Ισχυρή δυναμική καταγράφει ο ελληνικός τουρισμός για την πασχαλινή περίοδο του 2025, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της εταιρείας Nelios, η οποία βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα απευθείας κρατήσεων ξενοδοχείων για το Μεγάλο Σάββατο.
Η αύξηση σε σύγκριση με το Πάσχα του 2024 αγγίζει το 18,3%, φέρνοντας στο προσκήνιο νέες τάσεις και γεωγραφική διασπορά της ζήτησης που ενισχύουν την τοποθέτηση της Ελλάδας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
Με την Κρήτη να ξεχωρίζει, σημειώνοντας άνοδο 82,4%, και την Πάτρα να εκτοξεύεται στο +80,2%, η Ελλάδα αποδεικνύει ότι διαθέτει ισχυρό απόθεμα σε αυθεντικές εμπειρίες. Αντίστοιχα, η Κέρκυρα διατηρεί τη θέση της στους κορυφαίους προορισμούς (+32,8%), ενώ προορισμοί όπως το Πήλιο (+31,4%), η Πάργα (+30,7%) και η Πάρος (+28,1%) παρουσιάζουν δυναμική ανάπτυξη.
Αξιοσημείωτη είναι και η ανάκαμψη του εσωτερικού τουρισμού, με αύξηση 12,6% στις κρατήσεις Ελλήνων επισκεπτών. Συνολικά, οι απευθείας κρατήσεις προέρχονται από 112 διαφορετικές χώρες, γεγονός που αποδεικνύει τη διεθνή διείσδυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Η Πάτρα αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη της φετινής πασχαλινής σεζόν, καθώς οι απευθείας κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 80,2%, γεγονός που ερμηνεύεται ως σαφής ένδειξη ότι η πόλη επανατοποθετείται στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας με νέα δυναμική.
Παράλληλα, η Αττική (+22,9%), η Πελοπόννησος (+23,6%), η Ήπειρος (+19,3%), και τα Δωδεκάνησα (+37,6%), με αιχμή του δόρατος τη Ρόδο (+37,6%) και την Κω (+38,3%), δείχνουν θεαματική ανάκαμψη.
Σε αντίθεση με το γενικό θετικό κλίμα, οι Κυκλάδες εμφανίζουν πτώση 11,4%. Ειδικότερα, η Σαντορίνη καταγράφει μείωση 20,2%, η Μύκονος -12,1%, και η Νάξος -6,3%. Η Κεφαλονιά επίσης παρουσιάζει πτώση της τάξης του 4,4%.
Οι απώλειες αποδίδονται εν μέρει σε κορεσμό, αλλά και σε στροφή των ταξιδιωτών σε περιοχές με ισχυρότερο τοπικό και πολιτισμικό χαρακτήρα.
Το Ισραήλ σημειώνει την εντυπωσιακότερη αύξηση, με τις κρατήσεις να εκτινάσσονται κατά +178,5%. Ακολουθούν η Ρουμανία (+36,2%), η Ιταλία (+26,1%), η Ισπανία (+22,8%) και η Ολλανδία (+22,1%). Θετικές είναι και οι επιδόσεις από Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, και άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Πιο ήπια αυξήσεις καταγράφονται από Γαλλία (+8,3%), Γερμανία (+5,6%), Καναδά (+6,5%) και Αυστραλία (+5%).
Στον αντίποδα, μεγάλες μειώσεις προκύπτουν από τη Βραζιλία (-27,4%), τα ΗΑΕ (-15,8%), και χώρες της Σκανδιναβίας και Ανατολικής Ευρώπης, όπως Βουλγαρία (-22,7%) και Ουγγαρία (-10,3%). Η μείωση από τα ΗΑΕ συνδέεται με τη διακοπή της απευθείας σύνδεσης Wizz Air Άμπου Ντάμπι – Αθήνα.
Ο Δημήτρης Σερίφης, CEO της Nelios, σχολίασε πως πρόκειται για «μια πολύ θετική χρονιά για το Πάσχα, με κύριο καταλύτη τη σύμπτωση του Ορθόδοξου και Καθολικού Πάσχα, που παραδοσιακά ενισχύει τη ζήτηση».
Επισήμανε ότι αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η τεράστια γεωγραφική διασπορά των κρατήσεων, που αποδεικνύει την ισχυρή παγκόσμια απήχηση της Ελλάδας ακόμα και σε περιόδους μη αιχμής. Όπως ανέφερε, «η Ελλάδα ισχυροποιεί περαιτέρω τη θέση της στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη».