Σε τμηματικές προμήθειες οχημάτων που καθορίζονται από τη διαθέσιμη χρηματοδότηση, πρακτική η οποία επιβεβαιώνει το «πάγωμα» του δεύτερου μεγάλου διαγωνισμού για την προμήθεια ακόμη 700 καινούριων λεωφορείων για τους στόλους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, προχωρούν οι συγκοινωνιακές εταιρίες.
Έτσι, μετά την ΟΣΥ στην Αθήνα για την οποία έχουν δεσμευτεί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να ενισχυθεί με ακόμα περισσότερα οχήματα ο στόλος των ηλεκτρικών λεωφορείων, ο ίδιος δρόμος ακολουθείται και για τη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με απόφαση – πρωτογενές αίτημα του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα προχωρήσει στη διενέργεια ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, άνω των ορίων για την προμήθεια 50 Αρθρωτών Ηλεκτρικών Αστικών Οχημάτων 18 μέτρων και των παρελκομένων τους.
Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού ανέρχεται σε 46,5 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και στόχο έχει – όπως επισημαίνεται – τον εκσυγχρονισμό του στόλου των αστικών λεωφορείων στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, καθώς και την προμήθεια φορτιστών βραδείας φόρτισης για τα νέα οχήματα.
Στο αντικείμενο της προμήθειας συμπεριλαμβάνεται και η κατάρτιση Έκθεσης Εγκατάστασης των φορτιστών βραδείας φόρτισης στα αμαξοστάσια της Θεσσαλονίκης.
Επίσης, στην προμήθεια συμπεριλαμβάνονται όλα τα εγχειρίδια, τα τεχνικά έγγραφα και οι εικονογραφημένοι κατάλογοι εξαρτημάτων που είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση οδηγών, τη λειτουργία, τη συντήρηση, τη γενική επισκευή, την ανίχνευση και αποκατάσταση βλαβών και την επισκευή των οχημάτων, των παρελκομένων, καθώς και του βιβλίου «ιστορικού» του κάθε οχήματος.
Υπενθυμίζεται ότι διαγωνισμός για πρόσθετα ηλεκτρικά οχήματα βρίσκεται σε εξέλιξη και για την Αθήνα. Αφορά 125 καινούρια ηλεκτροκίνητα οχήματα με χρηματοδότηση 88,35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία στόχος είναι να έχουν παραληφθεί στα μέσα του 2026.
Με «μπαλώματα» και διαγωνισμούς – γέφυρες η κάλυψη των δρομολογίων
Στο μεταξύ ο μεγάλος διαγωνισμός του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) για την πολυετή παραχώρηση λεωφορειακών γραμμών στις περιαστικές περιοχές της πόλης με προϋπολογισμό 602 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα προσθέσει 220 καινούρια οχήματα στον στόλο, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί καθώς βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης των φακέλων των τεσσάρων υποψηφίων, εκ των οποίων ο ένας φέρεται να έχει αποκλειστεί λόγω ελλείψεων.
Κατά συνέπεια ο Οργανισμός ακολουθώντας το παράδειγμα του ΟΑΣΑ στην Αθήνα επιχειρεί με …μπαλώματα να καλύψει το κενό το οχημάτων. Μόλις την Μεγάλη Τετάρτη (16/4) ανακοινώθηκε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο άναψε το πράσινο φως για την υπογραφή σύμβασης – γέφυρα μεταξύ του ΟΣΕΘ και των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης για την ανάθεση του συγκοινωνιακού έργου αστικής συγκοινωνίας για το διάστημα από 16/04/2025 έως τα τέλη του 2025 με κόστος 29,68 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση, η ΚΤΕΛ ΑΕ υποχρεούται να κυκλοφορεί καθημερινά 182 λεωφορεία πραγματοποιώντας παραπάνω από 1.500 δρομολόγια ημερησίως για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού κυρίως της περιαστικής ζώνης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
Μία ημέρα αργότερα, την Μεγάλη Πέμπτη (17/4) ο ΟΑΣΑ υπέγραφε, μία ακόμα σύμβαση – γέφυρα, για την οποία είχε γράψει αναλυτικά το energodromio.gr με στόχο να καλυφθεί το κενό που θα δημιουργούσε στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού της Δυτικής Αττικής το γεγονός ότι δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στα δρομολόγια περίπου 30 οχήματα της Κοινοπραξίας Συγκοινωνιών Αττικής.
Υπενθυμίζεται ότι η Κοινοπραξία, η οποία αποτελεί σύμπραξη ΚΤΕΛ και τουριστικών λεωφορείων, έχει αναλάβει την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου σε 63 γραμμές της πρωτεύουσας στις ανατολικές και δυτικές περιοχές του νομού για οκτώ χρόνια.
Ωστόσο, ενώ τα οχήματα που εξυπηρετούν την Ανατολική Αττική δρομολογούνται κανονικά, τα αντίστοιχα για τη Δυτική δεν έχουν φτάσει ακόμα στο σύνολό τους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο υπεγράφη άλλη μια σύμβαση, αυτή τη φορά για την εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων περιοχών για το τρίμηνο από 29/04/2025 έως 29/07/2025. Ο ανάδοχος θα παρέχει τις υπηρεσίες του σε 13 λεωφορειακές γραμμές της Δυτικής Αττικής για την λειτουργία των οποίων προγραμματίζονται 571 δρομολόγια (κατά τις τυπικές καθημερινές ημέρες) και απαιτούνται 30 οχήματα των 12 μέτρων. Το σύνολο των οχηματοχιλιομέτρων που θα εκτελούνται κατά την συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 674.091,26 με το τίμημα προς τους ιδιώτες να ανέρχεται για το διάστημα αυτό σε 1,56 εκατ. ευρώ.
Ο ανάδοχος θα προβεί στην προμήθεια ή μίσθωση λεωφορείων αστικού τύπου, χαμηλού δαπέδου, ντιζελοκίνητων, έως και 20ετίας, δηλαδή κατηγορίας EURO IV ή νεότερης τεχνολογίας.
Συγκεκριμένα θα διαθέσει κανονικά (διαξονικά) λεωφορεία, μήκους περίπου 12 m, μεταφορικής ικανότητας μέχρι περίπου 90 επιβατών (καθήμενοι και όρθιοι), με δύο ή τρεις πόρτες. Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι η σύμβαση θα λυθεί αδαπάνως για τον ΟΑΣΑ σε περίπτωση που τα οχήματα που αναμένονται φτάσουν πριν τη λήξη της οπότε και θα εφαρμοστεί συνολικά η μεγάλη δίδυμη 8ετής σύμβαση ύψους 452,3 εκ. ευρώ έως το 2032.
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη τρίμηνη σύμβαση διαδέχεται τις συμβάσεις για την εκτέλεση έργου περιαστικών γραμμών με 215 οχήματα, που υπεγράφησαν στα τέλη Απριλίου 2024 με τα ΚΤΕΛ Κορινθίας αρχικά για οκτώ μήνες.
Ακολούθησε η παράτασή τους για άλλους τέσσερις μήνες έως και τον Απρίλιο με τον ΟΑΣΑ να αναγκάζεται πλέον να προχωρήσει και στην τωρινή παράταση μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2025.