«Είμαστε αισιόδοξοι, δημιουργικοί, όμως είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί παρατηρώντας τις εξελίξεις και θα εξακολουθούμε να κινούμαστε με αυτόν τον τρόπο στο επόμενο διάστημα προκειμένου να μειώνουμε τα εμπορικά μας ρίσκα».
Αυτό ανέφερε στο πλαίσιο της χθεσινής (7/4) ενημέρωσης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος, επισημαίνοντας ότι η εγχώρια αγορά ακινήτων, κινείται σε αυτή τη συγκυρία θετικά, υλοποιούνται έργα, ενώ η ζήτηση σε όλες τις υποκατηγορίες ακινήτων εξακολουθεί να υπερτερεί της προσφοράς «χωρίς όμως να δημιουργεί την ευφορία ότι δεν λαμβάνονται σωστές αποφάσεις».
Σε σχέση με τις τυχόν οικονομικές επιπτώσεις στην αγορά από τη αναταραχή στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον σε συνέχεια της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ, ο επικεφαλής της Dimand εκτίμησε ότι θα υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα μέσα στο επόμενο εξάμηνο: «Άμεση επίδραση δεν βλέπουμε – ζήσαμε άλλωστε με υψηλότερα κόστη και επιτόκια – ωστόσο αν υπάρξουν επιπτώσεις αυτές θα είναι δευτερογενώς: Περισσότερο θα έχει να κάνει με τους πελάτες μας, τους μισθωτές κτιρίων, που μπορεί να εγκαταλείψουν σχέδια νέων μισθώσεων, μετεγκατάστασης κ.τ.λ.». Επί του παρόντος η επίπτωση στον κλάδο των ακινήτων είναι σαφώς πιο ήπια σε σχέση με τις συνθήκες άλλων πρόσφατων κρίσεων τη δημοσιονομική κρίση, την πανδημία κ.ο.κ..
Ειδικά πάντως για την εγχώρια αγορά ο ίδιος ανέφερε ότι εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα η επιτυχία του Ελληνικού για όλο τον κλάδο «και είναι σημαντικό να ξεκινήσει η παράδοση των έργων το 2027, δίνοντας το σήμα εντός κι εκτός συνόρων ότι η Ελλάδα μπορεί όχι μόνο να σχεδιάζει έργα αλλά και να τα παραδίδει».
Έργα αντίστοιχα της πρώτης φάσης στο Ελληνικό
Μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων με έργα που τρέχουν έχει και η ίδια η Dimand και μάλιστα όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Ανδριόπουλος «έχουμε 13 έργα ανάπτυξης που είναι αντίστοιχα της πρώτης φάσης του Ελληνικού (εξαιρουμένων των υποδομών), ενώ τους τελευταίους μήνες βρισκόμαστε κοντά στην απόκτηση νέων ακινήτων προς αξιοποίηση πάντα στο πλαίσιο των μεγάλων αναπλάσεων με projects που θα περιλαμβάνουν διαφορετικές χρήσεις ώστε να φτιάξουμε το νέο προϊόν για την περίοδο 2028 – 2031».
Η εταιρεία έχει αυτή την στιγμή πέντε νέα, μεγάλα projects υπό διαπραγμάτευση, για έργα που αφορούν κυρίως μικτές χρήσεις και αναπλάσεις, γραφεία, αστικά ξενοδοχεία και resorts, αρκετή κατοικία και ελάχιστες εμπορικές χρήσεις και εστίαση.
Κατά προσέγγιση, η ακαθάριστη αξία ενεργητικού (GAV) των εν λόγω έργων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ με ενδιαφέρον της εταιρείας για διαγωνισμούς που βγαίνουν κατά καιρούς όπως αυτός την ανάπλαση της ΔΕΘ όπου η εταιρεία θα υποβάλλει ενδιαφέρον ή τις μη δεσμευτικές προτάσεις για το ακίνητο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη λεωφόρο Συγγρού, στις αρχές της χρονιάς όπου η Dimand ήταν επίσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων.
Αποεπένδυση από τρία projects
Επίσης μέσα στο 2025 η εταιρεία προγραμματίζει τουλάχιστον τρεις μεγάλες πωλήσεις για ακίνητα που είναι αυτή την στιγμή πιο «ώριμα» και συγκεκριμένα: Τον Πύργο Πειραιά με μια αξία εξόδου της τάξεως των 120 – 135 εκατ. ευρώ, ο οποίος αποτελεί μακροχρόνια μίσθωση της κοινοπραξίας των Dimand – Prodea – EBRD από το δήμο Πειραιά, το ΜΙΝΙΟΝ στην Πατησίων για το κομμάτι των επαγγελματικών χρήσεων και το «πράσινο» κτίριο γραφείων στα Κάτω Πατήσια που είναι μισθωμένο στα ΕΛΤΑ. Το οικιστικό κομμάτι των 38 διαμερισμάτων του ΜΙΝΙΟΝ θα ξεκινήσει κατασκευαστικά εντός του 2025.
Σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα των έργων που θα «τρέξουν» φέτος το πλαίσιο έδωσε στη χθεσινή παρουσίαση ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Νίκος Δήμτσας: «Μία γενική τάση με βάση τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η κατασκευαστική αγορά με πολύ σημαντικό το ζήτημα της έλλειψης εργαζομένων, είναι για καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα 6 -12 μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, το μεγάλο project ανάπλασης στα πρώην ακίνητα της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας (Softex) στο Βοτανικό προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2027. Εκεί έχει ξεκινήσει η κατασκευαστική φάση με τη ΜΠΑΛΛΙΑΝ Τεχνική και η εμπορική φάση όπου ήδη έχουν γίνει οι πρώτες μισθώσεις.
Για το 3V project (πρόκειται για την κοινή επένδυση των Dimand και AVAX Development στο ακίνητο της ΒΕΛΚΑ στον Πειραιά) «εκπονείται ένα μεγάλο πολεοδομικό σχέδιο κυρίως με χρήσεις γραφείων, κατοικιών, πολιτισμού που εγκρίθηκε ήδη από το δημοτικό συμβούλιο και θα πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το σχέδιο ρυθμίζει τη δική μας ιδιοκτησία και άλλες τέσσερις ιδιοκτησίες, μειώσαμε όλοι οι ιδιώτες το μερίδιό μας και, μεταξύ άλλων, θα δημιουργηθεί κι ένα πάρκο 23 στρεμμάτων», όπως ανέφερε ο κ. Ανδριόπουλος. Η νέα επένδυση στο Νέο Φάληρο προβλέπεται καλώς εχόντων των πραγμάτων, να ολοκληρωθεί το 2027.
Το 2027 αναμένεται να ολοκληρωθεί και το κέντρο logistics στα ακίνητα της πρώην ΒΑΛΚΑΝ στη Θεσσαλονίκη, όπως όμως ανέφερε ο κ. Ανδριόπουλος, «η καθυστερημένη ανάπτυξη του λιμανιού όσον αφορά την εκβάθυνση και την επέκταση της χερσαίας ζώνη καθυστερεί αντίστοιχα τις αποφάσεις ξένων ομίλων που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι για τα προϊόντα τους».
Για το πρώην ΦΙΞ επίσης στη συμπρωτεύουσα «προχωρούν οι οριστικές μελέτες για την έκδοση της άδειας ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή φέτος και έχουμε πολύ ενεργές συζητήσεις με μισθωτές – άγκυρες», όπως αναφέρθηκε σχετικά.
Αναπτύξεις βάσει της στρατηγικής συμφωνίας με την Τράπεζα Πειραιώς
Την ίδια στιγμή η εταιρεία έχει σε εξέλιξη και τα έργα στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής συμφωνίας με την Τράπεζα Πειραιώς που είχε ανακοινωθεί πέρυσι: Στην Αθήνα, στην οδό Κοραή και Σταδίου, η Dimand έχει αναλάβει τη μεγάλη ανάπλαση του ακινήτου που θα στεγάσει τα γραφεία της τράπεζας και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2026. Επίσης στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας η εταιρεία θα προχωρήσει στην ανακαίνιση του ακινήτου όπου στεγάζεται στην Σταδίου και Αιόλου το πολυκατάστημα της Notos. Οι μελέτες είναι σε εξέλιξη με τις δύο πλευρές να είναι σε διαπραγματεύσεις με «πρώτη προτεραιότητα να μείνει η Notos ως μισθωτής με νέα εικόνα, σε ένα σύγχρονο, πράσινο κτίριο»
Στην στρατηγική συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς εντάσσεται και το project στο Λαύριο, όπου η Dimand έχει αναλάβει την πολεοδομική ωρίμανση παραθαλάσσιας έκτασης 100 στρεμμάτων παρακείμενης του λιμένα Λαυρίου. Ιδιοκτήτης του εν λόγω ακινήτου είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό η Τράπεζα Πειραιώς και το σχήμα των Κέκροψ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Intracom. Η πολεοδομική ωρίμανση θα απαιτήσει μία περίοδο περίπου 18 μηνών μέχρι την έκδοση του ΦΕΚ που θα ορίζει τί θα προβλέπεται ως προς τη δόμηση. Κύρια χρήση θα είναι ο τουρισμός και η κατοικία, με βάση τις ανάγκες της πόλης και αν υλοποιηθεί μία δόμηση 62.000 τ.μ. θα είναι μία επένδυση άνω των 200 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο είναι νωρίς ακόμη για το αν η Dimand θα έχει και επενδυτικό ενδιαφέρον για το ακίνητο.