MENU

Πώς η Tesla έγινε η εταιρεία με τις περισσότερες πωλήσεις στη Νορβηγία

Ποια η σημασία της για την κατασκευάστρια εταιρία

Η Νορβηγία διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο. Περίπου το 82% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στη Νορβηγία το 2023 ήταν ηλεκτροκίνητα, σύμφωνα με τη Νορβηγική Ομοσπονδία Οδικών Μεταφορών (OFV).

Η νορβηγική κυβέρνηση άρχισε να δίνει κίνητρα για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων ήδη από τη δεκαετία του 1990 , όπως απαλλαγή ΦΠΑ 25% για την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, απαλλαγή από σχεδόν όλους τους φόρους και τα τέλη, απαλλαγή από τη πληρωμή διοδίων και στάθμευσης, με τους κατόχους τους να μπορούν να χρησιμοποιούν τις λωρίδες των μέσων μαζικής μεταφοράς και τις λωρίδες έκτακτης ανάγκης.

Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας, το Όσλο, ηλεκτροδοτεί επίσης τα πορθμεία, τα λεωφορεία, τα ημιφορτηγά και ακόμη και τον εξοπλισμό κατασκευών. Οι αντλίες βενζίνης και τα παρκόμετρα αντικαθίστανται από φορτιστές.

Το δίκτυο της Νορβηγίας μπόρεσε μέχρι στιγμής να διαχειριστεί την εισροή ηλεκτρικών οχημάτων λόγω της αφθονίας υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Όταν λοιπόν η σημερινή κυρίαρχος στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα Tesla αποφάσισε να περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ήταν φυσικό να επιλέξει τη Νορβηγία.

Η Νορβηγία έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία με την υιοθέτηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων – το 82% των νέων αυτοκινήτων που θα πωληθούν στη χώρα το 2023 θα είναι ηλεκτρικά, σύμφωνα με τη Νορβηγική Ομοσπονδία Οδικών Μεταφορών.

Αυτό το υψηλό ποσοστό υιοθέτησης μπορεί να αποδοθεί στις γενναιόδωρες επιδοτήσεις που έχει προσφέρει η σκανδιναβική χώρα στους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και στις επενδύσεις της σε υποδομές φόρτισης.

Η παρουσία της Tesla

Οι πωλήσεις στη χώρα μπορεί να αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό των 1,8 εκατομμυρίων οχημάτων που παρέδωσε η εταιρεία παγκοσμίως πέρυσι, αλλά η σημασία της για κατασκευάστρια υπερβαίνει τα έσοδα. Η πρώιμη εδραίωση της Tesla εκεί έχει καταστήσει τη Νορβηγία ένα κομβικό πεδίο δοκιμών για την εταιρεία και ένα εθνικό μοντέλο για τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα.

Ως αποτέλεσμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Elon Musk έχει πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στη μικρή σκανδιναβική χώρα και έχει συχνά επαινέσει την υποστήριξή της στην τεχνολογική αλλαγή.

Οι Νορβηγοί ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που έλαβαν παραδόσεις του Tesla Model S το 2013. Τον Απρίλιο του 2014, η Tesla έσπασε το ρεκόρ της χώρας για τις περισσότερες μηνιαίες πωλήσεις ενός μόνο μοντέλου, ηλεκτρικού ή φυσικού αερίου, με το Model S. Σήμερα, το μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις είναι το Model Y.

Η Tesla αντιπροσώπευε περίπου το 20% όλων των οχημάτων που πωλήθηκαν στη χώρα το 2023, σύμφωνα με τη Νορβηγική Ομοσπονδία Οδικών Μεταφορών.

Καθώς όμως ο ανταγωνισμός από άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες EV, όπως η Toyota, η Skoda, η Volkswagen και η BYD, εντείνεται, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν οι Νορβηγοί θα συνεχίσουν να προτιμούν την Tesla και στο μέλλον.

Σχετικά Άρθρα