Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι διαχειριστές του ελληνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, μετά το black out που βύθισε στο σκοτάδι την Ισπανία, την Πορτογαλία και περιοχές της Γαλλίας, καθώς παραμένουν ασαφείς οι λόγοι που το προκάλεσαν, ενώ οι επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολες και στην Ελλάδα, τόσο λόγω της αυξημένης παραγωγής από ΑΠΕ όσο και της περιορισμένης ζήτησης λόγω Πρωτομαγιάς.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις ξέσπασε το πρόβλημα στην Ιβηρική ζήτησε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής της ΡΑΑΕΥ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και εκπροσώπων της ΕΥΠ και της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία, αν και η εικόνα παρέμενε ασαφείς τόσο για τις αιτίες του black out, όσο και για τους χρόνους αποκατάστασης.
Παράλληλα εξετάστηκε η κατάσταση του ελληνικού συστήματος ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια και η ανθεκτικότητά του τόσο στο ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης όσο και από την έντονη μεταβλητότητα, που προκαλεί τις ημέρες αυτές η υψηλή παραγωγή των ΑΠΕ σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση.
Το ενδεχόμενο της κυβερνοεπίθεσης άλλωστε, ήταν ένα από τα πρώτα σενάρια που εξετάστηκαν ως αιτία του black out στην Ιβηρική.
Πάντως ο πρωθυπουργός της Πορτογαλία Λούις Μοντενέγκρο δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις κυβερνοεπίθεσης. Νωρίτερα, ο πορτογαλικός διαχειριστής μεταφοράς REN είχε αποδώσει την εκτεταμένη διακοπή ρεύματος σε ένα σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που προκάλεσε ταλαντώσεις στις γραμμές Υπερυψηλής Τάσης στην Ισπανία, με αποτέλεσμα να προκληθούν βραχυκυκλώματα που έθεσαν εκτός λειτουργίας τις γραμμές μεταφοράς.
Αργότερα όμως ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέντρο Σάντσεζ δήλωσε ότι ακόμα δεν είναι γνωστή η αιτία που προκάλεσε το πρόβλημα, ότι όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται και συνέστησε να αποφεύγονται οι εικασίες.
Εκτός λειτουργίας βασικές υποδομές
Το εκτεταμένο black out που ξέσπασε το μεσημέρι άφησε χωρίς ρεύμα την Ισπανία και την Πορτογαλία, προκαλώντας χάος στα αεροδρόμια, τα τρένα, στους σταθμούς του μετρό και την οδική κυκλοφορία, καθώς τα φανάρια σταμάτησαν να λειτουργούν.
Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν και σε περιοχές στη νοτιοδυτική Γαλλία, όμως το πρόβλημα εκεί αποκαταστάθηκε σχετικά γρήγορα και μάλιστα η Γαλλία κατάφερε να ηλεκτροδοτήσει μερικώς κάποιες πόλεις στη Βόρεια Ισπανία.
Το Ιβηρικό δίκτυο αποσυνδέθηκε αυτόματα από το ευρωπαϊκό δίκτυο από τις 12:38 μ.μ. έως τις 1:30 μ.μ., οπότε τέθηκε και πάλι σε λειτουργία η γραμμή ισχύος 400 kV μεταξύ της Γαλλικής και της Ισπανικής Καταλονίας, δήλωσε η γαλλική RTE
Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί πάντως ο μεγάλος χρόνος αποκατάστασης της ομαλής ηλεκτροδότησης, που όπως φαίνεται θα χρειαστούν τόσο οι Ισπανοί όσο και οι Πορτογάλοι.
Μάλιστα ήδη κάποιοι μιλούν για την ανάδειξη των προβλημάτων της διάσπαρτης παραγωγής ενέργειας μέσω των σταθμών ΑΠΕ, ενώ παραμένει άγνωστο εάν το πρόβλημα προέκυψε από τις γραμμές μεταφοράς που τέθηκαν εκτός λειτουργίας και απέκοψαν τους σταθμούς παραγωγής ή αντίστροφα.
Περικοπές 4.500 MW την ημέρα
Σε ότι αφορά το ελληνικό σύστημα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται σημαντικές περικοπές της παραγωγής από ΑΠΕ τόσο αυτής που προέρχεται από μεγάλες μονάδες που ελέγχονται από τον ΑΔΜΗΕ όσο και των μικρότερων σταθμών που συνδέονται με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.
Οι περικοπές υπολογίζονται σε 4.000 – 4.500 MW ημερησίως και όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη θα συνεχιστούν όλες τις επόμενες ημέρες.
Ο ΑΔΜΗΕ εξέδωσε και για σήμερα προειδοποίηση για την ανάγκη αυξημένης επιφυλακής των παραγωγών για πλήρη περιορισμό της ισχύος έγχυσης των σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ του Δικτύου Διανομής που ανήκουν στην Ομάδα Β.
Η εφαρμογή του περιορισμού αναμένεται να απαιτηθεί από τις 11:00 – 16:00. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα παραγωγής αναμένεται να φθάσει σήμερα στο 70%, ενώ η συμμετοχή του φυσικού αερίου είναι μόλις 17%. Η αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ που οδηγεί σε μηδενικές και ελαφρώς αρνητικές τιμές για τις ώρες από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα έχει ως αποτέλεσμα η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας να έχει διαμορφωθεί σήμερα (29/4) στα 58,73 ευρώ/MWh, μειωμένη κατά 9% σε σχέση με χθες.