MENU

Νέο τετράτροχο ηλεκτρικό ποδήλατο από την CityQ

Μία λύση φιλική προς το περιβάλλον

Η νορβηγική και γερμανική startup τεχνολογίας κινητικότητας CityQ προσπαθεί να προσφέρει μια βιώσιμη φιλική προς το περιβάλλον λύση στις ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες επιδιώκουν να μειώσουν τη συμφόρηση και τη ρύπανση επιβάλλοντας περιορισμούς στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Η start-up εντείνει την παραγωγή των «ηλεκτρικών ποδηλάτων που μοιάζουν με αυτοκίνητο», καθιστώντας τα μοντέλα φορτίου και επιβατών διαθέσιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Μπενελούξ και τη Σκανδιναβία το 2024.

Τα ειδικά κατασκευασμένα ηλεκτρικά ποδήλατα διαθέτουν θέσεις για πολλούς επιβάτες, χωρητικότητα φορτίου, προστασία από τις καιρικές συνθήκες και φουτουριστικό ψηφιακό σύστημα μετάδοσης κίνησης. Τα τετράτροχα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι μοναδικά επειδή διατηρούν χαρακτηριστικά που μοιάζουν με αυτοκίνητο, ενώ είναι σημαντικά ελαφρύτερα, πιο ευέλικτα και πιο βιώσιμα από ένα EV.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα συμβάλλουν στη μείωση της ρύπανσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης και για τους καταναλωτές, προσφέρουν ασφαλή μεταφορά χωρίς να χρειάζονται άδεια, ασφάλιση ή εγγραφή οχήματος.

CityQ

Φορτίζονται στο σπίτι χωρίς να απαιτείται δημόσια υποδομή EV και προσφέρουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στην ιδιοκτησία αυτοκινήτου. Σε σύγκριση με τα EV, τα ηλεκτρικά ποδήλατα CityQ επιτρέπονται σε ποδηλατόδρομους, καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο και μπορούν να σταθμεύσουν δωρεάν μαζί με άλλα ποδήλατα.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι ελαφριά και ζυγίζουν μόλις 120 κιλά και παράγουν ένα κλάσμα των εκπομπών ενός EV, ενώ δεν απαιτούν δαπανηρή υποδομή φόρτισης αυτοκινήτου. Κατά τη σύγκριση του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα, τα ηλεκτρικά ποδήλατα CityQ υποστηρίζεται ότι είναι περίπου 90% πιο βιώσιμα από τα οχήματα ICE και 80% πιο βιώσιμα από τα EV.

Έχουν αυτονομία 110 χιλιομέτρων με χρήση δύο μπαταριών που μπορούν να εναλλάσσονται και μπορούν να χειριστούν μέτριες κλίσεις 20% ενώ είναι φορτωμένα με φορτίο έως 250 κιλά ή ανθρώπους, με ελαφριά προσπάθεια στο πετάλ. Η τελική ταχύτητα είναι περιορισμένη στα 25 χλμ./ώρα, τυπική για τα ηλεκτρονικά ποδήλατα λόγω των νόμων.

Ο κ. Morten Rynning, Διευθύνων Σύμβουλος της CityQ δήλωσε: «Οι πόλεις δεν χρειάζεται να περιμένουν αυτόνομα οχήματα, ιπτάμενα drones ή νέες υποδομές για να έχουν λιγότερη κυκλοφορία αυτοκινήτων και ρύπανση.

Αυτό θα γίνει φυσικά, μέσω της καινοτομίας στα ηλεκτρικά οχήματα με μειωμένο μέγεθος, όπως τα micro cars, η micro-mobility και το CityQ. Τα πρώτα μας επαναστατικά ηλεκτρονικά ποδήλατα φορτίου – έχουν ήδη γίνει δεκτά από ειδικούς και πελάτες ανά τον κόσμο. Θα είμαστε η πρώτη εταιρεία που θα γεφυρώσει με επιτυχία το χάσμα μεταξύ των αυτοκινήτων και των ηλεκτρονικών ποδηλάτων – για κάθε είδους μεταφορές στις πόλεις».

Αναζητώντας λύση στο πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, περίπου το 40% των Ευρωπαίων κατοίκων των αστικών περιοχών εκτίθεται σε επιβλαβή επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που προκαλείται κυρίως από τις οδικές μεταφορές. Υπολογίζεται επίσης ότι κάθε χρόνο, το κόστος συμφόρησης στην Ευρώπη ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ περίπου το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Χωρίς αποτελεσματική δράση, το πρόβλημα θα μπορούσε να επιδεινωθεί, με το κόστος συμφόρησης να προβλέπεται να αυξηθεί στα 200 δισ. ευρώ έως το 2050.

Ειδικοί όπως η McKinsey αναμένουν ότι τέτοια εξαιρετικά ελαφριά, μικρά ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να μεταμορφώσουν την αστική κινητικότητα, με μερίδιο 100 δισ. δολ. στην παγκόσμια αγορά έως το 2030.

Τα ηλεκτρονικά ποδήλατα του CityQ διαθέτουν καθίσματα τύπου αυτοκινήτου, προστασία από τις καιρικές συνθήκες, χαρακτηριστικά ασφαλείας και όπισθεν για βελτιωμένη φορητότητα. Εξίσου κατάλληλα για υπηρεσίες παράδοσης, συνεργεία συντήρησης, κοινόχρηστες πλατφόρμες, οικογένειες ή καθημερινούς μετακινούμενους, τα ευέλικτα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι απλά και βολικά στη χρήση.

Μέχρι στιγμής η CityQ έχει συγκεντρώσει πάνω από 3 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο, καθώς έχει αναπτύξει τα προϊόντα της και έχει αναπτύξει την παραγωγική της ικανότητα. Τα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με τις επιβατικές εκδόσεις να είναι διαθέσιμες το φθινόπωρο. Οι αρχικές αγορές είναι η Γερμανία, η Μπενελούξ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκανδιναβία και οι προπαραγγελίες είναι πλέον ανοιχτές.

Σε αυτό το πρώιμο στάδιο, το CityQ προσφέρεται σε τιμές που ξεκινούν λίγο πάνω από 11.000 ευρώ. Καθώς η παραγωγή αυξάνεται, θα υπάρχουν επίσης μοντέλα χαμηλότερου κόστους που θα ταιριάζουν σε ιδιωτικές οικογένειες και ελκυστικές προσφορές χρηματοδοτικής μίσθωσης για εταιρείες που προσφέρουν προγράμματα κινήτρων στους υπαλλήλους τους.

Σχετικά Άρθρα