MENU

Στην πρώτη εξάδα των καλύτερων διαβατηρίων και το ελληνικό

Στην κορυφή βρίσκεται η Ελβετία, ακολουθούμενη από Ιρλανδία και Πορτογαλία

Μεταξύ των κορυφαίων διαβατηρίων της υφηλίου συγκαταλέγεται και το ελληνικό, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της εταιρείας Nomad Capitalist, ενώ στην κορυφή βρίσκεται η Ελβετία, ακολουθούμενη από Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Σημειώνεται ότι προκειμένου να δημιουργηθεί ο συγκεκριμένος δείκτης η εταιρεία εξετάζει πέντε κριτήρια στα οποία δίνει και συγκεκριμένη στάθμιση:

  • Ταξίδια χωρίς βίζα – 50%
  • Φορολογία – 20%
  • Παγκόσμια αντίληψη -10%
  • Δυνατότητα κατοχής διπλής υπηκοότητας – 10%
  • Προσωπική ελευθερία (ελευθερία του Τύπου, υποχρεωτική στρατιωτική θητεία κ.λπ.) – 10%

Αναφερόμενη στη φετινή κατάταξη η εταιρεία σημειώνει ότι «η Πορτογαλία ισοβάθμησε με την Ιρλανδία σε όλα, εκτός από την προσωπική ελευθερία, τονίζοντας τη σταθερή ελκυστικότητά της, ενώ η Φινλανδία -γνωστή για τις τεράστιες επιλογές ταξιδιών χωρίς βίζα- κατατάσσεται πλέον στην τέταρτη θέση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της παγκόσμιας προσβασιμότητας».

Την ίδια ώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που το 2023 βρίσκονταν στην κορυφή της κατάταξης φέτος υποχώρησαν στην έκτη θέση. Η πτώση προκλήθηκε από μια αλλαγή στη φορολογική πολιτική των ΗΑΕ που επηρέασε τους εγχώριους και τους υπερπόντιους ιδιοκτήτες εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων με ξένη ιδιοκτησία εταιρειών, όπως εξηγεί η Nomad Capitalist.

Σχετικά Άρθρα