MENU

Ένα στα έξι παιδιά παρενοχλείται μέσω διαδικτύου

Τα αποτελέσματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Σημαντικά τα αποτελέσματα που απορρέουν από την έρευνα του Health Behavior in School-aged Children (HBSC), σχετικά με τα παιδιά που πέφτουν θύματα παρενόχλησης μέσω διαδικτύου. Όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, η έρευνα έδειξε ότι περίπου το 16% των παιδιών μεταξύ 11-15 ετών έχουν δηλώσει ότι έχουν παρενοχληθεί από το διαδίκτυο για το έτος 2022. Το ποσοστό είναι αυξημένο σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη έρευνα του 2018, όπου το ποσοστό βρισκόταν στο 13%. Στην έρευνα πήραν μέρος 279.000 παιδιά και έφηβοι από 44 χώρες και περιοχές στην Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τον Καναδά.

Από την άλλη μεριά τα ποσοστά που προκύπτουν από την παρενόχληση δια ζώσης, όπου εκεί το ποσοστό παραμένει σταθερά στο 11% για τα παιδιά που βίωσαν δυσάρεστες καταστάσεις πέρυσι, έναντι του ποσοστού του 10% που ήταν πριν τέσσερα χρόνια.

Ταυτόχρονα τονίστηκε η ανάγκη να εκπαιδευτούν οι νέοι, οι οικογένειες και τα σχολεία για τις μορφές κυβερνοπαρενόχλησης και τις επιπτώσεις της, ενώ παράλληλα να υιοθετηθούν ρυθμίσεις για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση στην κυβερνοπαρενόχληση».

Τα ποσοστά σε αριθμούς και ανάλογα το φύλο

Ο ΠΟΥ, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το 15% των αγοριών και το 16% των κοριτσιών δήλωσαν ότι έπεσαν θύματα παρενόχλησης στο διαδίκτυο τους για τουλάχιστον μια φορά τους τελευταίους μήνες. Το 27% των κοριτσιών που ανήκαν στο 20% των λιγότερο πλούσιων νοικοκυριών δήλωσε θύμα παρενόχλησης στο σχολείο, έναντι του 21% των κοριτσιών που ανήκαν στο 20% των πιο πλούσιων νοικοκυριών.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε, μιλώντας για το φαινόμενο δήλωσε ότι: «η έκθεση αυτή αποτελεί σήμα κινδύνου που μας καλεί να καταπολεμήσουμε την παρενόχληση και τη βία όπου και όταν παρατηρούνται». Σχετικά με την περίοδο της πανδημίας από τον COVID-19 και την επίπτωση του πάνω στην συμπεριφορά των εφήβων, δήλωσε ότι: «άρχισαν να επιβάλλονται ιδιαιτέρα» και συμπλήρωσε ότι «ο κόσμος των νέων έγινε ολοένα και πιο ψηφιακός σε εκείνο το διάστημα».

Επίσης για το ζήτημα των πολλών ωρών προσκόλλησης στο ίντερνετ, ο Χανς Κλούγκε, δήλωσε ότι: «Καθώς οι νέοι περνούν έως και έξι ώρες ημερησίως στο ίντερνετ αλλαγές, ακόμη και μηδαμινές, στο ποσοστό παρενόχλησης και βίας μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία χιλιάδων ανθρώπων».

Τα ποσοστά ανάλογα με την γεωγραφική τοποθεσία

Χωρίς να δοθούν περαιτέρω πληροφορίες, ο ΠΟΥ, δήλωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα ψηφιακής παρενόχλησης καταγράφηκαν στα αγόρια κάτοικοι Βουλγαρίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Μολδαβίας, ενώ σε χαμηλότερο βαθμό σημειώθηκαν στην Ισπανία. Στον Καναδά, αν και δεν αποτελεί σημαντικό συντελεστή το επάγγελμα των γονέων, τα περισσότερα περιστατικά παρενόχλησης ήταν μεταξύ των πιο φτωχών παιδιών.

Σχετικά Άρθρα