MENU

Υπεραξίες στο ανακτημένο νερό και τα λύματα ψάχνει η ΕΥΔΑΠ

Η εταιρία σχεδιάζει να επενδύσει περί τα 365 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία στον τομέα της αποχέτευσης

Με την ενσωμάτωση νέων Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων, την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών στην αξιοποίηση της λυματολάσπης και του ανακτημένου νερού, το σχεδιασμό για μικρά τοπικά ΚΕΛ, καθώς και ένα νέο φιλόδοξο project για την Ψυτάλλεια η ΕΥΔΑΠ χτίζει το χαρακτήρα μιας εταιρείας κυκλικής οικονομίας.

Σε δημοσιογραφική εκδήλωση ενημέρωσης και επίσκεψης στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας, το οποίο αποτελεί ένα «γίγαντα» επεξεργασίας λυμάτων στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αναφέρθηκε αναλυτικά στις προοπτικές του συγκεκριμένου τομέα δραστηριότητας της, στις επενδύσεις για την αποχέτευση, αλλά και στο ενεργειακό της μετασχηματισμό.

Η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε επενδύσεις της τάξης των 365 εκατ. ευρώ στην επόμενη δεκαετία στον τομέα της αποχέτευσης και ειδικότερα για την επέκταση – κατασκευή δικτύου αποχέτευσης σε νέες περιοχές, για έργα αναβάθμισης δικτύου αποχέτευσης (αντικαταστάσεις αγωγών, αναβαθμίσεις Α/Σ), για αναβάθμισης ΚΕΛ και για την ενεργειακή αναβάθμιση δικτύου αποχέτευσης και ΚΕΛ.

Σημειώνεται πως η εταιρεία από τρία ΚΕΛ με μεγαλύτερο εκείνο της Ψυτάλλειας (το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης) ελέγχει πλέον πέντε ΚΕΛ στην Αττική (προστέθηκαν Μέγαρα, Κορωπί), ενώ αναμένεται σταδιακά να εντάξει ακόμη τέσσερα ΚΕΛ του νομού.

Πέρα από τα μεγάλα περιφερειακά ΚΕΛ, σχεδιάζεται η εγκατάσταση Τοπικών Σταθμών Επεξεργασίας Λυμάτων και παραγωγής επαναχρησιμοποιούμενου νερού για χρήση σε επιλεγμένα σημεία (πάρκα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κλπ).

Εναλλακτικό καύσιμο για την τσιμεντοβιομηχανία η λυματολάσπη

Η διοίκηση της εταιρείας ανάφερε επίσης πως ολοκληρώνεται ο αποχαρακτηρισμός της παραγόμενης ιλύος (λυματολάσπη) του ΚΕΛ Ψυτάλλειας από απόβλητο σε εναλλακτικό καύσιμο για την καύση της και χρήση της στην τσιμεντοβιομηχανία.

Παράλληλα, η εταιρεία επεκτείνεται, κατόπιν υπογραφής συμβάσεων, σε στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις για την ανάληψη διαχείρισης δικτύων και εγκαταστάσεων αποχέτευσης ακαθάρτων με σκοπό την παραγωγή και εκμετάλλευση του ανακτημένου νερού και της ιλύος.

Πέρα από τις νέες προγραμματισμένες επενδύσεις, η εταιρεία επεξεργάζεται τον τρόπο βέλτιστης αξιοποίησης της Ψυτάλλειας, η οποία ως έργο που «καθάρισε» το Σαρωνικό έχει συναντήσει τα όρια της, μετά από 30 χρόνια λειτουργίας.

Δεδομένου ότι πρόκειται για κρίσιμη υποδομή, αλλά και ένα σημαντικό asset για την ΕΥΔΑΠ, η διοίκηση της εξετάζει τους πιθανούς τρόπους μελλοντικής απόδοσης.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΥΔΑΠ θα προκηρύξει διαγωνισμό μέσα στο 2024 για την ανάθεση σε διεθνή οίκο μελετών με εξειδίκευση στην ενεργειακή αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων, ώστε να σχηματιστεί μια νέα πρόταση για την αξιοποίηση της λυματολάσπης, των παραγώγων και του ανακτημένου νερού του ΚΕΛ Ψυτάλλειας.

Σχετικά Άρθρα