MENU

Στο κρεβάτι του Προκρούστη το Airbnb – Οι κίνδυνοι και οι ελπίδες των νέων ρυθμίσεων

Αναγκαία θεωρούν οι κτηματομεσίτες τη λήψη μέτρων, ώστε να περιοριστούν οι στρεβλώσεις στην αγορά

Μπορεί το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για το Airbnb να βοηθά από τη μία πλευρά στην «εκλογίκευση» μιας αγοράς που μέχρι σήμερα λειτουργούσε εν πολλοίς ανεξέλεγκτα, από την άλλη πλευρά όμως οι αυστηρότεροι κανόνες που επιβάλλει αναμένεται να έχουν και αρνητικές συνέπειες σε έναν κλάδο που φέρνει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια – εγχώρια και ξένα – στην ελληνική οικονομία εδώ και αρκετά χρόνια.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η λήψη μέτρων στο Airbnb ήταν απαραίτητη προκειμένου να μην υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά και να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή.

Τέτοια μέτρα είναι η υποχρεωτική σύσταση εταιρείας για όποιον εκμεταλλεύεται από τρία σπίτια και άνω, το ανώτατο όριο των 60 ημερών για κάθε μίσθωση ξεχωριστά και η επιβολή του τέλους των 2,50 ευρώ ανά δωμάτιο ή κατάλυμα ή χώρο διαμονής, όπως συμβαίνει και στα ξενοδοχεία.

Πρόκειται για απαραίτητες ρυθμίσεις, έτσι ώστε η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων να λειτουργεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και να μην λειτουργεί σε βάρος άλλων κλάδων ή της κοινωνίας.

«Ο κόσμος πολλές φορές έχει την τάση να «τραβάει από τα μαλλιά» μία κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των μεσιτών Αθήνας Λευτέρης Ποταμιάνος. «Πρέπει να μπουν κανόνες για να μην υπάρχουν στρεβλώσεις. Για παράδειγμα, πρέπει τα σπίτια που λειτουργούν ως Airbnb να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένα», αναφέρει ο κ. Ποταμιάνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Airbnb βοήθησε την κτηματαγορά να πάρει τα πάνω της. «Γενικότερα βοήθησε ώστε το οικιστικό ακίνητο να γίνει επενδυτικό και να αποδίδει πολλαπλάσια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα μικρότερα ακίνητα», σημειώνει.

Προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η άποψη του κτηματομεσίτη Δημήτρη Τζίβρα: «Οι αλλαγές που γίνονται στο Airbnb εντάσσονται μέσα σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο, καθώς σε πολλές χώρες η κατάσταση έχει ξεφύγει και γίνεται πλέον προσπάθεια να ελεγχθεί. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις περιοχών που δεν υπάρχουν σπίτια προς μακροχρόνια μίσθωση. Επίσης, το Airbnb έχει οδηγήσει και τα καλά σπίτια που βγαίνουν προς μακροχρόνια μίσθωση να ενοικιάζονται σε πολύ υψηλές τιμές».

Από την άλλη βέβαια, τα μέτρα αυτά θα έχουν και αρνητικές συνέπειες. Η σημαντικότερη είναι πως το Airbnb θα καταστεί πλέον πιο ακριβό με αποτέλεσμα να χάσει ένα μεγάλο μέρος από το συγκριτικό του πλεονέκτημα, να είναι δηλαδή αρκετά φθηνότερο από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και κυρίως τα ξενοδοχεία.

Δηλαδή, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, υπάρχει ο κίνδυνος να συμπιεστεί η ζήτηση τα επόμενα χρόνια στο Airbnb μιας και θα είναι ακριβότερο. Έτσι, θα χαθούν σημαντικά έσοδα για την ελληνική οικονομία. Κι αυτό γιατί, όπως έχει αποδειχθεί, η βραχυχρόνια μίσθωση απευθύνεται σε κοινό που είναι διαφορετικό από εκείνο που προτιμά τα ξενοδοχεία.

«Φυσικά το θέμα είναι τι είδους τουρισμό επιδιώκουμε να προσελκύσουμε τελικά» υπογραμμίζει ο μεσίτης Δημήτρης Πασχαλίδης. «Τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν ώστε να μείνουν στη βραχυχρόνια μίσθωση οι σωστοί επαγγελματίες. Θα μπουν στο ίδιο «μετερίζι» με τους ξενοδόχους και του ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων», συμπληρώνει.

Σχετικά Άρθρα