MENU

Ετήσεις επιδοτήσεις 100 εκατ. ευρώ της Αυστρίας στο πράσινο υδρογόνο

Τι αποκαλύπτει νομοσχέδιο της χώρας για την προώθηση του καυσίμου

Σε μια πολύ σημαντική αύξηση του χρηματικού ποσού που θα διαθέσει για επιδοτήσεις στην πράσινη παραγωγή υδρογόνου προχώρησε η Αυστρία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ της χώρας.

Την περασμένη βδομάδα παρουσιάστηκε ένα νομοσχέδιο, βάσει του την επόμενη δεκαετία θα διατεθούν 400 εκατ. ευρώ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου (EHB) της ΕΕ για έργα πράσινου H2 της Αυστρίας. Σε ετήσια βάση το κονδύλι αυτό μεταφράζεται σε 40 εκατομμύρια.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Magnus Brunner αποκάλυψε ότι από το 2027, ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στα 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. «Το νομοσχέδιο για την προώθηση του υδρογόνου αξιολογείται επί του παρόντος και αναμένεται να ψηφιστεί γρήγορα. Το προσχέδιο προβλέπει χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια.

Από το 2027, ο όγκος χρηματοδότησης θα αυξάνεται κατά 60 εκατ. ευρώ ετησίως σε 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό θα αυξήσει τον όγκο χρηματοδότησης κατά 420 εκατ. ευρώ σε συνολικά 820 εκατ. ευρώ. Αυτό μπορεί να κάνει την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου στην Αυστρία πιο ανταγωνιστική» είπε χαρακτηριστικά.

Οι στόχοι της Αυστρίας

Η Αυστρία στοχεύει  σε 1 GW παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 ως μέρος της εθνικής στρατηγικής H2.

Ο Michael Strugl, Διευθύνων Σύμβουλος του μεγαλύτερου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας της Αυστρίας Verbund χαιρέτισε την ταχεία εφαρμογή μέτρων κινήτρων ως ώθηση για την εγχώρια οικονομία υδρογόνου.

«Το πράσινο υδρογόνο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη των κλιματικών στόχων και στη βιώσιμη απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές πολλών βιομηχανικών εφαρμογών και διαδικασιών» δήλωσε.

Σχετικά Άρθρα