Το μεγαλόπνοο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου μπήκε στο τραπέζι κατά τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητοστάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Εl Sisi.
Πρόκειται για το project GREGΥ Interconnector, με το οποίο ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 950 χιλιόμετρων και ισχύος 3.000 MW ουσιαστικά θα μεταφέρεται ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές από την Αίγυπτο απευθείας στην Αττική. Απώτερος στόχος είναι να γίνει εξαγωγή της πράσινης ενεργείας στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ ένα μέρος αυτής θα αξιοποιείται από την ελληνική βιομηχανία και τις ελληνικές οικογένειες.
Μιλώντας για την στρατηγικής σημασίας συμφωνία, η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula Von der Leyen τόνισε ότι οι ενεργειακές επενδύσεις είναι κεντρικό στοιχείο της συνεργασίας ΕΕ-Αιγύπτου με την κοινή δήλωση να κάνει αναφορά στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY. «Μαζί αναπτύσσουμε το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY. Για να συνδέσει την Αίγυπτο με την Ελλάδα. Φέρνοντας πιο κοντά τις δύο ακτές της Μεσογείου. Η Αίγυπτος έχει επίσης τους πόρους για να γίνει κόμβος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως όταν πρόκειται για ανανεώσιμο υδρογόνο», υπογράμμισε , σημειώνοντας ότι η Αίγυπτος είναι πρόθυμη να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και έχει υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης για αυτό.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του GREGY
Το εμβληματικό έργο σε σύλληψη και σχεδιασμό του Ομίλου Κοπελούζου και της εταιρείας συμφερόντων του Ομίλου ELICA Mediterranean Interconnector, θα συνδέσει με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3,000 MW και μήκους 950 περίπου χλμ την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Η πράσινη και σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργεια που θα μεταφέρει το καλώδιο από την Αίγυπτο στην Αττική θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 9,5 GW που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο.
Το μοναδικό αυτό έργο, αναμένεται να ανασυντάξει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, εισάγοντας την σε μια νέα, πράσινη εποχή με σημαντικά πλεονεκτήματα για την οικονομία, το περιβάλλον και τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αποφασιστικής σημασίας αναμένεται να είναι και η συμβολή του στην εθνική οικονομία, καθώς θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας αλλά και επιχειρηματικές ευκαιρίες για την ελληνική βιομηχανία.
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο συνάδει πλήρως με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών CO2 έως το 2050, ενώ υποστηρίζει πλήρως την πολιτική της Ε.Ε. για τη δημιουργία «πράσινων» ενεργειακών διαδρόμων, Νότου- Βορρά διασυνδέοντας το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης με την Αίγυπτο.
Η ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο: