MENU

Ανεπηρέαστη η αγορά πολυτελών ακινήτων στην Ιταλία

Πώς μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες για την αντίστοιχη εξέλιξη του κλάδου της

Ανεπηρέαστη παραμένει η αγορά πολυτελών ακινήτων σε Ρώμη και Μιλάνο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση Engel & Völkers – Nomisma. Η μεγάλη ζήτηση επικεντρώνεται στο κέντρο της πόλης, προσελκύοντας κυρίως νεότερους αγοραστές και επενδυτές που αναζητούν τουρισμό ή αναψυχή. Αντίθετα, οι οικογένειες συνεχίζουν να προτιμούν αποκεντρωμένες περιοχές με καλές υπηρεσίες.

Η γενικότερη εικόνα των ακινήτων στην Ιταλία παρουσιάζει πτωτική τάση, με τη μείωση των πωλήσεων να αγγίζει το 15,5% στη Ρώμη και το 16,8% στο Μιλάνο.

Αντιθέτως, η αγορά πολυτελών ακινήτων στις δύο μεγαλύτερες ιταλικές πόλεις, σύμφωνα με τον Luca Dondi dall’Orologio, CEO της Nomisma1 έχει επηρεαστεί λιγότερο, καθώς εξαρτάται σε μικρότερο βαθμό από τη δυναμική των δανείων.

Η διαφορά στις τιμές πώλησης

Επισημαίνεται ότι, οι τιμές πώλησης ακινήτων στο Μιλάνο διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή. Για παράδειγμα, οι υψηλότερες τιμές φτάνουν στα 24.000 ευρώ/τ.μ. στο Quadrilatero2, και στα 21.000 ευρώ/τ.μ. στην περιοχή Brera3  και το Castello – Foro Buonaparte4.

Σε άλλες περιοχές οι μέσες τιμές κυμαίνονται από 4.200 έως 6.500 ευρώ/τ.μ. όπως στη δυτική πλευρά της πόλης, Gambara – Bande Nere και San Siro, και περίπου 10.000 ευρώ/τ.μ. σε Sempione – Arco della Pace – Chinatown και Vercelli – Washington. Επίσης, ορισμένες περιοχές όπως το City Life, γνωστό εμπορικό σημείο στο Μιλάνο, καθώς και άλλες βόρειες περιοχές έχουν υψηλότερες τιμές, ενώ σε πιο απομακρυσμένες από το κέντρο περιοχές, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση με μέσα σταθερής τροχιάς (π.χ. τραμ, μετρό κλπ.) οι τιμές είναι χαμηλότερες.

Η ευκαιρία για την Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την ανθεκτικότητα της αγοράς πολυτελών ακινήτων στο Μιλάνο δύναται να καταστούν αξιοποιήσιμες για τις ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις με διάφορους τρόπους.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Συνεργασία και Συμβάσεις: Ελληνικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στον τομέα της κατασκευής, της ανάπτυξης ακινήτων ή της διαχείρισης ακινήτων μπορούν να εξετάσουν τη δυνατότητα συνεργασίας με τοπικές εταιρείες στο Μιλάνο για την υλοποίηση έργων ή την παροχή υπηρεσιών.
  • Επιχειρηματικές Ευκαιρίες: Η ανάπτυξη του τομέα ακινήτων στο Μιλάνο μπορεί να ανοίξει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε σχετικούς τομείς όπως για παράδειγμα: τουρισμός, κατασκευές, τομέας επιμελητείας, εμπορίας δομικών υλικών, τεχνικές κτηριακές μελέτες, μελέτες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας κτηρίων και οικολογικής διαχείρισης κτηρίων, υπηρεσίες ακινήτων κλπ.
  • Επέκταση Δραστηριοτήτων: Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ακινήτων μπορούν να εξετάσουν τη δυνατότητα επέκτασης των δραστηριοτήτων τους στο Μιλάνο, εκμεταλλευόμενες τη ζήτηση για πολυτελή κατοικία.

Σχετικά Άρθρα