MENU

«Ο επιμένων νικά» – Ζαλίζουν οι μισθοί αυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μισθών τα τελευταία 25 χρόνια

Έπειτα από ετήσιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε συνδικάτα και εταιρείες, η Toyota Motor ικανοποίησε το αίτημα των εργαζομένων για αύξηση των μισθών τους και μάλιστα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μισθών τα τελευταία 25 χρόνια.

Σύμφωνα με το Reuters, ο αυτοκινητοβιομηχανικός κολοσσός συμφώνησε με τις απαιτήσεις των συνδικάτων για μηνιαίες αυξήσεις μισθών έως και 28.440 γιεν (193 δολ.) στην Ιαπωνία και για παροχή μπόνους ρεκόρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες αποφάσεις έλαβαν και άλλοι κολοσσοί όπως η Nissan, η Panasonic και η Nippon Steel.

Οι εργαζόμενοι σε μεγάλες επιχειρήσεις ζήτησαν ετήσιες αυξήσεις 5,85%, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της Ιαπωνίας, τη Rengo, οι οποίες αν συμφωνηθούν θα ξεπεράσουν το όριο του 5% για πρώτη φορά μετά από 31 χρόνια.

Ο Hisashi Yamada, ανώτερος οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Ερευνών της Ιαπωνίας και ειδικός σε θέματα εργασίας, υπολόγισε τις συνολικές αυξήσεις σε 4,2% έως 4,3%, ενώ στις κορυφαίες εταιρείες δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν το 5%.

«Παρατηρούμε μια ισχυρή δυναμική για αυξήσεις μισθών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κορυφαίος κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας και γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Yoshimasa Hayashi. «Είναι σημαντικό ότι οι αυξήσεις μισθών θα εξαπλωθούν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα