MENU

Σταθερά για το 2024 παραμένουν ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ

Τι προτείνει η ΡΑΑΕΥ για να κλείσουν οι «τρύπες» σε ΕΛΥΚΩ και ΕΛΑΠΕ

Σταθερές θα παραμείνουν για το 2024, όπως αποφάσισε η ΡΑΑΕΥ, οι χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σε ό,τι αφορά τις ΥΚΩ, οι χρεώσεις για τα νοικοκυριά και αυτή τη χρονιά θα διατηρηθούν στα 6,9 ευρώ/MWh (στις καταναλώσεις έως 1.600 kWh ανά τετράμηνο) ενώ το ΕΤΜΕΑΡ θα παραμείνει στα 17 ευρώ/MWh.

Την ίδια στιγμή, τα ελλείματα των δύο Ειδικών Λογαριασμών που «τροφοδοτούνται» από τις ΥΚΩ και το ΕΤΜΕΑΡ, ΕΛΥΚΩ και ΕΛΑΠΕ αντίστοιχα, ανέρχονται αθροιστικά σε περίπου 395 εκατ. ευρώ (300 εκατ. ευρώ για τον ΕΛΥΚΩ και 95 εκατ. ευρώ για τον ΕΛΑΠΕ). Προκειμένου οι δύο Ειδικοί Λογαριασμοί να επιστρέψουν σε θετικό πρόσημο, η Ρυθμιστική Αρχή προτείνει την αρωγή του κρατικού προϋπολογισμού ή του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ή άλλες πηγές χρηματοδότησης, χωρίς όμως την περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών.

Που θα κυμανθούν τα ελλείμματα σε ΕΛΥΚΩ – ΕΛΑΠΕ

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ που διαχειρίζεται τον ΕΛΥΚΩ, το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2024. Μέσω του ΕΛΥΚΩ επιδοτείται η ακριβή ηλεκτροπαραγωγή στα μη διασυνδεδεμένα νησιά καθώς και Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια για τους ευάλωτους καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι σημαντικά ποσά από τον Ειδικό Λογαριασμό αξιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, καθιστώντας τον ελλειμματικό από την άνοιξη του 2022.

Αναφορικά με τον ΕΛΑΠΕ, που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ, οι χονδρεμπορικές τιμές θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του κατά τη διάρκεια του έτους. Αναλόγως του πώς θα διαμορφωθεί η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς μέσα στη χρονιά, το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ μπορεί να διευρυνθεί έως και κατά 76 εκατ. ευρώ περίπου μέχρι το τέλος του 2024. Την «τρύπα» ωστόσο μπορούν να κλείσουν και με το παραπάνω, τα περίπου 215 εκατ. ευρώ που οφείλουν μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες είχαν υπαχθεί χωρίς να το δικαιούνται, σε καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ από το 2019 έως το 2021. Για την τόνωση του εν λόγω Ειδικού Λογαριασμού, η ΡΑΑΕΥ έχει επίσης εισηγηθεί το ποσοστό των εσόδων των δικαιωμάτων ρύπων που πηγαίνει στον ΕΛΑΠΕ να αυξηθεί από 3,8% σήμερα σε τουλάχιστον 10%.

Σε κάθε περίπτωση, οι αμετάβλητες χρεώσεις ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ, είναι ένας καλός οιωνός για τη συγκράτηση των λογαριασμών ρεύματος για τους καταναλωτές, στη νέα εποχή των χρωματιστών τιμολογίων.

Σχετικά Άρθρα