MENU

Στο στόχαστρο οι καναδικές τράπεζες για τις πράσινες χρηματοδοτήσεις

Ανησυχία σε ΗΠΑ και Ευρώπη για το «greenwashing»

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Καναδά δήλωσαν για πρώτη φορά ότι οι πράσινες χρηματοδοτικές τους προσπάθειες μπορεί να μην περιορίσουν απαραίτητα την αύξηση των εκπομπών, μετά από χρόνια πίεσης από ακτιβιστές να βελτιώσουν τη διαφάνεια των κλιματικών τους στόχων.

Οι καναδικές τράπεζες, που θεωρείται ότι είναι από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως, έχουν δεχτεί επικρίσεις από ακτιβιστές και επενδυτές για το κλίμα, επειδή χρησιμοποιούν τη χρηματοδότηση που συνδέεται με τη βιωσιμότητα (SLF) ως πρόσχημα αντί να κάνουν ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στις τελευταίες ετήσιες εκθέσεις τους για το κλίμα, πολλές καναδικές τράπεζες δεσμεύτηκαν για δισεκατομμύρια δολάρια βιώσιμης χρηματοδότησης με στόχο την απεξάρτηση από τον άνθρακα σε τομείς με υψηλές εκπομπές ρύπων, υπογραμμίζοντας παράλληλα σημαντικές προκλήσεις για την επίτευξη των στόχων τους.

“Το ερώτημα για τις ρυθμιστικές αρχές θα είναι αν αρκεί για τις τράπεζες να εισάγουν αυτά τα κονδύλια στις εκθέσεις τους για την ESG ή αν πρέπει να εξηγήσουν στους επενδυτές τους και στο κοινό ότι αυτοί οι τεράστιοι οικονομικοί αριθμοί που προωθούν ως πράσινοι δεν αθροίζονται απαραίτητα σε μειώσεις εκπομπών”, δήλωσε ο κ. Matt Price, εκτελεστικός διευθυντής της Investors for Paris Compliance.

Ο Καναδάς είναι η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και ο ενεργειακός του τομέας συνεισφέρει περίπου 5% στο ΑΕΠ. Παρά την επιρροή του πετρελαϊκού τομέα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει θέσει επιθετικούς στόχους για τις εκπομπές ρύπων που περιλαμβάνουν πίεση προς τις εταιρείες να μειώσουν τις εκπομπές έως και 38% από τα επίπεδα του 2019 έως το 2030.

Η Bank of Nova Scotia (BNS.TO), έχει ήδη διαθέσει 97 δισ. δολ. από το 2018, προς τον στόχο της για χρηματοδότηση ύψους 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά που σχετίζεται με το κλίμα έργα ωστόσο που είναι αμφίβολο εάν θα οδηγήσουν σε μειώσεις των συνολικών εκπομπών”.

Το πλαίσιο χρηματοδότησης της Scotiabank που σχετίζεται με το κλίμα, το οποίο κυκλοφόρησε πέρυσι, περιλαμβάνει ευρύτερες κατηγορίες όπως η βιοποικιλότητα, η βιώσιμη γεωργία και η κυκλική οικονομία, οι οποίες δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε μειώσεις εκπομπών.

Η CIBC δήλωσε ότι “η βιώσιμη χρηματοδότηση μπορεί να περιλαμβάνει επιλέξιμες πράσινες δραστηριότητες… αλλά δεν περιορίζει απαραίτητα την αύξηση των απόλυτων εκπομπών τους”.

Η TD δήλωσε ότι ο αντίκτυπος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες δεν μπορεί να “μετρηθεί αξιόπιστα αυτή τη στιγμή”.

Η Royal Bank of Canad, η κορυφαία τράπεζα του Καναδά, ανακοίνωσε ότι ο στόχος του περιορισμού της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα θα αποτελέσει βασική πρόκληση και ότι μόλις το 2% των πελατών της έχει σχέδια ευθυγραμμισμένα με αυτόν τον στόχο.

Τα πλάνα της τράπεζας για φέτος περιλαμβάνουν τον τριπλασιασμό των δανείων για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 15 δισ. δολάρια και την ενίσχυση των δανείων για ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε 35 δισ. δολάρια έως το 2030.

Σε πρόσφατη έκθεσή της, η InfluenceMap ανέφερε ότι μεταξύ 2020 και 2022 οι πέντε μεγάλες καναδικές τράπεζες αύξησαν σταθερά την έκθεσή τους στη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων σε μέσο όρο 18,4% το 2022 από 15,5% το 2020. Αυτό συγκρίνεται με μέσο όρο 6,1% για τις κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες και 8,7% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες κατά την ίδια περίοδο.

Αρκετές παγκόσμιες τράπεζες έχουν δεσμευτεί για “καθαρές μηδενικές χρηματοδοτούμενες εκπομπές” έως το 2050, αλλά έχουν προκαλέσει αμφιβολίες από πολλούς επενδυτές, λόγω ανησυχιών για την έλλειψη καθορισμένου στόχου.

Οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ανησυχούν όλο και περισσότερο για το “greenwashing”, κατά το οποίο οι εταιρείες υπερβάλλουν για τα περιβαλλοντικά τους διαπιστευτήρια.

Σχετικά Άρθρα