MENU

Σε φορολογική περιδίνηση ο θεσμός των ΑΕΕΑΠ – Ξεκινούν διαβουλεύσεις με Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Στο επίκεντρο των συζητήσεων η καθιέρωση σταθερού φορολογικού καθεστώτος

Σημαντικές διαβουλεύσεις με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την κυβέρνηση αναμένεται να έχει το προσεχές διάστημα ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ, καθώς σύμφωνα με κορυφαία στελέχη των εταιριών επενδύσεων σε ακίνητα χρειάζονται αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να βελτιωθούν αρκετά σημεία στη λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης είναι η ασταθής φορολόγηση του κλάδου, γεγονός που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην προσέλκυση επενδυτών που είναι κυρίως θεσμικοί επενδυτές και ιδιώτες και οι οποίοι αναζητούν ένα ασφαλές και σταθερό εισόδημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων επενδυτών είναι τα συνταξιοδοτικά funds.

Ενώ λοιπόν παλαιότερα η φορολόγηση των ΑΕΕΑΠ ήταν σταθερή, σήμερα ο συντελεστής εξαρτάται από την πορεία των επιτοκίων και πιο συγκεκριμένα από την πορεία του Euribor. Δηλαδή, όταν αυξάνονται τα επιτόκια, αυξάνεται παράλληλα και η φορολογία των ΑΕΕΑΠ, κάτι που αν μη τι άλλο συνιστά παράδοξο όπως αναφέρουν ανώτατα στελέχη του κλάδου.

Κι αυτό, γιατί οι ΑΕΕΑΠ με τον συγκεκριμένο τρόπο φορολόγησης εκτός από την αύξηση του κόστους λειτουργίας και χρήματος που έχουν να αντιμετωπίσουν (όπως εξάλλου ισχύει για όλες οι επιχειρήσεις), όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν πρέπει να πληρώσουν και τη μεγαλύτερη φορολογία που προκύπτει από την άνοδο του φορολογικού συντελεστή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ πριν την άνοδο των επιτοκίων η φορολόγηση των ΑΕΕΑΠ ήταν στο 1,5%, σήμερα κινείται μεταξύ 5% και 5,5% επί του συνόλου του ενεργητικού της ακίνητης περιουσίας τους.

Πρόκειται δηλαδή για μία συνθήκη που αν δεν διορθωθεί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ίδιου του θεσμού των ΑΕΕΑΠ, σύμφωνα με τα στελέχη του κλάδου.

Αναταράξεις στην ομαλή λειτουργία των ΑΕΕΑΠ

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνεχής αναδιαμόρφωση και σε άλλες μορφές φορολόγησης που έχουν «ταλαιπωρήσει» αρκετά τον κλάδο.

Για παράδειγμα, ενώ στην αρχή οι ΑΕΕΑΠ είχαν απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ, στη συνέχεια επιβλήθηκε να πληρώνουν το 50% αυτού και σήμερα τον καταβάλουν κανονικά όπως οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Δηλαδή σταδιακά το φορολογικό καθεστώς των ΑΕΕΑΠ όχι μόνο δεν είναι ευνοϊκό σε σχέση με τους άλλους κλάδους σε ότι αφορά την ακίνητη περιουσία, αλλά έχει γίνει δυσμενέστερο, δεδομένου ότι στις ΑΕΕΑΠ δεν εκπίπτουν οι αποσβέσεις και άλλα έξοδα επί των επενδύσεων που πραγματοποιούν, όπως συμβαίνει στις άλλες μορφές επιχειρήσεων.

Οι εκπρόσωποι των εταιριών επενδύσεων σε ακίνητα που θα συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις θα προτείνουν να υπάρξει μία σταθερή φορολόγηση (κάνουν λόγο για 0,25% επί του ενεργητικού), υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ισορροπήσει την αγορά και θα κάνει πιο ελκυστικό τον κλάδο στις επενδύσεις, επιτρέποντας τη διανομή σταθερού και μεγαλύτερου μερίσματος.

Πάντως οι ίδιοι επισημαίνουν ότι αν τελικά συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, δεν αποκλείεται ορισμένες ΑΕΕΑΠ να επιλέξουν τη μετατροπή τους σε μορφή συμβατικής ανώνυμης εταιρίας καθώς θα τους συμφέρει περισσότερο φορολογικά αφού με τον τρόπο αυτό θα μπορούν τουλάχιστον να εκπίπτουν οι αποσβέσεις των ακινήτων στα οποία επενδύουν.

Σχετικά Άρθρα