MENU

Πρόσβαση στις αγορές παραγώγων ηλεκτρισμού – φυσικού αερίου μέσω ειδικού ρυθμιστικού πλαισίου ζητούν οι επιχειρήσεις ενέργειας

Με επιστολή της στην Κομισιόν, η Eurelectric επισημαίνει ότι οι εταιρίες του ενεργειακού κλάδου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και όχι ως εταιρίες επενδύσεων

Οι εταιρίες ηλεκτρισμού πραγματοποιούν τεράστιες επενδύσεις, διαχειρίζονται σημαντικά περιουσιακά στοιχεία όπως μονάδες παραγωγής ρεύματος και έχουν υποχρέωση να παρέχουν στους πελάτες τους ένα προϊόν που είναι δημόσιο αγαθό. Με βάση αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και όχι ως εταιρίες επενδύσεων που βασικό στόχο έχουν να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους.

Αυτό επισημαίνει η Eurelectric, ο φορέας των ευρωπαϊκών εταιριών ενέργειας, της οποίας αντιπρόεδρος είναι ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, σε επιστολή της προς την Κομισιόν στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την αναθεώρηση της Οδηγίας που αφορά τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (MiFID).

Η Eurelectric ζητεί σταθερό και ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για την πρόσβαση στις αγορές παραγώγων βασικών εμπορευμάτων, όπως ο ηλεκτρισμός και το φυσικό αέριο, σημειώνοντας ότι «οι εταιρίες ηλεκτρισμού δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως εταιρίες επενδύσεων, οι οποίες χρησιμοποιούν αυτές τις αγορές για να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους».

Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρίες ηλεκτρισμού της Ευρώπης ζητούν :

· Διατήρηση της Εξαίρεσης Επικουρικής Δραστηριότητας. Πρόκειται για έναν μηχανισμό που επιτρέπει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία, να βελτιστοποιούν τα χαρτοφυλάκιά τους χωρίς να επιβαρύνονται από ρυθμίσεις σε τραπεζικό επίπεδο. Όπως αναφέρεται στην επιστολή της Eurelectric, η κατάργηση της εν λόγω εξαίρεσης μπορεί να εκτρέψει τα κεφάλαια που προορίζονταν για επενδύσεις στο ενεργειακό σύστημα.

· Ενίσχυση της ανταλλαγής δεδομένων, αφού οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας συμμορφώνονται ήδη με συγκεκριμένα πλαίσια αναφοράς, όπως το REMIT, το EMIR και η MiFID/R, τα οποία ενημερώνουν τόσο για τις φυσικές όσο και τις οικονομικές συναλλαγές.

· Αποφυγή παρεμβάσεων που μπορούν να διαταράξουν την αγορά, όπως αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά στη διαχείριση των θέσεών τους στις αγορές ή παρατεταμένες διακοπές συναλλαγών.

· Προστασία της πρόσβασης στη ρευστότητα των προθεσμιακών αγορών, στοιχείο που γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό, καθώς μειώνονται οι δημόσιες επιδοτήσεις και τα μηνύματα τιμών από τις αγορές είναι αυτά που καθοδηγούν τις ιδιωτικές επενδύσεις.

«Η ρύθμιση θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τον μοναδικό ρόλο των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, οι οποίες βασίζονται στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να παρέχουν ασφαλή, οικονομικά προσιτή και απελευθερωμένη ηλεκτρική ενέργεια», σημειώνει η Eurelectric και καταλήγει: «H ρυθμιστική σταθερότητα είναι το κλειδί για τον τομέα της ενέργειας, προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές ενέργειας της ΕΕ».

Σχετικά Άρθρα