MENU

Στα τέλη Απριλίου η εμπορική «πρεμιέρα» του FSRU Αλεξανδρoύπολης

Δοκιμές των αγωγών και των τελικών ελέγχων της πλωτής μονάδας τα επόμενα βήματα

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης, η οποία προγραμματίζεται να γίνει στις 30 Απριλίου. Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, θα ολοκληρωθούν και οι τελικές δοκιμές της πλωτής μονάδας καθώς του συστήματος αγωγών για τη σύνδεσή της με το εθνικό δίκτυο, ώστε από τα τέλη του επόμενου μήνα να μπορεί να υποδεχθεί φορτία LNG, με προορισμό τόσο την εγχώρια αγορά όσο και τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στα μέσα Φεβρουαρίου η νέα υποδομή υποδέχθηκε το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, περνώντας έτσι σε φάση δοκιμών, ενώ λίγες μέρες αργότερα το FSRU συνδέθηκε με το εθνικό σύστημα μεταφοράς αερίου (ΕΣΦΑ). Τα επόμενα βήματα μέχρι την εμπορική λειτουργία περιλαμβάνουν τις δοκιμές των αγωγών (υποθαλάσσιων και υπογείων) και -μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου- των τελικών ελέγχων της πλωτής μονάδας.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης θα γίνει ο δεύτερος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, μετά τη Ρεβυθούσα στην Αττική, αναβαθμίζοντας τις δυνατότητες τροφοδοσίας του εγχώριου συστήματος με LNG από διαφορετικούς προμηθευτές.

Η γεωγραφική θέση της νέας πλωτής μονάδας στο βόρειο τμήμα της χώρας, σε συνδυασμό με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB, που αποτελεί μέρος του Κάθετου Διαδρόμου (που φτάνει μέχρι την Ουκρανία στα βόρεια και τη Σλοβακία στα δυτικά), αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση και στην τροφοδοσία με φ.α. προς γειτονικά κράτη στη ΝΑ Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Υπό αυτή την έννοια, το νέο FSRU στην Αλεξανδρούπολη όχι μόνο θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως «κόμβου» για το φυσικό αέριο στην περιοχή αλλά θα προσφέρει και μεγαλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού σε περιφερειακό επίπεδο.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Το FSRU διαθέτει δυνατότητα αποθήκευσης LNG έως και 170 χιλ. κ.μ. καθώς και δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκατ. κ.μ. την ημέρα ή περίπου 5 δισ. κ.μ. κατ’ έτος. Η πλωτή μονάδα, μήκους 288 μέτρων, θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένη στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης (περίπου 17 χλμ. από το λιμάνι της πόλης).

Στη μετοχική σύνθεση της Gastrade συμμετέχουν ισομερώς ο ΔΕΣΦΑ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Ελμίνα Κοπελούζου, η Gaslog και η Bulgartransgaz.

Σχετικά Άρθρα