MENU

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για την πώληση του σπιτιού σας

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Zillow

Η άνοιξη, η εποχή κατά την οποία ξεκινά η έντονη δραστηριότητα αγοράς και πώλησης κατοικιών, βρίσκεται προ των πυλών.

Η διαθέσιμη προσφορά σπιτιών έχει ήδη ανακάμψει, με τον αριθμό των νέων καταχωρίσεων να είναι αυξημένος κατά 14,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ιστοσελίδας Redfin.

“Είναι κατά κάποιο τρόπο ιδανική εποχή τόσο για τους αγοραστές όσο και για τους πωλητές και γι’ αυτό βλέπουμε πολύ μεγαλύτερη δραστηριότητα “, δήλωσε η κ. Amanda Pendleton, ειδικός στον κλάδο real estate του ομίλου Zillow.

Εντούτοις τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης από την περίοδο της πανδημίας, παρατηρείται κάποια διαφοροποίηση της τάσης, καθώς η δραστηριότητα στις αγοραπωλησίες φαίνεται να επεκτείνεται και τον Ιούνιο.

Το 2023, τα σπίτια που καταχωρήθηκαν τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου πωλήθηκαν 2,3% περισσότερο, άνοδο 7.700 δολ. περίπου για ένα τυπικό σπίτι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Zillow.

“Παρατηρούμε ότι οι κύκλοι των ακινήτων δεν περιορίζονται σε μία μόνον εποχή “, δήλωσε η κ. Melissa Cohn, περιφερειακή αντιπρόεδρος της William Raveis Mortgage.

Η ανοιξιάτικη αγορά

Η τυπική ανοιξιάτικη περίοδος αγορών κατοικιών μοιάζει πλέον παρελθόν, λόγω των ασυνήθιστων συνθηκών στον στεγαστικό κλάδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δήλωσε η Pendleton.

Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει από τον Μάρτιο του 2020 στην αρχή της πανδημίας Covid-19. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, οι αγοραστές αποκτούσαν σπίτια ανεξαρτήτως μήνα ή εποχής, δεδομένων των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων ενυπόθηκων δανείων και των ευέλικτων πολιτικών της εξ αποστάσεως εργασίας που οδήγησαν πολλούς σε μετεγκατάσταση.

Στη συνέχεια, όταν ήρθε ο Μάρτιος του 2022, η αγορά “φρέναρε”, καθώς τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία, εξήγησε η Pendleton.

Ενώ οι αγοραστές παρέμεναν συγκρατημένοι, πέρυσι, υπήρξε μια μικρή διαφοροποίηση στις εποχικές συμπεριφορές.

Μολονότι μερίδα των ειδικών βλέπει συνεχιζόμενη τάση προς την ομαλοποίηση, “η παλιά καλή ανοιξιάτικη περίοδος αγοραπωλησιών” δεν έχει επιστρέψει εδώ και αρκετά χρόνια. Πλέον οι άνθρωποι δεν περιορίζονται για τις αγοραπωλησίες ακινήτων σε μία μόνον εποχή.

Οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να “πυροδοτήσουν μια καλοκαιρινή περίοδο πωλήσεων

Στην πραγματικότητα, ενώ μπορεί να υπάρξουν περισσότεροι αγοραστές και πωλητές τις επόμενες εβδομάδες, προβλέπεται ένα δεύτερο κύμα το καλοκαίρι – μια “παρατεταμένη περίοδος αγορών κατοικιών”, δήλωσε η Pendleton.

Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αναμένεται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Ιούνιο, θα μπορούσε να υπάρξει νέα αύξηση της ζήτησης από τους αγοραστές, επισημαίνουν οι ειδικοί. Η κατεύθυνση των ενυπόθηκων επιτοκίων κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών διαγράφεται μάλλον πτωτική”.

Όταν τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων αρχίσουν να μειώνονται, η αγοραστική ζήτηση μοιραία θα αυξηθεί, οδηγώντας, ωστόσο, παράλληλα και σε αύξηση των τιμών, έστω και μικρή.

Οι τιμές των κατοικιών παραμένουν αυξημένες

Η μέση τιμή πώλησης κατοικιών στις ΗΠΑ είναι 412.778 δολ, αυξημένη κατά 6,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα μη εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της Redfin.

Η πρόσφατη ενίσχυση της προσφοράς δεν είναι αρκετή για να καλύψει τη συσσωρευμένη ζήτηση στην αγορά, σύμφωνα με τη Redfin.

Σχετικά Άρθρα