MENU

ΕΥΑΘ: Σταθερά τιμολόγια νερού το 2025, επενδύσεις 208 εκατ. ευρώ και mega πρόγραμμα αντικατάστασης υδρομέτρων

Οι πόροι που θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας έως το 2028 θα εξασφαλιστούν ισόποσα από ΕΣΠΑ, ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό

Με διατήρηση των υφιστάμενων τιμολογίων για το 2025 και χωρίς πρόβλεψη για αυξήσεις εντός του έτους, η ΕΥΑΘ προχωρά σε υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου ύψους 208 εκατ. ευρώ.

Όπως επεσήμανε την Τρίτη (29/4) η διοίκηση της εταιρίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024, οι αναπροσαρμογές στα τιμολόγια αναμένεται να ξεκινήσουν από το 2026, υπό την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η οποία πλέον έχει την αρμοδιότητα για τη διαμόρφωση και έγκριση της τιμολογιακής πολιτικής στον τομέα της ύδρευσης.

Σύμφωνα με τον Άνθιμο Αμανατίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, η ΕΥΑΘ είχε υποβάλει πριν 1,5 μήνα την πρότασή της για τα νέα τιμολόγια. Ωστόσο τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει καθώς η εταιρία είναι πλέον πιστοποιημένος πάροχος ύδατος με τη ΡΑΑΕΥ να ζητά στοιχεία για την περιουσιακή της βάση προκειμένου να υπολογιστεί το κόστος ανάκτησης από την Αρχή. Η ΕΥΑΘ θα αποστείλει νέα προτεινόμενη τιμολογιακή πολιτική προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από την Αρχή, με τις αυξήσεις των τιμολογίων να μετατίθενται για την επόμενη χρονιά.

Οι ανείσπρακτες οφειλές, πάντως, οδηγούνται ήδη απευθείας στην ΑΑΔΕ καθώς η εταιρία ήταν από τις πρώτες εταιρίες, οι οποίες συνδέθηκαν με τη σχετική πλατφόρμα.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, η ΕΥΑΘ παρουσίασε έσοδα ύψους 85,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,5% σε σχέση με το 2023, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης. Το EBITDA διαμορφώθηκε στα 12,6 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 54,3%, ενώ τα προ φόρων κέρδη κατέγραψαν άνοδο κατά 195%, στα 8,4 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας έφτασαν τα 5,9 εκατ. ευρώ, έναντι 1,4 εκατ. ευρώ το 2023.

Ενίσχυση υποδομών μέσω επενδύσεων

Οι επενδύσεις που προγραμματίζονται έως το 2028 ανέρχονται συνολικά στα 208 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 150 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε έργα και 58 εκατ. ευρώ σε νέες συμβάσεις. Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι πόροι θα αντληθούν ισόποσα από το ΕΣΠΑ, τα ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.

Οι επενδύσεις αφορούν κυρίως την ενίσχυση των υποδομών, την ψηφιοποίηση των δικτύων, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τη συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εγκατάσταση 50.000 «έξυπνων» υδρομέτρων, αλλά και η κατασκευή του νέου διυλιστηρίου νερού, που προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2027. Το έργο έχει καθυστερήσει έναν χρόνο λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σημαντικό κομμάτι του επενδυτικού πλάνου της ΕΥΑΘ αφορά η αντικατάσταση των παραδοσιακών υδρομέτρων με «έξυπνους» υδρομετρητές. Συνολικά θα αντικατασταθούν 200.000 υδρόμετρα με τη συμφωνία πλαίσιο να υπογράφεται στις 5 Μαίου ύστερα και από το πράσινο φως που άναψε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας, έχουν αναδειχθεί δύο ανάδοχοι που θα λειτουργήσουν σε μία κοινοπραξία με επικεφαλής την εταιρία Μεσόγειος.

Στο πλαίσιο του έργου των 46 εκατ. ευρώ, αρχικά θα αντικατασταθούν 50.000 υδρόμετρα από τους δύο αναδόχους, ενώ σε επόμενες φάσεις θα δίνονται κατ’ αποκοπήν τμήματα των 25.000 υδρομέτρων με το πρόγραμμα των αντικαταστάσεων να ξεκινά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Κανένα πρόβλημα στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης

Όσον αφορά τις προκλήσεις για την επάρκεια του νερού σε συνδυασμό και με την κλιματική κρίση, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος, σημείωσε πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή για τη διαθεσιμότητα υδάτινων πόρων, αν και δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα υδροδότησης για τη Θεσσαλονίκη την επόμενη πενταετία, παρά τη μείωση των αποθεμάτων στον Αλιάκμονα.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά στην Ελλάδα από το 1880 και η πιο άνυδρη των τελευταίων δεκαετιών. Ανέφερε επίσης ότι η ΕΥΑΘ προμηθεύει νερό σε περίπου 1,3 εκατ. κατοίκους και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, λειτουργώντας ένα δίκτυο ύδρευσης μήκους 2.700 χιλιομέτρων και δίκτυο αποχέτευσης 1.800 χιλιομέτρων. Η επεξεργασία των υγρών αποβλήτων φτάνει τους 60,5 εκατ. χιλιομετρικούς τόνους ετησίως.

Στην κατεύθυνση της προετοιμασίας, πάντως, η εταιρία έχει ξεκινήσει και τη σταδιακή ενσωμάτωση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, κυρίως στον τομέα της διαχείρισης των αποχετευτικών δικτύων και ειδικότερα στην πρόληψη υπερχειλίσεων ομβρίων υδάτων.

Αναφορικά με την πιθανότητα γεωγραφικής επέκτασης της ΕΥΑΘ, η διοίκηση της εταιρίας σημείωσε πως αναμένει τα συμπεράσματα της διαβούλευσης που πραγματοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις συγχωνεύσεις βάσει του υπό κατάρτιση νέου νομοθετικού πλαισίου.

Η διοίκηση ανακοίνωσε επίσης πρόταση για διανομή μερίσματος ύψους 0,055 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,03 ευρώ πέρυσι.

Η πρόταση θα τεθεί προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση της 22ας Μαΐου, ενώ η ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε για την 1η Ιουλίου και η καταβολή από τις 8 Ιουλίου 2025. Σημαντικό είναι επίσης ότι η εταιρεία συνεχίζει να διατηρεί ισχυρό ταμειακό υπόλοιπο (62,1 εκατ. ευρώ) και μηδενικό δανεισμό.

Μείωση ενεργειακού κόστους λόγω PPA με ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Όσον αφορά το ενεργειακό ζήτημα, η ΕΥΑΘ έχει ήδη συνάψει διμερή σύμβαση προμήθειας ενέργειας (PPA) με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, γεγονός που της επέτρεψε να μειώσει σημαντικά το ενεργειακό κόστος. Το 2021, το κόστος ανά μεγαβατώρα διαμορφωνόταν στα 201 ευρώ, ενώ το 2024 υποχώρησε στα 120 ευρώ, με προβλεπόμενο όφελος περίπου 2 εκατ. ευρώ για το 2025.

Ως προς τη μετοχική σύνθεση, ο κ. Αμανατίδης σημείωσε πως σε συμμόρφωση με τη νέα νομοθεσία του Χρηματιστηρίου για την απαιτούμενη διασπορά μετοχών, το Υπερταμείο θα προχωρήσει σε πώληση ποσοστού περίπου 4,5%.

Σχετικά Άρθρα