MENU

Κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως και το 2023 οι ΗΠΑ

Η παραγωγή έφθασε στα 12,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Η παραγωγή αργού πετρελαίου των ΗΠΑ ηγήθηκε της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου για έκτη συνεχή χρονιά το 2023, με μέση παραγωγή που έσπασε το ρεκόρ των 12,9 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd), σύμφωνα με στοιχεία της EIA.

Τον Δεκέμβριο, η αμερικανική παραγωγή αργού πετρελαίου σημείωσε νέο μηνιαίο ρεκόρ, άνω των 13,3 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, ανέφερε η υπηρεσία.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρήγαγαν περισσότερο αργό πετρέλαιο από οποιοδήποτε άλλο έθνος ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με τις Διεθνείς Ενεργειακές Στατιστικές μας, τα τελευταία έξι συνεχόμενα χρόνια”, πρόσθεσε η EIA.

Η EIA αναφέρει ότι είναι απίθανο το ρεκόρ να καταρριφθεί από άλλη χώρα στο εγγύς μέλλον. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας διέταξε τον Ιανουάριο την Aramco να σταματήσει το σχέδιο επέκτασης της πετρελαϊκής της παραγωγής και να στοχεύσει σε μέγιστη διατηρήσιμη παραγωγική ικανότητα 12 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd), ένα εκατομμύριο bpd κάτω από τον στόχο που είχε ανακοινωθεί το 2020.

Πρόσφατα, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία συμφώνησαν να παρατείνουν την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στο δεύτερο τρίμηνο, δίνοντας επιπλέον στήριξη στην αγορά εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη και την αύξηση της παραγωγής εκτός του ομίλου.

Σχετικά Άρθρα