Η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία είναι οι πιο ελκυστικές αγορές για τους επενδυτές στην αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες, όπως εκτιμά η εταιρεία συμβούλων ενέργειας Aurora, επικαλούμενη τα προσοδοφόρα μοντέλα εσόδων που προσφέρουν οι κυβερνήσεις τους.
Η Ισπανία, η Γερμανία και η Ελλάδα παρουσιάζουν επίσης ελπιδοφόρα σημάδια, σύμφωνα με την έκθεση ελκυστικότητας της Aurora Energy Research για την αγορά, η οποία κάλυψε 24 ευρωπαϊκές χώρες.
Η Aurora αναφέρει ότι έχει ενεργοποιήσει επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ (1,6 δισ. δολάρια) σε μπαταρίες και παρουσίασε την έκθεση σε διαδικτυακό σεμινάριο.
Προβλέποντας επταπλασιασμό της ευρωπαϊκής χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες έως το 2030, η Aurora δήλωσε ότι αυτό μεταφράζεται σε επενδυτική ευκαιρία άνω των 30 δισ. ευρώ, η οποία θα αυξηθεί σε σχεδόν 80 δισ. ευρώ έως το 2050.
«Αυτή η αγορά κυριολεκτικά εκρήγνυται», δήλωσε ο Ryan Alexander, επικεφαλής έρευνας, για τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, στην Aurora, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πλησιάζει αυτούς που κινήθηκαν νωρίτερα, όπως η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Από ένα εξειδικευμένο κομμάτι του ενεργειακού συστήματος μετατρέπεται στην πραγματικότητα σε ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία του».
Από 7,1 GW εγκατεστημένης χωρητικότητας μπαταριών σε κλίμακα δικτύου το 2023, η Aurora βλέπει αύξηση της χωρητικότητας σε 51 GW έως το 2030 και 98 GW έως το 2050. Μόνο η Ιταλία στοχεύει σε 9 GW έως το 2030.
Οι κορυφαίες χώρες προσφέρουν ασφαλείς ροές εσόδων για τη νέα δυναμικότητα και μεγάλες αποκλίσεις τιμών χονδρικής, επιτρέποντας στους φορείς εκμετάλλευσης μπαταριών να αγοράζουν χαμηλά και να πωλούν υψηλά.
Η Βρετανία, σε αντίθεση με την ηπειρωτική Ευρώπη, δεν διαθέτει ισχυρές διασυνδέσεις με τους γείτονες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην οριοθέτηση των τιμών.