MENU

Στα προ πανδημίας επίπεδα η αύξηση στις τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ

Τι σημαίνει για αγοραστές και πωλητές

Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά 0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, συνάδοντας με τη μέση μηνιαία αύξηση 0,6% κατά τα περίπου οκτώ χρόνια που προηγήθηκαν της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Redfin.

Ενώ η αύξηση των τιμών μετριάζεται και τα αποθέματα βελτιώνονται, εντούτοις το συνολικό κόστος στέγασης παραμένει υψηλό.

Πριν από την πανδημία, ήταν φυσιολογικό οι τιμές να αυξάνονται περίπου μισό τοις εκατό κάθε μήνα ή να αυξάνονται περίπου 5% ή 6% ετησίως, δήλωσε ο κ. Daryl Fairweather, επικεφαλής οικονομολόγος της Redfin.

“Έχουμε επιστρέψει σε αυτή την τάση, παρά τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων”, δήλωσε.

Παρόμοια τάση εμφανίστηκε στο δείκτη τιμών κατοικιών της Moody’s Analytics, δήλωσε ο κ. Matthew Walsh, βοηθός διευθυντή και οικονομολόγος της Moody’s Analytics.

“Οι τιμές ανατιμώνται με τον ίδιο ρυθμό όπως και πριν”, δήλωσε. “Επέστρεψαν στην τάση που βλέπαμε πριν από την πανδημία”.

Ωστόσο, η αγορά σήμερα είναι πολύ διαφορετική από την αγορά πριν από δύο έως οκτώ χρόνια, επισημαίνουν οι ειδικοί. Το μέσο σπίτι εξακολουθεί να είναι απλησίαστο για τους περισσότερους δυνητικούς αγοραστές, ενώ το απόθεμα έχει βελτιωθεί ελαφρώς, αλλά όχι αρκετά για να καλύψει τη ζήτηση.

“Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι ότι ούτε οι πωλητές ούτε οι αγοραστές είναι ικανοποιημένοι με την παρούσα κατάσταση”, δήλωσε ο Fairweather. “Οι πωλητές είναι δυσαρεστημένοι με τις προσφορές που λαμβάνουν και οι αγοραστές είναι απογοητευμένοι από την άνοδο των τιμών και την αύξηση των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων”.

Οι συναλλαγές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα

Ενώ η αγορά κατοικίας έχει σταθεροποιηθεί όσον αφορά την αύξηση των τιμών, μια σημαντική διαφορά μεταξύ  σήμερα και της προ-πανδημίας περιόδου είναι ο σχετικά χαμηλός αριθμός συναλλαγών, ο οποίος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα υψηλά επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων, δήλωσε ο Fairweather. Έφθασαν σχεδόν στο 8% πέρυσι, αλλά εξακολουθούν να είναι πάνω από 6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Freddie Mac.

Στην πραγματικότητα, το επίπεδο των συναλλαγών βρίσκεται σε “υφεσιακά χαμηλά επίπεδα”, παρά τη βελτιωμένη εικόνα στα στοιχεία τον Φεβρουάριο, δήλωσε ο Walsh.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τις πωλήσεις είναι η εξαιρετικά περιορισμένη προσφορά κατοικιών, πρόσθεσε.

Οι νέες καταχωρίσεις σκαρφάλωσαν κατά 5% κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων που έληξαν στις 17 Μαρτίου, το μεγαλύτερο άλμα σε ετήσια βάση από τον Μάιο του 2023, διαπίστωσε η Redfin. Αύξηση, ωστόσο, πολύ μακριά από τα επιθυμητά επίπεδα.

Η αύξηση της προσφοράς συνδέεται κυρίως με μια εποχιακή τάση, λένε οι οικονομολόγοι. Οι ιδιοκτήτες συχνά βάζουν τα σπίτια τους προς πώληση τον Φεβρουάριο επειδή προτιμούν να μετακομίσουν την άνοιξη και το καλοκαίρι, δήλωσε ο Walsh.

Τα επιτόκια ενυπόθηκων δανείων αναμένεται να μειωθούν

Τα υψηλά επιτόκια στα ενυπόθηκα δάνεια εμπόδισε τους ιδιοκτήτες σπιτιών με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια υποθηκών να καταχωρίσουν τα σπίτια τους πέρυσι. Δεν ήθελαν να χρηματοδοτήσουν ένα νέο σπίτι με πολύ υψηλότερο επιτόκιο. Τώρα, αυτό φαίνεται να υποχωρεί, ενισχύοντας ελαφρώς τη διαθέσιμη προσφορά, λένε οι οικονομολόγοι.

Ορισμένοι αγοραστές που είχαν αναβάλει την καταχώριση των σπιτιών τους “συμβιβάζονται με τα υψηλότερα επιτόκια υποθηκών”, επειδή αισθάνονται ότι δεν μπορούν πλέον να αναβάλουν την κίνηση.

Το φαινόμενο αναμένεται να  εξασθενίσει, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων φέτος, δήλωσε ο Fairweather.

Αυτό θα συμπαρασύσει και τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων, ενώ οι τιμές των κατοικιών είναι πιθανό να παραμείνουν σταθερές ή αμετάβλητες σε εθνικό επίπεδο, δήλωσε ο Walsh.

Οι νέες κατασκευές δείχνουν σημάδια ανάκαμψης

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών βελιτώνονται, με μέσο όρο περίπου 600.000 ανά μήνα, δήλωσε ο Walsh. Τον Ιανουάριο πωλήθηκαν 661.000 νέες κατοικίες, 1,5% περισσότερες από ό,τι τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ.

Οι αγοραστές που είναι απογοητευμένοι από την περιορισμένη προσφορά υφιστάμενων κατοικιών, δίνουν ώθηση στην αγορά νέων σπιτιών. “Οι κατασκευαστές σίγουρα επωφελούνται από αυτό”, δήλωσε.

Οι κατασκευαστές μπορούν επίσης να προσφέρουν στους αγοραστές κίνητρα που οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν, όπως μειώσεις του επιτοκίου υποθήκης ή μειώσεις τιμών, πρόσθεσε ο Walsh.

Σχετικά Άρθρα