MENU

Θετικοί στην απόκτηση κατοικίας με συνιδιοκτησία οι Αμερικανοί

«Είμαι πλέον σε θέση να εξοικονομώ τουλάχιστον 500 δολάρια το μήνα»

Η ιδέα της συνιδιοκτησίας με ομάδα ανθρώπων που αποτελείται από φίλους ή συναδέλφους, φαίνεται να “γοητεύει” ολοένα και περισσότερους Αμερικανούς, που θεωρούν ότι είναι μία ενδιαφέρουσα επιλογή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην αγορά κατοικίας.

Σύμφωνα με έρευνα της ασφαλιστικής εταιρείας JW Surety Bonds, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, το 13% των συνολικά 1.004 συμμετεχόντων, δήλωσε ότι έχει αγοράσει σπίτι με φιλικό πρόσωπο, ενώ το 48% ανέφερε ότι θα το σκεφτόταν σοβαρά.

Επιλογή που ενέχει κινδύνους

Η Elisa Ball και ο John Williams αγόρασαν πέρυσι ένα σπίτι στη Φλόριντα, 2.200 τμ, με πίσω αυλή και δύο κύριες κρεβατοκάμαρες. Ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αγοράσουν ακίνητο στο Palm Bay, μια πόλη βόρεια του West Palm Beach

Η Ball τόνισε ότι το μισό της δόσης του στεγαστικού δανείου είναι περίπου 1.100 δολάρια, πολύ λιγότερο από το ενοίκιο των 1.875 δολαρίων που κατέβαλε για την προηγούμενη κατοικία της.

“Είμαι πλέον σε θέση να εξοικονομώ τουλάχιστον 500 δολάρια το μήνα που τα αποταμιεύω στην τράπεζα – δεν ήμουν σε θέση να το κάνω αυτό από το 2014”, δήλωσε η Ball, στο Business Insider.

Το αρχικό κόστος της αγοράς ενός σπιτιού αποτελούσε πάντα ένα βάρος για τους υποψήφιους αγοραστές. Επειδή πλέον τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων είναι σχετικά ακριβά, οι τιμές των κατοικιών κυμαίνονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τα ασφάλιστρα και οι φόροι ακίνητης περιουσίας έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Η Ball κατάφερε να μειώσει τα μηνιαία έξοδά της σχεδόν κατά το ήμισυ μέσω της συνιδιοκτησίας.

Η τυπική προκαταβολή του 20%, η οποία μπορεί να κοστίσει από 39.127 έως 263.392 δολάρια ανάλογα με την περιοχή, σύμφωνα με την ομάδα προσωπικών οικονομικών του Business Insider, είναι δύσκολα διαχειρίσιμη.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία των ακινήτων, οι μηνιαίες πληρωμές που περιλαμβάνουν υποθήκη, φόρους και ασφάλιση πιθανόν να κινούνται στα ίδια επίπεδα με την ενοικίαση. Ως αποτέλεσμα, άνθρωποι όπως η Ball αγοράζουν σπίτια με φίλους.

Σύμφωνα με την εταιρία real estate Zillow, πέρυσι οι συν-αγοραστές επικαλέστηκαν κυρίως την οικονομική προσιτότητα και την ευκολία λήψης έγκρισης υποθήκης ως λόγους για την επιλογή αυτού του τρόπου.

Η Ball και άλλοι που έχουν αγοράσει σπίτια με φίλους λένε ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ένα από τα πιο προφανή πλεονεκτήματα, είναι η μείωση του κόστους στέγασης. Στα μειονεκτήματα περιλαμβάνονται η ανοιχτή συζήτηση για τα οικονομικά και ο συντονισμός ευαίσθητων νομικών εγγράφων, όπως οι διαθήκες.

Η Kristina Modares επιστράτευσε τη βοήθεια ενός φίλου για να αγοράσει το πρώτο της ακίνητο στο Σαν Αντόνιο στα 24 της χρόνια. Από τότε, έχει αγοράσει οκτώ ακίνητα με τη βοήθεια φίλων ή μελών της οικογένειας.

Η Modares, μεσίτρια ακινήτων στο Όστιν, συνεργάστηκε με την Steph Douglass, για να δημιουργήσουν μια μεσιτική εταιρεία που ενθαρρύνει τις γυναίκες να επενδύσουν σε ακίνητα και προωθεί την αγορά κατοικίας με φίλους ως ένα μέσο για να το κάνουν.

Ονομάζουν την τάση της κοινής αγοράς “σπίτια πριν από τους συζύγους”.

“Παρά την ευρεία αντίληψη ότι οι Millennials δεν έχουν χρήματα και δεν πρόκειται ποτέ να αγοράσουν σπίτι, αποδεικνύεται ότι υπάρχει λύση τελικά ”, σχολίασε σχετικά η Modares στον Noah Sheidlower του Business Insider. “Είναι εφικτό, αλλά πρέπει να είστε δημιουργικοί. Απέκτησα κάθε ακίνητο με φίλους και αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να ξεκινήσω. Τώρα είναι η μοναδική επιλογή για να αγοράζω σπίτια” πρόσθεσε.

Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι εμπιστεύεστε αυτόν με τον οποίο αγοράζετε

Η πραγματοποίηση μιας τόσο μεγάλης αγοράς όπως η αγορά κατοικίας ενέχει και κινδύνους. Όταν, μάλιστα, γίνεται με κάποιον με τον οποίο δεν είστε νομικά δεμένοι, υπάρχει ένα πρόσθετο επίπεδο αβεβαιότητας.

Είναι σημαντικό να υπάρχει σχέδιο εξόδου σε περίπτωση που το ένα μέρος αποφασίσει ότι θέλει να φύγει, δήλωσε η Ball, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις της με τον Williams έγιναν ευκολότερες λόγω των σχετικά απλών οικογενειακών τους δομών.

“Δεν έχουμε γονείς και δεν έχουμε παιδιά, οπότε βασικά ό,τι είναι δικό μου είναι δικό και αντίστροφα”, είπε.

Η Ball πρόσθεσε ότι εμπιστεύεται τον Williams, γεγονός που αποτελεί βασικό παράγοντα για να λειτουργήσει η συνεργασία τους. Έχουν κοινό τραπεζικό λογαριασμό που χρησιμοποιείται μόνο για δαπάνες στέγασης, όπως πληρωμές υποθήκης και επισκευές.

Είναι είναι σημαντικό να δοκιμάσετε τη συμβίωση με το άλλο μέρος πριν δεσμευτείτε για αγορά – ίσως σε μια κατάσταση ενοικίασης με μικρότερο ρίσκο.

Σχετικά Άρθρα