MENU

Ξεχάστε τη μεσογειακή διατροφή — Η νέα μελέτη που ανατρέπει όλα τα δεδομένα

Μια φυλή στην Τανζανία τρέφεται καλύτερα απ' όλους – και η επιστήμη το επιβεβαιώνει

Μια νέα μελέτη φέρνει στο προσκήνιο τη διατροφή μιας κοινότητας από την Ανατολική Αφρική, η οποία μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της υγείας, ακόμη και περισσότερο από τη γνωστή μεσογειακή δίαιτα.

Συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, παρακολούθησε 77 άνδρες και εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο η παραδοσιακή διατροφή των Chagga, μιας φυλής που ζει στους πρόποδες του Όρους Κιλιμάντζαρο στη βόρεια Τανζανία, επηρεάζει το ανοσοποιητικό και μεταβολικό σύστημα.

Η διατροφή αυτή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, περιλαμβάνοντας δημητριακά ολικής άλεσης, φασόλια και πράσινα λαχανικά.

Δύο εβδομάδες αρκούν για να αλλάξουν τα πάντα

Οι συμμετέχοντες από αγροτικές περιοχές, που ακολουθούσαν την παραδοσιακή δίαιτα, κλήθηκαν για δύο εβδομάδες να καταναλώσουν δυτικού τύπου τροφές όπως λουκάνικα, λευκό ψωμί και τηγανητό κοτόπουλο – πλούσιες σε επεξεργασμένα συστατικά και αλάτι.

Αντίθετα, άνδρες που ζούσαν σε πιο αστικοποιημένες περιοχές και ακολουθούσαν ήδη δυτικού τύπου διατροφή, είτε υιοθέτησαν για δύο εβδομάδες την παραδοσιακή διατροφή, είτε προσέθεσαν στην καθημερινότητά τους για μία εβδομάδα το Mbege, ένα παραδοσιακό ζυμωμένο ποτό από μπανάνα με αλκοολικό βαθμό 1 έως 3%.

Το αποτέλεσμα; Λιγότερη φλεγμονή, καλύτερη υγεία

Οι ερευνητές κατέγραψαν βιοδείκτες φλεγμονής στο αίμα και ανέλυσαν τις αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου.

✅ Όσοι άλλαξαν από την παραδοσιακή σε δυτική διατροφή εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα φλεγμονής, ένας παράγοντας που συνδέεται με καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη τύπου 2 και αυτοάνοσα νοσήματα.
✅ Όσοι όμως επέστρεψαν στην παραδοσιακή διατροφή ή κατανάλωσαν Mbege, είδαν μείωση της φλεγμονής.
👉 Μάλιστα, κάποιες θετικές επιδράσεις παρέμειναν ακόμη και ένα μήνα μετά το πείραμα!

Η δύναμη της διατροφικής ποικιλίας

Σύμφωνα με τον Dr Quirijn de Mast, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και αναπληρωτή καθηγητή στο Radboud University Medical Centre στην Ολλανδία, η διατροφή επηρεάζει σε βάθος τόσο το ανοσοποιητικό όσο και το μεταβολικό σύστημα του οργανισμού.

“Δεν περιμέναμε ότι τα αποτελέσματα θα ήταν τόσο διαρκή“, δήλωσε ο de Mast στο Euronews Health.

Η θετική επίδραση της διατροφής των Chagga δεν φαίνεται να οφείλεται σε κάποιο “superfood”, αλλά στον συνδυασμό τροφίμων και το πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους – όπως συμβαίνει και με τη μεσογειακή διατροφή.

Το Mbege, χάρη στη διαδικασία ζύμωσης, φαίνεται να εμπλουτίζεται με ωφέλιμους μικροοργανισμούς και χημικές ενώσεις, ευεργετικές για το έντερο. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η αλκοολική του περιεκτικότητα και πιθανές μολύνσεις.

Για όσους θέλουν να αποκομίσουν τα οφέλη του Mbege, ο de Mast συνιστά γενικά περισσότερα ζυμωμένα τρόφιμα στη διατροφή τους.

Διατροφή, πολιτισμός και εξέλιξη

Η μελέτη αναγνωρίζει ότι τα ευρήματα δεν ισχύουν απαραίτητα για όλη την Ανατολική Αφρική. Στην Τανζανία υπάρχουν πάνω από 100 φυλές, καθεμία με τη δική της διατροφική παράδοση.

Οι επιστήμονες ζητούν περισσότερες έρευνες πάνω στις παραδοσιακές αφρικανικές δίαιτες και το πώς επηρεάζουν την υγεία, ιδιαίτερα επειδή οι παγκόσμιες διατροφικές οδηγίες δεν λαμβάνουν πάντα υπόψη τις πολιτισμικές και γενετικές ιδιαιτερότητες.

Η ραγδαία αστικοποίηση στην υποσαχάρια Αφρική έχει οδηγήσει σε λιγότερη φυσική δραστηριότητα και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, με αποτέλεσμα την αύξηση της παχυσαρκίας και σχετικών προβλημάτων υγείας.

“Αυτές οι πολιτισμικές διατροφικές παραδόσεις αξίζουν περισσότερη προσοχή πριν εξαφανιστούν“, τόνισε ο de Mast. “Έχουν πολλά να μας διδάξουν”.

Σχετικά Άρθρα