MENU

Φαινόμενο La Niña: Φεύγει, αλλά αφήνει πίσω της κινδύνους για τους θερινούς μήνες

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια όλων των εποχών

Η La Niña, το φυσικό φαινόμενο ψύξης που λειτουργεί ως αντίθετο του πιο γνωστού και θερμότερου El Niño, εξασθένησε και εξαφανίστηκε μόλις μετά από τρεις μήνες παρουσίας.

Το φαινόμενο που ξεκίνησε καθυστερημένα τον Ιανουάριο χαρακτηρίστηκε ως ασθενές, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Η Γη εισήλθε πλέον σε μια ουδέτερη φάση του κύκλου El Niño – Southern Oscillation (ENSO), που θεωρείται συνήθως η πιο ήπια από τις τρεις καταστάσεις του φαινομένου, οι οποίες επηρεάζουν την εμφάνιση τυφώνων, ξηρασιών, πλημμυρών και τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Τι σημαίνει το τέλος της La Niña για τον καιρό φέτος;

Η NOAA προβλέπει ότι αυτή η ουδέτερη κατάσταση θα διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025, ή τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του.

Αυτό κάνει τις μακροπρόθεσμες μετεωρολογικές προβλέψεις πιο δύσκολες, καθώς λείπει ένας βασικός μηχανισμός που επηρεάζει συνήθως τα παγκόσμια καιρικά πρότυπα.

Η La Niña προκαλεί την άνοδο ασυνήθιστα ψυχρών νερών σε ένα σημαντικό τμήμα του κεντρικού ισημερινού Ειρηνικού, γεγονός που τροποποιεί τις καιρικές συνθήκες παγκοσμίως. Συνήθως συνδέεται με περισσότερους κυκλώνες στον Ατλαντικό κατά το καλοκαίρι, αλλά δεν θα είναι παράγοντας αυτή τη χρονιά.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η La Niña συνδέεται συχνά με ξηρασία στον νότο και τη δύση, ενώ προκαλεί περισσότερες βροχοπτώσεις σε περιοχές όπως η Ινδονησία, η βόρεια Αυστραλία και η νότια Αφρική.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η La Niña προκαλεί μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις σε σύγκριση με τον El Niño ή τις ουδέτερες συνθήκες. Το περασμένο έτος, η φάση αυτή συνδέθηκε με ξηρασίες, ελλείψεις τροφίμων και θανατηφόρους καύσωνες σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Πώς επηρεάζει η La Niña τον καιρό στην Ευρώπη;

Το χειμώνα συνήθως παρατηρούνται οι πιο εμφανείς επιπτώσεις της La Niña στην Ευρώπη, κυρίως μέσω ενός φαινομένου τηλεσύνδεσης, όπου μεγάλης κλίμακας καιρικά μοτίβα σε μακρινές περιοχές επηρεάζουν τις τοπικές συνθήκες.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν δύο βασικές περιοχές του Ειρηνικού: το Κεντρικό Ειρηνικό (CP) και τον Ανατολικό Ειρηνικό (EP), καθώς το ποια από τις δύο κυριαρχεί επηρεάζει διαφορετικά τον καιρό στην Ευρώπη.

«Όταν η μεγαλύτερη ψυχρή ανωμαλία εμφανίζεται στην περιοχή του EP, τότε ο Βόρειος Ατλαντικός και η δυτική Ευρώπη παρουσιάζουν λιγότερες καταιγίδες, ασθενέστερα βαρομετρικά χαμηλά και περισσότερα αντικυκλωνικά μπλοκαρίσματα, που συχνά οδηγούν σε ξηρότερο και ψυχρότερο καιρό», εξηγεί ο Lars Lowinski, μετεωρολόγος στο Weather & Radar, στο Euronews Green.

«Αντίθετα, αν η ψυχρή ανωμαλία εντοπίζεται στην περιοχή του CP, τότε αναπτύσσεται ένα μοτίβο που μοιάζει με θετική φάση της Βόρειας Ατλαντικής Ταλάντωσης (NAO), με ενισχυμένο αεριώδες ρεύμα και περισσότερη καταιγίδα και βροχή στη δυτική Ευρώπη, συνοδευόμενα από ηπιότερες θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους».

Ωστόσο, όπως τονίζει ο Lowinski, αυτή είναι η θεωρία – στην πράξη, ο καιρός στην Ευρώπη επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως η NAO, οι στρωματοσφαιρικοί άνεμοι στον Ισημερινό, ακόμη και η τροπική δραστηριότητα στον Ινδικό Ωκεανό.

Με την επιστροφή σε ουδέτερες συνθήκες πριν το καλοκαίρι του 2025, δεν αναμένονται ισχυρές τάσεις προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση αυτή τη χρονιά.

Τι να περιμένουμε για την Ευρώπη το 2025

Ανεξάρτητα από την απουσία της La Niña, το 2025 αναμένεται να καταγραφεί ως μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές στην ιστορία, σύμφωνα με τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Met Office).

Με τον Μάρτιο του 2025 να είναι ήδη ο θερμότερος Μάρτιος στην ιστορία της Ευρώπης, ενδέχεται να έχουμε μπροστά μας σφοδρότερους καύσωνες και πυρκαγιές το φετινό καλοκαίρι.

Σχετικά Άρθρα