Στις ράγες μπαίνει η εφαρμογή του προγράμματος «Απόλλων», το οποίο στοχεύει στην αξιοποίηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους κοινωνικά ευάλωτων καταναλωτών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ όλης της χώρας.
Η εκκίνηση του προγράμματος θα περιλαμβάνεται στις ενεργειακές διατάξεις του πολεοδομικού νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, το οποίο πρόκειται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση – πιθανόν εντός και της ημέρας. Πιο συγκεκριμένα, με τις σχετικές διατάξεις θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να δημιουργηθεί μία Ενεργειακή Κοινότητα ανά Περιφέρεια, στην οποία θα ενταχθούν οι καταναλωτές της συγκεκριμένης Περιφέρειας που θα είναι ωφελούμενοι του Προγράμματος.
Πώς θα ανοίξει ο δρόμος για την επιλογή των αναδόχων
Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουν να μελετηθούν οι ενεργειακές ανάγκες των ωφελούμενων και τα συγκεκριμένα προφίλ κατανάλωσης και να διαστασιολογηθούν τα απαιτούμενα έργα ΑΠΕ και η «πράσινη» ενέργεια που θα χρειαστεί. Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για να προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί για την επιλογή των αναδόχων – των έργων ΑΠΕ δηλαδή, που θα καλύψουν με την ενέργειά τους τις ενεργειακές ανάγκες των Ενεργειακών Κοινοτήτων.
Το «Απόλλων» θα καλύψει με «πράσινο» ρεύμα το 90% των καταναλώσεων σε ευάλωτα νοικοκυριά και το 50% των ενεργειακών αναγκών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (α’ και β’ βαθμού), Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης-αποχέτευσης. Ειδικότερα, πρόσβαση στο πρόγραμμα θα έχουν 127.500 δικαιούχοι του ΚΟΤ Α, όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας -με 9.455 παροχές- και το σύνολο των ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ, με 3.570 παροχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος είναι να καλυφθεί το σύνολο των 13 Περιφερειών και των 332 Δήμων της επικράτειας, ανάλογα και με τις τεχνικές δυνατότητες του δικτύου, για την εξοικονόμηση του ενεργειακού κόστους που προκύπτει από τον οδοφωτισμό, εγκαταστάσεις κ.λπ. Η εξοικονόμηση για όλους του δικαιούχους υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 150 εκατ. ευρώ ετησίως.
Το πρόγραμμα αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην αγορά καθώς το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο που θα χρειαστεί να αναπτυχθεί υπολογίζεται σε περίπου 1,1 GW, με μονάδες ΑΠΕ που έχουν ήδη όρους σύνδεσης.
Όπως προβλέπεται, τα έργα θα επιλεγούν με τη διενέργεια 13 μειοδοτικών διαγωνισμών (ένας σε κάθε Περιφέρεια), δηλαδή θα «περάσουν» οι μονάδες που θα ζητήσουν τη μικρότερη αποζημίωση, για να συμψηφίζονται οι καταναλώσεις των ωφελούμενων. Τα έργα αυτά θα υπογράψουν σύμβαση 20 ετών με τον ΔΑΠΕΕΠ.
Στην περίπτωση που μονάδες ΑΠΕ σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε διαφορετική περιοχή από αυτή που θα «καλύψουν» ενεργειακά, θα έχουν τη δυνατότητα εγγυημένης αποζημίωσης με δεδομένο ότι ο ενεργειακός συμψηφισμός θα πραγματοποιείται με virtual net-billing.