MENU

Η Ευρώπη απαντά στις ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία για παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στην τεχνητή νοημοσύνη

Πώς το «AI Act» αλλάζει τα δεδομένα και γιατί αντιδρούν OpenAI και Mistral

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε την Τετάρτη (9/4) ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ενίσχυση της βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης (AI) και την ανταγωνιστική της τοποθέτηση απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα, έπειτα από αυξανόμενες επικρίσεις από εταιρείες τεχνολογίας ότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί είναι υπερβολικά αυστηροί και πολύπλοκοι.

Σε επίσημη ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το λεγόμενο “AI Continent Action Plan”, το οποίο στοχεύει να μεταμορφώσει τις ισχυρές παραδοσιακές βιομηχανίες της Ευρώπης και το πλούσιο ταλέντο της σε κινητήριες δυνάμεις καινοτομίας στην τεχνητή νοημοσύνη.

Δίκτυο εργοστασίων και υποδομές αιχμής για την AI

Στο πλαίσιο του σχεδίου, η ΕΕ δεσμεύεται να δημιουργήσει ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο “εργοστασίων AI” και “γιγα-εργοστασίων”, καθώς και εξειδικευμένα εργαστήρια, τα οποία θα διευκολύνουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην πρόσβαση σε ποιοτικά δεδομένα εκπαίδευσης.

Τα συγκεκριμένα «εργοστάσια» θα είναι μεγάλες εγκαταστάσεις που θα φιλοξενούν υψηλής απόδοσης chips απαραίτητα για την εκπαίδευση και ανάπτυξη προηγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός νέου “AI Act Service Desk”, που θα βοηθά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να συμμορφώνονται με τον ιστορικό Νόμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act).

«Ο AI Act ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην τεχνολογία και προσφέρει στους επενδυτές και τους επιχειρηματίες τη νομική βεβαιότητα που χρειάζονται για να αναπτύξουν και να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι η νέα υπηρεσία θα λειτουργεί ως κεντρικό σημείο επαφής και καθοδήγησης.

Το σχέδιο παρουσιάζει ομοιότητες με το AI Action Plan του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο παρουσιάστηκε νωρίτερα φέτος και προβλέπει επίσης επέκταση των εθνικών υποδομών AI για την υποστήριξη των developers.

Εμπόδια στην καινοτομία;

Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την AI έρχεται σε μια στιγμή που το μπλοκ δέχεται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις από τεχνολογικούς κολοσσούς ότι οι κανόνες του — από τη φορολογία έως την AI — φρενάρουν την καινοτομία και δυσκολεύουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτυχθούν.

Ο AI Act, που θεωρείται νομοθετική τομή, κατηγοριοποιεί τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης με βάση το ρίσκο που ενδέχεται να προκαλέσουν στην κοινωνία. Τα τελευταία χρόνια, έχει επεκταθεί ώστε να καλύπτει και τις εταιρείες που αναπτύσσουν «θεμελιώδη μοντέλα» AI, όπως η OpenAI και η γαλλική startup Mistral — εξέλιξη που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από κορυφαίες εταιρείες του κλάδου.

Στη παγκόσμια σύνοδο AI στο Παρίσι νωρίτερα φέτος, ο Chris Lehane, Chief Global Affairs Officer της OpenAI, δήλωσε στο CNBC ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και επιχειρηματίες ανησυχούν ότι θα χάσουν το “τρένο” της AI, ζητώντας από τις ρυθμιστικές αρχές να επικεντρωθούν λιγότερο στους κινδύνους και περισσότερο στις ευκαιρίες.

«Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια καμπή, μια ένταση ανάμεσα στην ΕΕ και κάποια κράτη-μέλη, που θέλουν να χαράξουν μια πορεία που να αγκαλιάζει την καινοτομία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Lehane.

Παρόμοια στάση κράτησε και η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία έχει επικρίνει συχνά την Ευρώπη για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες και τα startups AI.

Κατά τη σύνοδο στο Παρίσι, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ JD Vance επεσήμανε ότι:

«Χρειαζόμαστε από τους Ευρωπαίους φίλους μας να δουν το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης με αισιοδοξία και όχι με φόβο

Ο John Buyers, επικεφαλής του τομέα AI στη νομική εταιρεία Osborne Clarke, δήλωσε μέσω email στο CNBC:

«Υπάρχει σαφής προσπάθεια μείωσης του κανονιστικού βάρους και άρσης των εμποδίων στην καινοτομία, γεγονός που αντανακλά τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει και οι ΗΠΑ.»

«Δεν αφορά μόνο την ΕΕ: Αν πράγματι θέλουν να εξαλείψουν τις νομικές ασάφειες που προκαλεί η ερμηνεία του AI Act, τότε αυτό θα είναι τεράστια ενίσχυση όχι μόνο για τους ευρωπαίους αλλά και για τους developers σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, αφού ο AI Act ισχύει για κάθε εφαρμογή AI που χρησιμοποιείται στην ΕΕ, ανεξαρτήτως προέλευσης.»

Σχετικά Άρθρα