MENU

Για ποιους λόγους είναι απρόσιτη η στέγαση για τους Αμερικανούς

Οι αποτρεπτικοί παράγοντες πέραν του οικονομικού

Παράγοντες πέρα από τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων επηρεάζουν την οικονομική προσιτότητα της στέγασης για πολλούς Αμερικανούς, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η σύνδεση μεταξύ του κόστους στέγασης και των μισθών διαχωρίζεται σταδιακά με τα χρόνια, σύμφωνα με τον κ. C. Kirabo Jackson, οικονομολόγο και μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου.

Ομοίως, ο αριθμός των νέων οικιστικών μονάδων που κατασκευάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια μειώνεται και η χαμηλή προσφορά οφείλεται σε περιοριστικούς κανονισμούς χρήσης γης και χωροταξίας, σύμφωνα με ειδικούς.

Σχεδόν πριν από τέσσερα χρόνια, ένα νοικοκυριό που κέρδιζε 59.000 δολ ετησίως μπορούσε να αντέξει οικονομικά ένα νέο στεγαστικό δάνειο χωρίς να ξοδέψει περισσότερο από το 30% του μηνιαίου εισοδήματός του και με προκαταβολή 10%, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Zillow Group.

Αυτό δεν ισχύει πλέον σήμερα

Ενώ το τυπικό νοικοκυριό το 2024 βγάζει περίπου 81.000 δολ ετησίως, από 66.000 δολ το 2020, οι μισθοί δεν συμβαδίζουν με το κόστος στέγασης.

«Από τον Ιανουάριο του 2020, η συνήθης πληρωμή στεγαστικού δανείου σε ένα τυπικό σπίτι στις ΗΠΑ έχει σχεδόν διπλασιαστεί», δήλωσε ο κ. Orphe Divounguy, ανώτερος οικονομολόγος στη Zillow.

Σήμερα, οι πιθανοί αγοραστές κατοικιών πρέπει να βγάζουν περίπου 106.500 δολ ετησίως για να αντέξουν οικονομικά, μια αύξηση 80% από τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με τον Zillow.

«Γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ’90, οι τιμές των κατοικιών αρχίζουν να διαχωρίζονται από τους μέσους μισθούς με τρόπο που έκανε τη στέγαση όλο και λιγότερο προσιτή για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην αγορά», τόνισε ο Jackson.

Η υψηλή προσφορά διατηρεί τις τιμές χαμηλά

Ο περιορισμένος αριθμός διαθέσιμων κατοικιών είναι ένας άλλος λόγος πίσω από τη μη προσιτή τιμή. Λιγότερα σπίτια στην αγορά ανεβάζουν τις τιμές των ακινήτων. «Αν υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας, πρέπει πραγματικά να αναζητήσουμε λύση», επισήμανε ο Divounguy.

Και ο πιο σημαντικός τρόπος για να βελτιωθεί η οικονομική προσιτότητα είναι η κατασκευή περισσότερων κατοικιών στις ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Έχουμε μια αναπτυσσόμενη οικονομία, έχουμε έναν αυξανόμενο πληθυσμό. Καθώς ο πληθυσμός σας αυξάνεται, πρέπει να χτίσετε περισσότερες κατοικίες για να φιλοξενήσετε την ανάπτυξη και τον πληθυσμό, υπογραμμίζει ο Jackson.

Προκειμένου να  αυξηθεί η προσφορά κατοικιών, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να μειώσουν τα εμπόδια για τους κατασκευαστές, διευκολύνοντας τους κανονισμούς χρήσης γης και ζωνών, οι οποίοι καθορίζουν παράγοντες όπως το μέγιστο ύψος ενός κτιρίου ή το ελάχιστο μέγεθος μιας παρτίδας.

Ενώ η αύξηση της πυκνότητας κατοικίας σε μια περιοχή μπορεί να ενισχύσει την οικονομική προσιτότητα, οι κανονισμοί χρήσης γης και χωροταξίας, που καθορίζουν εγγενώς την προσφορά στέγης μιας περιοχής, αποφασίζονται συχνά σε τοπικό επίπεδο, είπε.

«Εάν θέλετε πραγματικά να επεκτείνετε την προσφορά κατοικιών, ένας από τους πιο άμεσους τρόπους που θα μπορούσε κανείς να το κάνει θα ήταν να χαλαρώσει αυτούς τους περιορισμούς χωροταξίας και να επιτρέψει την κατασκευή οικονομικά προσιτών κατοικιών σε περιοχές που επί του παρόντος δεν θα επιτρεπόταν”, τονίζει ο Jackson.

Ορισμένες περιοχές έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν έκρηξη στην απογραφή νέων κατοικιών λόγω των χαλαρών κανόνων χωροθέτησης, σύμφωνα με τον Divounguy.

Στις αγορές που επιτρέπουν στους κατασκευαστές να φτιάχνουν μικρότερα, συνδεδεμένα σπίτια σε αντίθεση με τις μονοκατοικίες, παρατηρείται άνοδος στις νέες κατασκευές, όπως οι αγορές στο Νότο.

«Οι αγορές που έχουν πιο περιοριστικές χρήσεις γης, κανονισμούς, κανόνες χωροταξίας είναι αγορές όπου δεν συναντάται το είδος της νέας κατασκευής που απαιτείται για να συμβαδίσει με τη ζήτηση για στέγαση», είπε ο Divounguy.

Ενώ οι τοπικοί κανόνες χωροθέτησης δεν είναι υπό τον έλεγχο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η διοίκηση εργάζεται ώστε οι τοπικές περιοχές να είναι πιο ευέλικτες παρέχοντας οικονομικά κίνητρα για να βοηθήσουν τους κατασκευαστές να χτίσουν πιο προσιτές κατοικίες“, τόνισε ο Jackson.

Σχετικά Άρθρα