MENU

Πιστή στη στρατηγική ανάπτυξης μέσω retail parks και κέντρων logistics η Trade Estates

Στα 484 εκατ. ευρώ η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή

Στη δημιουργία retail parks και κέντρων logistics για το λιανεμπόριο, δύο παγκόσμια trends που έχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα, θα συνεχίσει να εστιάζει το επενδυτικό ενδιαφέρον της η Trade Estates και τα επόμενα χρόνια.

Η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis διαθέτει ήδη 10 εμπορικά πάρκα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ έχει επίσης στην κατοχή της 3 Big Boxes που προσφέρουν omni-channel υπηρεσίες για retailers σε Οινόφυτα, Σχηματάρι και Ελευσίνα.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην επέκταση της Trade Estates στον συγκεκριμένο κλάδο αναμένεται να διαδραματίσει και η συμφωνία που πρόσφατα συνυπέγραψε με τη διεθνή IKEA για το περιφερειακό Logistics Hub στον Ασπρόπυργο, μία επένδυση ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Επίσης στον Ασπρόπυργο, η εταιρεία αναπτύσσει μαζί με τον Κωτσόβολο logistic center που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της εμπορικής αλυσίδας για όλη την Ελλάδα.

Σε ότι αφορά το εμπορικό κέντρο στην Πάτρα, η κατασκευή του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, εκτός από το νέο ΙΚΕΑ θα φιλοξενεί ακόμη εννέα retailers.

Επιπλέον, η Trade Estates υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την πολωνικών συμφερόντων αλυσίδα Sinsay για να φιλοξενήσει δύο νέα καταστήματά της στην Πάτρα και το Ηράκλειο, ενώ ήδη λειτουργούν δύο σε εμπορικά κέντρα της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ σε Ιωάννινα και Θεσσαλία.

Τα στοιχεία αυτά παρέθεσαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Β. Φουρλής, ο διευθύνων σύμβουλος Δ. Παπούλης και ο Chief Financial Officer Α. Σκύρλας, στο πλαίσιο παρουσίασης των ετήσιων ενοποιημένων οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης 2023 σε αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Δικλείδα ασφαλείας οι ισχυροί μισθωτές και τα μακροχρόνια συμβόλαια

Τα ανώτατα στελέχη της εταιρείας υπογράμμισαν ότι η στρατηγική ανάπτυξης στους δύο κύριους τομείς αποτελεί την καλύτερη και πιο ασφαλή επενδυτική επιλογή, καθώς ο όμιλος Fourlis έχει «στο DNA του» το λιανεμπόριο.

Το γεγονός δε ότι οι μισθωτές είναι κολοσσοί του λιανεμπορίου και γενικότερα μεγάλες εταιρείες με μακρόχρονα συμβόλαια μισθώσεων αποτελούν δικλείδα ασφαλείας σε ενδεχόμενο μελλοντικών υφέσεων, γεωπολιτικών κρίσεων και άλλων δυσάρεστων εξελίξεων.

Όπως ανέφεραν στους αναλυτές οι εκπρόσωποι της Trade Estates, τα έσοδα από μισθώματα κατά την χρήση 2023 ανήλθαν σε 26,7 εκατ. ευρώ έναντι 20,8 εκατ. ευρώ κατά την χρήση 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 28,3%.

Η εν λόγω αύξηση προέρχεται από την ενσωμάτωση μισθωμάτων από τις νέες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών (όπως τα εμπορικά πάρκα Ιωαννίνων και Λάρισας, το logistics της Ελευσίνας και το Smart Park στα Σπάτα Αττικής), της σύναψης νέων μισθώσεων με βελτιωμένο έσοδο σε σχέση με προγενέστερες, καθώς και της θετικής απόδοσης των μισθωτών των εμπορικών ακινήτων κατά τη διάρκεια της χρήσης 2023.

Η εσωτερική λογιστική αξία (Net Asset Value) την 31η Δεκεμβρίου 2023 ανήλθε στα 298,4 εκατ. ευρώ έναντι 210,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 41,3% σε σύγκριση με την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Την 31.12.2023, ο Καθαρός Δείκτης Δανεισμού προς την Αξία Χαρτοφυλακίου Ακινήτων (NLTV) ανήλθε στο 40,7%, η μέση σταθμισμένη διάρκεια δανεισμού ήταν 9,6 έτη, ενώ το μέσο σταθμικό επιτόκιο ανήλθε στο 5,40%. Για το 76,7% του υφιστάμενου δανεισμού η εταιρεία έχει προχωρήσει στη σύναψη συμβάσεων ανταλλαγής επιτοκίων (Interest Rate Swaps), επιτυγχάνοντας μείωση του τελικού επιτοκίου στο 3,99%.

Αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανθεκτικότητας

Σημειώνεται ότι για το έργο ανάπτυξης του εμπορικού πάρκου στην Πάτρα, άρχισε η σταδιακή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), η οποία θα οδηγήσει σταδιακά στη μείωση του μέσου σταθμικού επιτοκίου. Εντός του επόμενου διαστήματος, αντίστοιχη χρήση πόρων του RRF θα αξιοποιηθεί και για το έργο ανάπτυξης του εμπορικού πάρκου στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς έχει ληφθεί η σχετική έγκριση ένταξης της χρηματοδότησης της ανάπτυξης από το Ταμείο.

Η εικόνα του χαρτοφυλακίου ακινήτων του ομίλου σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο την 31η Δεκεμβρίου 2023, περιλαμβάνει δεκατρία ακίνητα μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 344.006 τ.μ., δυο υπό ανάπτυξη ακίνητα και δυο ακίνητα εταιρειών που συμμετέχει η Trade Estates, με τη συνολική αποτίμησης της εύλογης αξίας αυτών να ανέρχεται στο ποσό των 484 εκατ. ευρώ.

Η σταθμισμένη μέση διάρκεια των μισθωτικών συμβάσεων βάσει της ελάχιστης συμβατικής λήξης των μισθωτηρίων (WAULT) ανέρχονταν στις 31 Δεκεμβρίου 2023 σε 11 έτη, με το ποσοστό πληρότητας να αγγίζει το 98,8%.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Trade Estates αποφάσισε να εισηγηθεί στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος ύψους 8 λεπτών του ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2023.

Σχετικά Άρθρα