MENU

«Αλαλούμ» με τις οικοδομικές άδειες: Ο αγώνας δρόμου των ιδιοκτητών και η στάση των Δήμων

Μέλημα η διαφύλαξη του πολεοδομικού και περιβαλλοντικού ισοζυγίου των περιοχών

Ένα πραγματικό μπάχαλο επικρατεί με την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, αφού γίνεται αγώνας δρόμου από ιδιοκτήτες, μηχανικούς και κατασκευαστές για να «προλάβουν» το ΣΤΕ, το οποίο θα κρίνει τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) αντισυνταγματικό ή μη.

Σημειώνεται ότι στις αρχές του Μαρτίου, το Ε΄Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικά τα συγκεκριμένα ευεργετήματα σε επιπλέον τετραγωνικά και ύψος που δίνει ο ΝΟΚ, αλλά λόγω της σημασίας του θέματος παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Η «κόντρα» με το ΥΠΕΝ

Η πρόθεση των δήμων της χώρας για εξαίρεση από τον ΝΟΚ δημιουργεί νέα πεδία διαμάχης με το ΥΠΕΝ, δεδομένου ότι το τελευταίο διαμηνύει πως η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αναστέλλει οικοδομικές άδειες.

Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο: «Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους πολίτες ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση, προερχόμενη, για παράδειγμα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει καμία θεσμική ισχύ. Οι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών οφείλουν να είναι χρήσιμοι αρωγοί της Πολιτείας, όπως και των συμφερόντων των συμπολιτών τους. Οφείλουν να μην κινδυνολογούν και να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν εν τέλει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας».

Η ιστορική απόφαση του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης

Καθημερινά και πολλά είναι τα αιτήματα που δέχονται οι δήμοι για την έκδοση νέων αδειών. Για τον λόγο αυτό, η γραμμή αναστολής τους αποτελεί μονόδρομο, αφού ο ΝΟΚ επιτρέπει την κατασκευή ψηλών κτιρίων που αλλοτριώνουν τον χαρακτήρα της περιοχής τους.

Χαρακτηριστικά, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, σύμφωνα με το Notia.gr ψήφισε ομόφωνα στην Τετάρτη (20/3) τη μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων του ν. 4067/2012 (ΝΟΚ) και οδηγούν στην υπερδόμηση και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της κηπούπολης, που απολαμβάνει η πόλη τα τελευταία 70 χρόνια.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα:

α) Τη λήψη απόφασης για την μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στον Δήμο μας μόνο σε όσες περιπτώσεις γίνεται χρήση των άρθρων 10 παρ. 1, 15 παρ. 8 και 19 παρ. 2 περ. α’ του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (Ν.Ο.Κ.) 4067/2012 ως ισχύει και ιδιαίτερα στην σωρευτική χρήση αυτών, (εξαιρουμένου του άρθρου 25 παρ.1 που αφορά την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου) άρθρα που επιτρέπουν τη χορήγηση ευεργετημάτων ύψους για κτίρια τα οποία πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια που ορίζει ο Ν.Ο.Κ. έως την έκδοση και τη δημοσίευση της σχετικής με το ανωτέρω θέμα απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.τ.Ε).

β) Την επίσπευση και άμεση ολοκλήρωση των ελέγχων της Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου, στα κτήρια στα οποία έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες κατ΄ επίκληση των ευεργετικών διατάξεων του Ν.Ο.Κ.

Σχετικά Άρθρα