MENU

Που αποδίδει η Wood Mackenzie την πτωτική πορεία των τιμών φυσικού αερίου για το 2024

Οι προβλέψεις των αναλυτών του κλάδου και το ζήτημα της αποθήκευσης

Υποχώρηση μέχρι και 6,70 δολ/mmBTU θα μπορούσαν να σημειώσουν το προσεχές καλοκαίρι στην Ευρώπη οι τιμές φυσικού αερίου, σύμφωνα με έκθεση της Wood Mackenzie. Το συγκεκριμένο επιχείρημα στηρίζεται στις ήπιες θερμοκρασίες που επικρατούν στην Ήπειρο αλλά και στα άφθονα αποθέματα φυσικού αερίου.

Το 2024 ξεκίνησε σε μια ανοδική βάση, λόγω των πιο ψυχρών καιρικών συνθηκών αλλά και της ισχυρής βιομηχανικής ζήτησης, με την ποσοστιαία αύξησή της να φθάνει στο +12%, σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο και κατά περίπου +6% τον περασμένο μήνα, Φεβρουάριο.

Οι προβλέψεις της Wood

Παράλληλα, η WoodMac έχει προβλέψει ότι η οικιακή ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 12 bcm το 2024, εφόσον επικρατήσουν “κανονικές” καιρικές συνθήκες, ενώ η βιομηχανική ζήτηση θα αυξηθεί κατά 5,5 bcm, καθώς η οικονομία της ΕΕ εκτιμάται ότι θα ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο, 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα λιγότερο αέριο θα διατεθούν για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική ευρωπαϊκή ζήτηση πρόκειται να αυξηθεί, κάτι που κατά τους αναλυτές δεν αρκεί από μόνο του για να υποστηρίξει υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου, όταν τα επίπεδα αποθήκευσης βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο Mauro Chavez, Διευθυντής της Europe Gas & LNG Markets της Wood Mackenzie δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Με τα επίπεδα αποθήκευσης να πλησιάζουν την πλήρη χωρητικότητα προς το τέλος του καλοκαιριού, θα υπάρξει έως και 10 bcm πλεονάζουσας προσφοράς που θα χρειαστεί είτε να διοχετευθεί σε υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ουκρανία είτε να επιπλεύσει σε πλοία LNG. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται υψηλότερη διαφορά σε καλοκαίρι και χειμώνα για να εξισορροπηθεί η αγορά, σε σύγκριση με ό,τι υποδηλώνει η τρέχουσα μελλοντική καμπύλη, ασκώντας πτωτική πίεση στις τιμές του τρίτου τριμήνου».

Την ίδια ώρα, τα αποθέματα διαμορφώθηκαν στα 70,78 bcm στις 10 Μαρτίου, υψηλότερα ετησίως κατά 5,61 bcm και 21,41 bcm πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe (GIE). Οι αναλυτές των commodities της Standard Chartered έχουν προβλέψει ότι το επίπεδο αποθεμάτων στο τέλος της σεζόν θα ξεπεράσει τα 68 bcm.

Σχετικά Άρθρα