Η Αυστρία και άλλα έξι κράτη μέλη της ΕΕ επιδιώκουν να καθυστερήσουν την εφαρμογή του νέου κανονισμού κατά της αποψίλωσης (EUDR) εντός του μπλοκ και να εξαιρέσουν τους αγρότες μικρής κλίμακας από τους κανόνες, σύμφωνα με το Euractiv.
«Η εφαρμογή της EUDR θα επηρεάσει – αντίθετα με την αρχική της πρόθεση – αρνητικά τις βιώσιμες και μικρής κλίμακας γεωργικές και δασοκομικές πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι τρίτες χώρες απαγορεύεται μόνο να εισάγουν στην ΕΕ», αναφέρεται στο κείμενο.
Οι προσπάθειες, των οποίων ηγείται η Αυστρία και τις οποίες υποστηρίζουν η Φινλανδία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Σουηδία, αποσκοπούν στην αποδυνάμωση της εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ κατά της αποψίλωσης (EUDR) και στη χαλάρωση των απαιτήσεων για τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ο EUDR επεκτείνεται στα βοοειδή, το κακάο, τον καφέ, το φοινικέλαιο, τη σόγια, το ξύλο και πολλά παράγωγα προϊόντα, όπως η σοκολάτα και το δέρμα, που παράγονται εκτός και εντός της ΕΕ.
Οι εταιρείες που επιθυμούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην αγορά της Ένωσης πρέπει να αποδεικνύουν ότι αυτά δεν προέρχονται από αποψιλωμένες ή υποβαθμισμένες εκτάσεις μετά τον Δεκέμβριο του 2020, μέτρο που θα καταστεί υποχρεωτικό για τους μικρής κλίμακας αγρότες έως τις 30 Ιουνίου 2025.
Η αυστριακή αντιπροσωπεία υποστηρίζει ότι οι νέες υποχρεώσεις θα επιφέρουν «δυσανάλογο διοικητικό βάρος» στον ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα.
Προειδοποιεί επίσης ότι οι κανόνες θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη του βιολογικού τομέα της ΕΕ, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις συμβατικές εκμεταλλεύσεις βοοειδών που θέλουν να γίνουν βιολογικές, καθώς θα απαιτούν μεγαλύτερες εκτάσεις βόσκησης.
«Τέτοιες εκτάσεις που εμπίπτουν στον ορισμό των δασών του EUDR θα προκαλέσουν σχετικούς περιορισμούς και θα εμποδίσουν τη βιώσιμη διαχείριση των (αλπικών) βοσκοτόπων που προάγουν τη βιοποικιλότητα και την καλή διαβίωση των ζώων», προσθέτει το σημείωμα.
Επιπλέον, ο συνασπισμός επτά χωρών προειδοποίησε για «δραστική μείωση» της παραγωγής πρωτεϊνούχων καλλιεργειών λόγω της γραφειοκρατίας που δημιουργούν οι νέοι κανόνες, ιδίως για τη σόγια, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ.
«Οι απαιτήσεις έρχονται σε αντίθεση με την προβλεπόμενη πρωτεϊνική πρωτοβουλία της ΕΕ για την ενίσχυση της καλλιέργειας πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, ιδίως της σόγιας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.
Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων τα κράτη μέλη ζητούν να παραταθεί «σημαντικά» η περίοδος εφαρμογής των μέτρων και να εξαιρεθούν οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις της ΕΕ από τους νέους κανόνες δέουσας επιμέλειας, καθώς και οι παραγωγοί σε χώρες όπου ο κίνδυνος αποψίλωσης των δασών είναι χαμηλός.
«Δεδομένων των σημερινών προσπαθειών για τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου σε ολόκληρη τη νομοθεσία της ΕΕ, είναι σημαντικό να επανεκτιμηθούν τα υφιστάμενα συστήματα πιστοποίησης και να απλουστευθούν όσο το δυνατόν περισσότερο», αναφέρεται.