MENU

Επιταχύνονται οι εργασίες για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης – Στο 50% η πρόοδος των κατασκευών

Ο ακριβής χρόνος έναρξης λειτουργίας του αερολιμένα θα εξαρτηθεί από την τοποθέτηση των αεροναυτιλιακών συστημάτων και την εκπαίδευση του προσωπικού από την ΥΠΑ

Σε ποσοστό περίπου 50% έχει φτάσει ήδη η πρόοδος υλοποίησης του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης στο Καστέλι που αναπτύσσεται από την εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης.

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, τείνουν προς την ολοκλήρωσή τους οι βαριές κατασκευαστικές εργασίες του αεροδρομίου που θα εκτείνεται σε 6.030 στρέμματα, ο πύργος ελέγχου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της Άνοιξης, ενώ ο αεροσταθμός βρίσκεται σε προχωρημένο κατασκευαστικό στάδιο.

Σημειώνεται ότι μέτοχοι της εταιρίας που αναπτύσσει το νέο αεροδρόμιο είναι το ελληνικό Δημόσιο (45,9%), ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (32,46%) και ο ινδικών συμφερόντων οίκος GMR (21,64%), ενώ οι εργασίες υλοποιούνται από την ΤΕΡΝΑ, θυγατρική ως γνωστόν του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πάντως, ακόμη δεν είναι δεδομένος ο ακριβής χρόνος έναρξης λειτουργίας του αερολιμένα, παρά το γεγονός ότι οι κατασκευαστικές εργασίες υλοποιούνται με ταχύτατο ρυθμό, καθώς το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από τον χρόνο παράδοσης και τοποθέτησης των αεροναυτιλιακών συστημάτων από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και από την εκπαίδευση του προσωπικού από την ΥΠΑ.

Ειδικότερα, το νέο αεροδρόμιο θα περιλαμβάνει:

· Ένα διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης μήκους 3.200 μέτρων κατηγορίας κατά ICAO 4E.

· Ένα παράλληλο τροχόδρομο κίνησης αεροσκαφών ίσου μήκους.

· Οκτώ συνδετήριους τροχόδρομους του διαδρόμου με τον παράλληλο τροχόδρομο.

· Δύο συνδετήριους τροχόδρομους με τον διάδρομο του Στρατιωτικού Αεροδρομίου.

· Χώρο στάθμευσης αεροσκαφών (Αpron) που αποτελείται από 5 σταθερές θέσεις κατηγορίας Ε (ή 10 κατηγορίας C), 27 απομακρυσμένες θέσεις κατηγορίας C και 1 θέση κατηγορίας Ε, 16 θέσεις για Γενική Αεροπλοΐα και 3 θέσεις για ελικόπτερα.

· Ένα τερματικό κτίριο Αεροσταθμού (Terminal Building) 7 επιπέδων συνολικής επιφάνειας 94.000 τ.μ.

· Πύργος Ελέγχου 780 τ.μ. και ύψους 44 μέτρων και Κτίριο Μετεωρολογικού σταθμού 3.100 τ.μ.

· Δέκα Κτίρια/Εγκαταστάσεις απαιτήσεων λειτουργίας αεροδρομίου: Πυροσβεστική, Αστυνομία, Συντήρησης Αεροδρομίου, Εγκατάστασης εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης, Κέντρο Ενέργειας, Υποσταθμός 150kV, Δεξαμενές Νερού, Εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού, Εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων και ανεφοδιασμού αεροσκαφών μέσω υπόγειου συστήματος Hydrant, Εγκατάσταση συλλογής απορριμμάτων αεροδρομίου.

· Χώρους στάθμευσης και εξυπηρέτησης οχημάτων (400 μακράς και 200 μικρής διάρκειας για ΙΧ, 168 για Ταξί, 500 για ενοικιαζόμενα, 600 για υπαλλήλους, 110 για λεωφορεία).

· Εσωτερικό δίκτυο οδοποιίας συνολικού μήκους 23 χλμ.

· Χώρο Εμπορικών Χρήσεων επιφάνειας 400 στρεμμάτων.

· Οδός σύνδεσης Αεροδρομίου με τον ΒΟΑΚ στο ύψος του οικισμού Χερσονήσου μήκους περίπου 18 χλμ., 2 κλάδων με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και παράπλευρο δίκτυο σε όλο το μήκος.

· Οδός σύνδεσης Αεροδρομίου με την Οδό Αρκαλοχωρίου – Βιάννος μήκους περίπου 6 χλμ., με 1 λωρίδα κυκλοφορίας και διευρυμένη ΛΕΑ ανά κατεύθυνση και παράπλευρο δίκτυο σε όλο το μήκος.

· Περιμετρική οδός Καστελίου μήκους 1,5 χλμ.

· Εξωτερικό περιμετρικό δίκτυο Αεροδρομίου με την αναβάθμιση των χαρακτηριστικών των υφιστάμενων οδών που επηρεάζονται εκτιμώμενου συνολικού μήκους 20 χλμ.

Επίσης, σχετικά με την πορεία εργασιών αξίζει να αναφερθεί ότι η διάστρωση της τελικής επιφάνειας των ειδικών οδοστρωμάτων προσγείωσης / απογείωσης / στάθμευσης αεροσκαφών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με ποσοστό υλοποίησης 60%, ενώ ο φέρων οργανισμός του αεροσταθμού έχει ήδη ολοκληρωθεί (65.000 κ.μ. οπλισμένου σκυροδέματος) και η κατασκευή των οικοδομικών & ΗΜ εργασιών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Επιπρόσθετα, η πρόοδος υλοποίησης των εργασιών της νέας οδικής σύνδεσης βρίσκεται στο 60%.

Σχετικά Άρθρα