MENU

ING: Ο “χάρτης” των αγορών κατοικίας στην Ευρώπη

Αρκετά προβλήματα για Γερμανία, Ιταλία και Κάτω Χώρες

Οι αγορές κατοικίας σε όλη την Ευρώπη είναι θεμελιωδώς διαφορετικές και δύσκολα συγκρίσιμες, όπως σημειώνει σε έκθεσή της η ING. Οι διαφορές στις φορολογικές πολιτικές και στην προσφορά κοινωνικής στέγασης είναι μερικές μόνο από τις πολλές διαφορές.

Ο ολλανδικός τραπεζικός όμιλος εξετάζει τις 10 μεγαλύτερες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου και χρησιμοποιεί έξι δείκτες για να συγκρίνει την κατάσταση της στέγασης.

Οι τρεις πρώτοι παρέχουν εικόνα της τρέχουσας στεγαστικής κατάστασης των νοικοκυριών: η ηλικία κατά την οποία οι νέοι ενήλικες εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι, ο ζωτικός χώρος ανά άτομο και το σχετικό κόστος στέγασης.

Οι επόμενοι τρεις δείκτες παρέχουν εικόνα της (μελλοντικής) στεγαστικής πρόκλησης των χωρών και του πόσο εύκολο είναι να επιτευχθεί αυτή. Εξετάζει την αναμενόμενη εξέλιξη του πληθυσμού, την πυκνότητα του πληθυσμού και τον ιστορικό ρυθμό κατασκευής νέων κατοικιών.

Προβλήματα σε Γερμανία και Ιταλία

Η Γερμανία, η Ιταλία και οι Κάτω Χώρες παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα στενότητας κατοικιών σε πολλά από τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν. Για παράδειγμα, στην Ιταλία, οι νέοι δυσκολεύονται πάρα πολύ να βρουν δικό τους σπίτι και οι Ιταλοί έχουν γενικά λιγότερα δωμάτια στη διάθεσή τους.

Ωστόσο, η οικονομική προσιτότητα του συνολικού κόστους στέγασης στην Ιταλία είναι από τις καλύτερες σχετικά. Αντίθετα, στις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία, η οικονομική προσιτότητα της κατοικίας είναι προβληματική και η πληθυσμιακή πυκνότητα είναι υψηλή, γεγονός που καθιστά την περαιτέρω επέκταση του στεγαστικού αποθέματος πιο δύσκολη.

Ως εκ τούτου, στις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία, οι άνθρωποι είναι σχετικά νέοι όταν εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι παρά τα προβλήματα της αγοράς κατοικίας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πολλοί από αυτούς είναι ακόμη σε θέση να βρουν ένα δικό τους σπίτι.

Θετική εικόνα για Ιρλανδία και Σουηδία

Στο άλλο άκρο του φάσματος, βρίσκουμε συχνά τη Σουηδία και την Ιρλανδία. Η στενότητα στέγασης υπάρχει και σε αυτές τις χώρες, αλλά σε μικρότερο βαθμό με βάση τα κριτήρια που χρησιμοποιήσαμε.

Στην Ιρλανδία, το κόστος στέγασης είναι σχετικά χαμηλό, οι Ιρλανδοί έχουν σχετικά περισσότερα δωμάτια στη διάθεσή τους και η πληθυσμιακή πυκνότητα είναι σχετικά χαμηλή.

Ωστόσο, κατά τις επόμενες δεκαετίες, η αύξηση του πληθυσμού της Ιρλανδίας αναμένεται να είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να ασκήσει πρόσθετη πίεση στην αγορά. Οι Σουηδοί είναι οι νεότεροι όταν εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι, αν και πιθανώς δεν είναι πάντα εύκολο, είναι σε θέση να βρουν το δικό τους σπίτι για να ζήσουν.

Η χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα και ο υψηλός ρυθμός κατασκευής νέων κατοικιών υποδηλώνουν ότι η σουηδική αγορά κατοικίας θα μπορούσε να προσαρμοστεί σχετικά εύκολα στην περαιτέρω αύξηση του πληθυσμού. Ωστόσο, η σουηδική αγορά κατοικίας έχει επίσης τα προβλήματά της, καθώς η οικονομική προσιτότητα είναι ένα από τα χειρότερα.

Σχετικά Άρθρα