MENU

Ήρθαν για να μείνουν οι εταιρίες hotel management στον ελληνικό τουρισμό

Γιατί οι παραδοσιακοί ξενοδόχοι παραδίδουν τη διαχείριση των μονάδων τους σε εξειδικευμένες εταιρίες

Μεγαλώνει συνεχώς το μερίδιο του hotel management στην ελληνική τουριστική αγορά, καθώς όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων επιλέγουν να παραχωρήσουν τη διαχείριση των μονάδων τους σε εξειδικευμένες εταιρείες.

Και αυτό γίνεται με στόχο είτε για να τα βγάλουν από τη δύσκολη οικονομική θέση στην οποία – σε πολλές περιπτώσεις – βρίσκονται, είτε για να τα οδηγήσουν σε ακόμα ισχυρότερη ανάπτυξη.

Πρόκειται για μία τάση που αναμένεται να γίνεται συνεχώς εντονότερη, καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των ξενοδοχείων στην Ελλάδα γίνεται σκληρότερος με τις περισσότερες πολυεθνικές αλυσίδες να αποκτούν κάθε χρόνο ισχυρότερη παρουσία στην εγχώρια αγορά.

Το γεγονός μάλιστα ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία ανήκουν ακόμα στη συντριπτική τους πλειονότητα σε παραδοσιακές οικογενειακές επιχειρήσεις, οδηγεί πολλά από αυτά να στραφούν στη λύση της παραχώρησης του management μιας και χρειάζεται ολοένα και περισσότερη εξειδικευμένη γνώση για να διασφαλιστούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ήδη τρεις από τις πιο γνωστές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, η Mayor Hospitality Management, η Hotel Brain και η SWOT Hospitality, έχουν μπει δυναμικά στο 2024 με σημαντικά deals. Μάλιστα, σύντομα αναμένεται να ανακοινώσουν και νέες συμφωνίες απόκτησης της διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων.

Έμφαση στην Κέρκυρα από τη Mayor Hospitality Management

Τέσσερα νέα boutique hotels εντάσσονται στο portfolio της Mayor Hospitality Management. Τα ξενοδοχεία αφορούν εξαγορά της οικογένειας Δημητρίου, έπειτα από την πώληση των Capo Di Corfu, La Grotta Verde, Pelekas Monastery και Mon Repos Palace στο αμερικανικό fund HIG.

Το Restia Suites Exclusive Resort στην Κέρκυρα αποτελεί το πρώτο απόκτημα του ομίλου που θα ανοίξει τις πόρτες του πλήρως ανακαινισμένο για το 2024 και σηματοδοτεί τη νέα εποχή της Mayor στον ξενοδοχειακό κλάδο μέσα από τη δραστηριοποίησή της με boutique ξενοδοχεία, τα οποία υπόσχονται premium εμπειρίες διαμονής.

Έχοντας παρουσία στον τομέα της φιλοξενίας από το 2009 με τη διαχείριση μονάδων μεγάλης κλίμακας, η Mayor Hospitality Management, η οποία διαχειρίζεται το σύνολο των επενδύσεων και το οικονομικό portfolio της οικογένειας Δημητρίου, προχώρησε στην αναβάθμιση του Restia Suites Exclusive Resort, ενός πέντε αστέρων boutique ξενοδοχείου που αποτελείται από 32 σουίτες, οι 16 εκ των οποίων διαθέτουν ιδιωτικές πισίνες.

Η πρώτη φάση της επένδυσης, που ξεκίνησε το 2023, ολοκληρώνεται φέτος με το ξενοδοχείο να επανασυστήνεται στο κοινό έπειτα από πλήρη ανακαίνιση των εγκαταστάσεων και υπηρεσιών του. Η δεύτερη φάση αφορά τα επόμενα χρόνια οπότε και αναμένεται η επέκταση του Restia Suites σε 80 συνολικά σουίτες, με το ύψος της επένδυσης να αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.

Το πλάνο της Mayor Hospitality Management περιλαμβάνει τρία ακόμη ξενοδοχεία στο Νησί των Φαιάκων, τόσο σε παραθαλάσσιες περιοχές όσο και σε ιστορικές συνοικίες της Κέρκυρας και αναμένεται να υποδεχθούν τους πρώτους τους επισκέπτες μέσα στην επόμενη διετία, ενώ ισχυρό είναι το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου.

Επέκταση στη βόρεια Ελλάδα για τη HotelBrain

Στη Χαλκιδική έχει στρέψει το βλέμμα του ο Πάνος Παλαιολόγος της HotelBrain, αναζητώντας να προσθέσει ξενοδοχειακές μονάδες στο χαρτοφυλάκιο της μεγαλύτερης εταιρείας hotel management στην Ελλάδα.

Φαίνεται όμως ότι η αναζήτηση αυτή έχει έναν αυξημένο βαθμό πρόκλησης, καθώς όπως ο ίδιος ανέφερε πρόσφατα από το βήμα του συνεδρίου Prodexpo «είναι δύσκολο στη Βόρεια Ελλάδα να βρεθούν ακίνητα, καθώς ο κόσμος είναι συναισθηματικά δεμένος με την ιδιοκτησία του».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η HotelBrain διαχειρίζεται μόλις ένα ξενοδοχείο στη Χαλκιδική, το all-inclusive Bianco Olympico στη Σιθωνία με συνολικά 102 δωμάτια.

Μέχρι να ξεκινήσει η νέα τουριστική σεζόν αναμένονται ανακοινώσεις για την ένταξη άλλων πέντε ξενοδοχείων στο χαρτοφυλάκιο της HotelBrain, ενώ στο pipeline περιλαμβάνονται ακόμη 15 μονάδες.

Ενώνουν τις δυνάμεις τους SWOT Hospitality και Xenos Hotels

Μια ακόμα ηχηρή συνεργασία εξασφάλισε η SWOT Hospitality, αυτή τη φορά στους τομείς του marketing και των πωλήσεων, διευρύνοντας την παρουσία της στη νησιωτική χώρα, με την Xenos Hotels & Resorts που αποτελεί σημαντικό ξενοδοχειακό όμιλο στην Ελλάδα. Τα Olea All Suite Hotel και Zante Maris Suites της Xenos Hotels & Resotrs στη Ζάκυνθο αποτελούν τις πιο πρόσφατες προσθήκες στο χαρτοφυλάκιο της SWOT Hospitality, η οποία συνεχίζει να επεκτείνεται στον τομέα της πολυτελούς φιλοξενίας.

Χτισμένο αμφιθεατρικά, το Olea All Suite Hotel, μέλος των Design Hotels της Marriott International, βρίσκεται σε απόσταση μόλις δέκα λεπτών από την πόλη της Ζακύνθου και διαθέτει 93 πολυτελείς σουίτες, στην πλειονότητά τους με ιδιωτική πισίνα.

Τo γειτονικό Zante Maris Suites διακρίνεται για την ιδιωτικότητα και την ηρεμία που παρέχει στους επισκέπτες του. Χτισμένο ανάμεσα σε ελιές και τρεχούμενα νερά, το ξενοδοχείο διαθέτει 45 σουίτες, προσφέροντας παράλληλα όλες τις ανέσεις ενός boutique ξενοδοχείου.

Σχετικά Άρθρα