MENU

Τους επόμενους μήνες η εμπορική λειτουργία της Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής

Η μονάδα υλοποιείται από την κοινοπραξία των Ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο υπερσύγχρονος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που υλοποιεί η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, κοινοπραξία των Ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας κ. Βαγγέλης Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο του East Macedonia & Thrace Forum II που διοργάνωσε το City Hub Events, τους επόμενους μήνες αναμένεται η έναρξη της εμπορικής λειτουργία του σταθμού, ο οποίος θα είναι από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Αναφορικά με τη σημασία της επένδυσης για την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι θα δημιουργηθούν σημαντικές θέσεις εργασίας, ενώ επεσήμανε τη δέσμευση της εταιρείας να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μονάδας

Η νέα μονάδα και ο υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 101.561,56 τ.μ., εκ των 45.450 τ.μ. καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής (στεγασμένες υπαίθριες και εσωτερική οδοποιία), 16.850 τ.μ. ο υποσταθμός, 1.660 τ.μ. τα κτίρια υποστήριξης (Διοικητήριο, αποθήκες, συνεργεία και φυλάκιο εισόδου), 240 τ.μ. οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και 600 τ.μ. οι εγκαταστάσεις του βανοστασίου εισόδου του αγωγού φυσικού αερίου.

«Καρδιά» της νέας μονάδας αποτελεί ο αεριοστρόβιλος της Siemens HL- class gas turbine, SGT5-9000HL. Η τεχνολογία αυτή προβλέπεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως, σε σύγκριση με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, με τα επίπεδα απόδοσης να φτάνουν ακόμη και άνω του 64%.

Σχετικά Άρθρα