Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Ισπανία είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών της Ευρώπης. Οι παραλίες παγκόσμιας κλάσης το εξαιρετικό φαγητό και τα πολιτισμικά σημεία της είναι μερικοί από αυτούς που μπορούν να κάνουν ένα ταξίδι αξέχαστο.
Η μεγάλη δημοτικότητά της όμως έχει και ένα τίμημα. Σε προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και τα Κανάρια Νησιά, ο ανεξέλεγκτος μαζικός τουρισμός ανεβάζει τις τιμές ενοικίασης και γενικά κάνει τη ζωή πολύ πιο δύσκολη για τους ντόπιους.
Πλέον οι τοπικές αρχές παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Φυσικά δεν γίνεται να απαγορεύσει τους τουρίστες, αλλά μετά από διαδηλώσεις κατά του τουρισμού σε μέρη όπως η Βαρκελώνη και η Τενερίφη, οι τοπικοί άρχοντες έχουν αρχίσει να επιβάλλουν απαγορεύσεις και περιορισμούς που, ελπίζουν, πως θα κάνουν τη ζωή πιο εύκολη για τους κατοίκους.
Η μεγαλύτερη αλλαγή για τους ταξιδιώτες θα είναι η διαθεσιμότητα καταλυμάτων, καθώς ορισμένες από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα περιορίζουν τον αριθμό των ενοικιαζόμενων διακοπών.
Αυτοί οι περιορισμοί έρχονται μετά την εισαγωγή νέων κανόνων σε μέρη όπως η Μάλαγα και η Μαγιόρκα πέρυσι, οι οποίοι στοχεύουν να σταματήσουν την απερίσκεπτη τουριστική συμπεριφορά.
Ποιες περιοχές επηρεάζονται;
Πρόσφατα, ανακοινώθηκε μια τροποποίηση του νόμου ιδιοκτησίας στην Ισπανία, ο οποίος επεκτείνεται στα Κανάρια Νησιά, για τον περιορισμό των μισθώσεων διακοπών. Πιο συγκεκριμένα, για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων ελπίζουν να εκχωρήσουν τα ακίνητά τους ως βραχυπρόθεσμες διακοπές, χρειάζεται πρώτα η έγκριση του 60% της τοπικής κοινότητας, ενώ οι γείτονες διατηρούν το δικαίωμα να απαιτήσουν τη διακοπή των εργασιών εάν αυτό αγνοηθεί. Ωστόσο, διάφορες περιοχές σε όλη την Ισπανία έχουν τις δικές τους πολιτικές.
Ένα νέο ανώτατο όριο για τις ενοικιάσεις διακοπών εισήχθη σε 43 συνοικίες της Μάλαγα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χορηγηθούν νέες άδειες για τουριστικά διαμερίσματα στις πιο πολυσύχναστες περιοχές της πόλης. Η απαγόρευση θα ισχύει για τρία χρόνια και αναμένεται να παραταθεί.
Το Αλικάντε εισήγαγε επίσης μια διετή απαγόρευση των νέων αδειών διακοπών που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο. Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, οι εξοχικές κατοικίες που δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς (υπολογίζεται ότι 3.292 σπίτια δεν έχουν άδεια) θα κλείσουν.
Το περασμένο καλοκαίρι, η Μαδρίτη εφάρμοσε την απαγόρευση νέων αδειών για ενοικιάσεις διαμερισμάτων, η οποία θα διαρκέσει έως και φέτος. Οι περιορισμοί αυτοί επεκτάθηκαν έκτοτε ώστε να απαγορεύσουν πλήρως τα τουριστικά διαμερίσματα από όλα τα κτίρια κατοικιών στο ιστορικό κέντρο.
Τον Οκτώβριο του 2024, η Σεβίλλη δεσμεύτηκε να περιορίσει τις νέες άδειες για ενοικιάσεις καταλυμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι στις 108 γειτονιές της πόλης, το 10% των ακινήτων δεν μπορεί να είναι τουριστικά διαμερίσματα.
Η Βαρκελώνη, ο πιο δημοφιλής προορισμός της Ισπανίας, ανακοίνωσε την πλήρη απαγόρευση των διαμερισμάτων διακοπών, από τα οποία υπάρχουν σήμερα περίπου 10.000 – έως το 2029.
Οι ισπανικές αρχές χρεώνουν τους επισκέπτες διάφορους τουριστικούς φόρους εδώ και κάποιο διάστημα. Οι Βαλεαρίδες Νήσοι έχουν αυξήσει σημαντικά την εισφορά με έναν ολοκαίνουργιο «οικολογικό φόρο», ο οποίος εξαρτάται από το είδος του καταλύματος στο οποίο θα διαμείνει κανείς και οι επιβάτες κρουαζιέρας θα πρέπει να πληρώσουν 200% περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, η Βαρκελώνη διπλασίασε πρόσφατα τον τουριστικό φόρο της.
Το περασμένο καλοκαίρι, προορισμοί σε όλη την Ισπανία ανακοίνωσαν αυστηρούς κανόνες στους τουρίστες που πρέπει να τηρούν αν θέλουν να μην πληρώσουν πρόστιμο. Σε μια προσπάθεια να μην αντιμετωπίζεται πλέον η Μάλαγα σαν «θεματικό πάρκο», οι επισκέπτες απειλήθηκαν με πρόστιμο 750 ευρώ για σκουπίδια και ότι δεν φορούσαν αρκετά ρούχα.
Η Ίμπιζα και η Μαγιόρκα ενίσχυσαν επίσης τους περιορισμούς στην κατανάλωση αλκοόλ, πράγμα που σημαίνει ότι τα οινοπνευματώδη ποτά δεν μπορούν πλέον να καταναλώνονται σε δημόσιους χώρους και τα καταστήματα που τα πωλούν πρέπει να κλείνουν μεταξύ 9.30 μ.μ. και 8 π.μ.
Οι νέοι κανόνες για τους δημόσιους χώρους στη Γκραν Κανάρια περιλαμβάνουν απαγόρευση καπνίσματος, δυνατή μουσική, μπάρμπεκιου, συλλογή κοχυλιών και αποκλεισμό του συνωστισμού σε μονοπάτια και πεζοδρόμους, ενώ η σοβαρή παραβίαση αυτών των κανόνων μπορεί να επιφέρει πρόστιμο έως και 3.000 ευρώ.