MENU

Ζορίζονται Gen Z και Millennials για την εύρεση εργασίας – Δυσοίωνο το μέλλον

«Οι νεαροί ενήλικες είναι οι τελευταίοι που προσλαμβάνονται και οι πρώτοι που απολύονται»

Η γενιά Z και οι millennials που εισέρχονται στην αγορά εργασίας ή βρίσκονται στα πρώτα στάδια της καριέρας τους αντιμετωπίζουν πολύ δυσκολότερες συνθήκες συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και πολλοί προσαρμόζουν τις προσδοκίες τους για μια “ονειρεμένη” καριέρα, καθώς το τοπίο των προσλήψεων επιδεινώνεται.

Ενώ η αγορά εργασίας φαινόταν αρκετά εύρωστη τους τελευταίους μήνες, οι  ενδείξεις για αυστηρότερη οικονομική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αναμένεται να ανατρέψει τα δεδομένα.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,9% τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, ενώ η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε, σύμφωνα με έκθεση για το Φεβρουάριο.

Ποιοι δυσκολεύονται

Η αναζήτηση εργασίας είχε ήδη γίνει δυσκολότερη για τους νέους πτυχιούχους και τους νεότερους εργαζόμενους της Αμερικής, αφού η νεαρότερη σε ηλικία δημογραφική ομάδα είναι συνήθως η πρώτη που αισθάνεται το πλήγμα μιας αποδυναμωμένης αγοράς εργασίας.

Οι ανακοινώσεις απολύσεων – οι οποίες συχνά επηρεάζουν πρώτα τους νεότερους εργαζόμενους – αυξήθηκαν κατά 410% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων καριέρας Challenger, Gray & Christmas, ο χειρότερος Φεβρουάριος που έχει καταγραφεί από το 2009.

Αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία για την ανεργία

Το ποσοστό ανεργίας για τους νέους 20 έως 24 ετών εκτινάχθηκε στο 7,2% τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με μόλις 3,2% για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τις θέσεις εργασίας.

Ένας στους τρεις αποφοίτους κολεγίου του 2023 δηλώνει ότι δεν πιστεύει ότι έχει τις δεξιότητες για να βρει μια θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με έρευνα του ιστότοπου εύρεσης θέσεων εργασίας Handshake.

Εν τω μεταξύ, το 74% των GenZers και των millennials ανησυχούν για την ασφάλεια της εργασίας τους – ποσοστό σημαντικά υψηλότερο συγκριτικά με το συνολικό πληθυσμό, όπου μόλις το 47% δηλώνει ότι ανησυχεί για τη σταθερότητα της εργασίας του, σύμφωνα με μελέτη της McKinsey & Company για το 2023.

Το παράδειγμα μιας 32χρονης

Αυτό συνέβη στην περίπτωση της κ. Natasha Bernfeld, μιας 32χρονης πρώην επαγγελματίας του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού, η οποία έμεινε άνεργη για 11 μήνες μετά την απόλυσή της τον Νοέμβριο του 2022.

Μεγάλο μέρος αυτών των 11 μηνών πέρασε με ένα συνεχές “κύμα” απόρριψης, επισημαίνει, παρά το γεγονός ότι αναζητούσε εργασία περίπου 40 ώρες την εβδομάδα και είχε ήδη πέντε χρόνια εμπειρίας στον τομέα που είχε επιλέξει. Υπολογίζει ότι έκανε αίτηση σε περισσότερες από 200 θέσεις εργασίας.

Η απογοήτευση σχετικά με την προβληματική αγορά εργασίας φαίνεται να είναι πιο έντονη μεταξύ των πρόσφατων αποφοίτων ή των φοιτητών που οδεύουν στην αποφοίτησή τους. Ο κ. Λάρι Τζάκσον, επικεφαλής του Κέντρου Σταδιοδρομίας του UC Berkeley, λέει ότι έχει δει αύξηση 25% στους φοιτητές που έρχονται για βοήθεια επαγγελματικού προσανατολισμού σε σύγκριση με πριν από την πανδημία. Οι επισκέψεις των αποφοίτων, εν τω μεταξύ, έχουν αυξηθεί κατά 30%.

Μειωμένες προοπτικές

Οι πρόσφατοι απόφοιτοι φαίνεται να διαχειρίζονται τις προσδοκίες τους σχετικά με το τι μπορεί να τους επιφυλάσσει η επαγγελματική σταδιοδρομία.

Σχεδόν τα 3/4 των αποφοίτων του 2023 δήλωσαν ότι το πιο σημαντικό πράγμα ήταν η σταθερότητα από έναν εργοδότη, σύμφωνα με την Handshakes.

Καθώς τομείς όπως η τεχνολογία, τα χρηματοοικονομικά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αντιμετωπίζουν “κύμα” απολύσεων, η εργασία των υπαλλήλων φαίνεται λιγότερο ασφαλής. Εν τω μεταξύ, οι εγγραφές σε εμπορικά προγράμματα αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Τα προγράμματα μηχανικών κατέγραψαν αύξηση κατά 11% το 2022, ενώ επαγγέλματα στον κατασκευαστικό κλάδο σημείωσαν άλμα 19%, σύμφωνα με το National Student Clearinghouse.

Μόνο το 44% των εργαζομένων κάτω των 30 ετών δήλωσε “πολύ ικανοποιημένο” από τη δουλειά του, σύμφωνα με μελέτη της Pew Research για το 2023. Την ίδια στιγμή το 39% δήλωσε ότι ήταν απλώς ικανοποιημένο.

Σύμφωνα με την Emily Bianchi, ψυχολόγο του Πανεπιστημίου Emory, οι απόφοιτοι κολεγίων που εισέρχονται στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια της ύφεσης τείνουν να είναι συγκρατημένοι όσον αφορά τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες.

“Οι υφέσεις τείνουν να είναι ιδιαίτερα σκληρές για τους νεαρούς ενήλικες. Συνήθως είναι οι τελευταίοι που προσλαμβάνονται και οι πρώτοι που απολύονται”, δήλωσε ο Bianchi. “Είναι δύσκολο να διατηρήσεις την αντίληψη ότι είσαι ξεχωριστός και μοναδικός και ότι ο κόσμος σου χρωστάει τα πάντα, όταν στην πραγματικότητα σου λένε ξανά και ξανά ότι δεν είναι έτσι”.

Οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε ύφεση, αλλά οι νεαροί Αμερικανοί ήδη τη βιώνουν.

Η αγορά εργασίας άνθισε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με το ποσοστό ανεργίας να μειώνεται από 6,4% στις αρχές του 2021 σε 3,5% στο τέλος του 2022. Κυμαινόταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μέχρι πέρυσι, σημειώνοντας τελικά άνοδο σε υψηλά διετίας στην τελευταία έκθεση μισθοδοσίας.

Δύσκολοι καιροί μπορεί να είναι μπροστά μας, δήλωσε ο Holzer του Georgetown.Η φρενίτιδα των προσλήψεων ήταν άλλο ένα σύμπτωμα μιας οικονομίας που βγήκε εκτός ελέγχου από τις πανδημικές στρεβλώσεις και τα νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα που οδήγησαν σε υψηλότατο πληθωρισμό, συνθήκες που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προσπαθεί τώρα να αντιστρέψει. 

Και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι millennials ή οι Gen Zers θα αισθανθούν καλύτερα για την αγορά εργασίας σύντομα, ειδικά αν οι προσδοκίες τους είχαν διαμορφωθεί από την εργασιακή έκρηξη του 2021, σύμφωνα με τον André Dua, στέλεχος της McKinsey & Company.

Σχετικά Άρθρα