Θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ σε κόστος τα έργα αποκατάστασης των κατεστραμμένων υποδομών της Θεσσαλίας, που επλήγη από την κακοκαιρία Daniel τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Μάλιστα, εξ’ αυτών τα 900 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την κατασκευή και εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου, γεγονός που σημαίνει επιπρόσθετο κατασκευαστικό αντικείμενο για τις τεχνικές εταιρείες εντός της επόμενης διετίας.
Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι τα συγκεκριμένα έργα θα πρέπει να υλοποιηθούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργικότητα οι οδικές και λοιπές υποδομές της Θεσσαλίας.
Η συνεργασία με την ολλανδική HVA International
Το σχέδιο για τη δημιουργία των νέων υποδομών στην πληγείσα περιοχή έχει αναταθεί στην ολλανδική HVA International, η οποία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρώσει την κατάρτιση του ολιστικού σχεδίου θωράκισης του θεσσαλικού κάμπου από μελλοντικά καιρικά φαινόμενα.
Το Master Plan θα περιλαμβάνει έναν οδικό χάρτη για τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, με σκοπό την αποτελεσματική λειτουργία της άρδευσης και τον περιορισμό τυχών επιπτώσεων από ανάλογες καιρικές συνθήκες.
Στο κομμάτι των υποδομών, απαιτείται ένας συνδυασμός δημιουργίας ικανότητας συγκράτησης υδάτων, αυξημένες δυνατότητες άντλησης και αποχέτευσης και βελτιωμένα συστήματα αναχωμάτων.
Ν. Ταχιάος: Καθοριστικές παρεμβάσεις στις υποδομές
Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής διυπουργικής σύσκεψης που έγινε στο Δημαρχείο της Καρδίτσας, σταχυολόγησε τις παρεμβάσεις που έχουν ολοκληρωθεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο ενώ αναφέρθηκε και σε αυτές που πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
Ειδική αναφορά έκανε στην ανάταξη της σιδηροδρομικής γραμμής που θα πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του 2025 και την οποία θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, στο τμήμα Δομοκός και Κρανώνα ύψους 170 εκατ. ευρώ, στο έργο ανάταξης της γραμμής στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος- Καλαμπάκα ύψους 10 εκατ. ευρώ και στην πλήρη αποκατάσταση της γραμμής Λάρισα – Βόλος κόστους 105 εκατ. ευρώ.
Ως μια από τις βασικές δράσεις, ο κ. Ταχιάος ανέφερε το έργο των αποκαταστάσεων στο οδικό δίκτυο της Θεσσαλίας. Μια παρέμβαση που το Υπουργείο υπολογίζει ότι θα κοστίσει περίπου 900 εκατ. ευρώ και αφορά στους βασικούς οδικούς άξονες, καθώς και στο δευτερεύον δίκτυο με σκοπό να μην υπάρξουν αποκλεισμένες περιοχές.
Θ. Σκυλακάκης: Να υιοθετήσουμε την έννοια της ανθεκτικότητας
Ζήτημα ζωής για τη Θεσσαλία χαρακτήρισε τη σωστή διαχείριση των υδάτων ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης αναγγέλλοντας ότι εντός του επομένου 15νθημέρου θα δοθεί προς διαβούλευση η ρύθμιση που θα προβλέπει την συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων για τη Θεσσαλία. «Πρέπει να ξαναδούμε από το μηδέν το ζήτημα της διαχείρισης του νερού, γιατί χωρίς νερό δεν μπορεί να προχωρήσει αυτός ο τόπος. Η σωστή διαχείριση των υδάτων είναι ζήτημα ζωής για τη Θεσσαλία. Και αυτή αποτελεί ευθύνη όλων μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός τόνισε ότι εκτός από την έννοια της προστασίας, πρέπει να υιοθετήσουμε και την έννοια της ανθεκτικότητας. Είπε ότι το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα το κάνει με το νέο οικοδομικό κανονισμό, αλλά αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και από τους πολίτες σε κάθε τους δραστηριότητα.
Η σύσκεψη
Τους στόχους και το πλάνο για την ανασυγκρότηση των υποδομών στη Θεσσαλία συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής διυπουργικής σύσκεψης που έγινε στο Δημαρχείο της Καρδίτσας.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος (με τηλεδιάσκεψη), ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, οι Γενικοί Γραμματείς Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης και οι ΓΓ του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημ. Παπαγιαννίδης καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης και ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Νεκτάριος Βιδάκης. Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι της Θεσσαλίας, εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, και εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ και συνεταιριστικών Οργανώσεων. Στη σύσκεψη μετείχαν και βουλευτές της Θεσσαλίας.