MENU

Έκθεση: Οικονομική «αιμορραγία» για την Ευρώπη οι νέες υποδομές φυσικού αερίου

Σε ετήσια βάση θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 350 δισ. κυβικά μέτρα

«Δαπανηρές» χαρακτηρίζει έκθεση του Global Energy Monitor (GEM) τις προσπάθειες της Ευρώπης να κατασκευάσει υποδομές φυσικού αερίου, αφού σε ετήσια βάση θα μπορούσαν να ξεπεράσουν οι εγκαταστάσεις τα 350 δισ. κυβικά μέτρα σε χωρητικότητα.

Σύμφωνα με το Montel, οι ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν να κατασκευάσουν εγκαταστάσεις συνολικής χωρητικότητας 249 bcm/έτος και 46 bcm μέσω αγωγών, το κόστος των οποίων ανέρχεται συνολικά στα 84 δισ. ευρώ.

Από την προγραμματισμένη εισαγωγική ικανότητα, περίπου το 1/5 της χωρητικότητας LNG και το 1/10 των αγωγών φυσικού αερίου ήταν ήδη υπό κατασκευή, με τη Γερμανία να πρωτοστατεί, με περίπου 99 bcm, ακολουθούμενη από την Ιταλία (31 bcm) και την Ελλάδα (26 bcm), πρόσθεσε στην τελευταία της έκθεση η Europe Gas Tracker.

Οι προβλέψεις του ΙΕΑ

Ωστόσο, οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) δείχνουν ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να μειωθεί κατά σχεδόν 1/3 στα 390 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2030 – υποθέτοντας ότι οι χώρες επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους τους – με αποτέλεσμα την προαναφερθείσα πλεονάζουσα χωρητικότητα.

Στην πραγματικότητα, η πλεονάζουσα χωρητικότητα θα μπορούσε ενδεχομένως να ανέλθει σε πάνω από 600 bcm/έτος εάν υλοποιηθούν όλα τα νέα έργα, δήλωσε η GEM.

Μπαράζ ακυρώσεων

Ωστόσο, ορισμένα έργα αντιμετώπισαν καθυστερήσεις το 2023, γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώνει μείωση της όρεξης για LNG, αναφέρει η έκθεση.

Αυτά περιελάμβαναν την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Shannon 8,2 bcm/έτος (FSRU) στην Ιρλανδία, τον τερματικό σταθμό Skulte LNG 4,1 bcm/έτος στη Λετονία και ένα δεύτερο προγραμματισμένο FSRU με χωρητικότητα 4,5 bcm/έτος στην Πολωνία.

Παράλληλα, οι στόχοι εκπομπών της ΕΕ είναι «ασύμβατοι» με τις νέες υποδομές φυσικού αερίου που σχεδιάζονται, αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι τα ποσοστά χρήσης για τις υπάρχουσες υποδομές LNG ήταν ήδη χαμηλά.

Τέλος, η ευρωπαϊκή ζήτηση LNG ανήλθε πέρυσι σε 167 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, που ήταν περίπου το ήμισυ της διαθέσιμης εισαγωγικής ικανότητας των 318,7 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα