MENU

Ναυαγεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης η τουριστική ανάπτυξη Varko Bay

Το έργο επρόκειτο να αναπτυχθεί σε έκταση 181 στρεμμάτων απέναντι από το νησάκι του Σκορπιού

Τα κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν το mega τουριστικό project Varko Bay αναζητά ακόμη η επενδυτική εταιρεία βελγικών συμφερόντων RND Ιnvestments Greece, ένα χρόνο μετά την παρουσίαση του έργου που σχεδιάζει να υλοποιήσει στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Χερσόνησο Βαρκό του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, απέναντι από το νησάκι του Σκορπιού.

Η επένδυση υπολογίζεται στο ποσό των 180 εκατ. ευρώ, ωστόσο είναι αμφίβολο αν τελικά οι Βέλγοι μέτοχοι θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν την αναγκαία χρηματοδότηση προκειμένου να προχωρήσει η τουριστική αυτή ανάπτυξη.

Επισημαίνεται πως το έργο του Varko Bay έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις και μάλιστα χαρακτηρίζεται ως «ώριμη», καθώς όλες οι διαδικασίες αδειοδότησής του έχουν γίνει με διαδικασίες fast track και βάσει σχετικού προεδρικού διατάγματος.

Σύμφωνα με παράγοντες που βρίσκονται πολύ κοντά στο έργο, αν και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ξένους και εγχώριους επενδυτές για συμμετοχή, ακόμα δεν έχει προκύψει κάποια συμφωνία που θα ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών.

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο γεγονός ότι η χρηματοδότηση που απαιτεί ένα τέτοιου μεγέθους project είναι μεγάλη, σε εποχές μάλιστα ιδιαίτερα υψηλών επιτοκίων όπως αυτή που διανύουμε, γεγονός που καθιστά διστακτικούς τους επενδυτές να έρθουν σε τελική συμφωνία με τη διαχειρίστρια εταιρεία RND Ιnvestments Greece.

Οικόπεδο με θέα στο Ιόνιο Πέλαγος

Το έργο Varko Bay αφορά ανάπτυξη, η οποία βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού θα πραγματοποιηθεί σε έκταση 181.279,30 τετραγωνικών μέτρων σε προνομιακό οικόπεδο με απρόσκοπτη θέα στη Χερσόνησο Βαρκό και το Ιόνιο Πέλαγος, με ένα μοναδικό παραλιακό μέτωπο 1,9 χιλιομέτρων και αμμώδεις παραλίες.

Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε τουλάχιστον 180 εκατ. ευρώ και με βάση τις προβλέψεις πρόκειται να δημιουργηθούν περισσότερες από 500 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διετή κατασκευαστική περίοδο. Κατά την περίοδο λειτουργίας του θέρετρου, θα απασχολούνταν σε αυτό περισσότερα από 250 άτομα ως προσωπικό.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο επικεφαλής της ιδιοκτήτριας εταιρίας του έργου, Leon Van Der Heiden, είχε δηλώσει, όταν παρουσίασε επίσημα το project ότι «εμείς δεν είμαστε ξενοδόχοι, είναι η πρώτη επένδυση σε αυτό το κομμάτι, ωστόσο δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη το έργο μιας και θα πρέπει πρώτα να κάνουμε κάποια βήματα για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιδίου, το έργο Varko Bay θα δημιουργήσει σε χρονικό ορίζοντα δέκα ετών όφελος για το ελληνικό Δημόσιο που αποτιμάται σε παρούσα αξία σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ

Σχετικά Άρθρα