Μαζική κατάρρευση σημειώθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις μετοχές να καταγράφουν τη χειρότερη συνεδρίαση από το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, καθώς η παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή κλιμακώνεται.
Τα «ασφαλή καταφύγια» κατέγραψαν άνοδο, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για παρατεταμένη αστάθεια, λόγω του πληθωρισμού που καλπάζει και της έλλειψης άμεσης παρέμβασης από τις κεντρικές τράπεζες, οπως μεταδίδει το Euronews.
Η «αιματοχυσία» στις αγορές, η οποία πυροδοτήθηκε από τους δασμούς του Donald Trump, συνεχίστηκε αμείωτη τη Δευτέρα, μετά από τρεις διαδοχικές ημέρες ισχυρών απωλειών, χωρίς κανένα σημάδι ανάκαμψης στον ορίζοντα.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές υπέστησαν τη χειρότερη πτώση από την έναρξη της πανδημίας, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα ριψοκίνδυνα assets.
Η ελεύθερη πτώση δεν περιορίστηκε στην Ευρώπη. Στην Ασία:
Στις ΗΠΑ, τα προθεσμιακά συμβόλαια υποδεικνύουν συνέχιση της κατρακύλας:
Όπως ανέφερε η BBVA σε σημείωμά της:
«Η κατάρρευση των αμερικανικών μετοχών μετά την ανακοίνωση των νέων δασμών από τον Donald Trump θα μείνει στην ιστορία, καθώς προκάλεσε τη τέταρτη μεγαλύτερη διήμερη πτώση στον S&P 500 από την ίδρυσή του το 1957».
Ο κατακλυσμός ξεκίνησε με τα νέα μέτρα προστατευτισμού του Trump, τα οποία περιλαμβάνουν:
Ο ίδιος υπερασπίστηκε τις κινήσεις του στο Truth Social, αποκαλώντας τα έσοδα από τους δασμούς «μια υπέροχη εικόνα που αξίζει να δούμε» και υποστήριξε ότι αποτελούν λύση για τα «τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα».
Η αντίδραση από πλευράς Ευρώπης ήταν άμεση, με έντονες συζητήσεις για συντονισμένα αντίμετρα.
Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Carlos Cuerpo, δήλωσε:
«Διαθέτουμε τα απαραίτητα εργαλεία για να απαντήσουμε».
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, προειδοποίησε ότι οι οικονομικές συνέπειες των δασμών ίσως είναι «σημαντικά μεγαλύτερες απ’ ό,τι αναμενόταν», εντείνοντας τις ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση μείωση επιτοκίων, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχία στους επενδυτές.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο της καταιγίδας:
Η βαριά βιομηχανία δεν έμεινε ανεπηρέαστη:
Σημαντικές απώλειες καταγράφηκαν και στους τομείς πολυτελείας και καταναλωτικών αγαθών, οι οποίοι είναι ευαίσθητοι σε διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο:
Καθώς οι μετοχές βουλιάζουν, τα παραδοσιακά «safe havens» προσελκύουν επενδυτές:
Ο αναλυτής αγοράς της Intesa Sanpaolo, Luca Cigognini, σχολίασε:
«Η αποστροφή στον κίνδυνο κυριαρχεί στην αγορά συναλλάγματος».
Στα ομόλογα, οι αποδόσεις των γερμανικών Bunds υποχώρησαν κατά 7 μονάδες βάσης, ανατρέποντας την προηγούμενη άνοδο λόγω του πακέτου στήριξης από το Βερολίνο.
Με τις κεντρικές τράπεζες απούσες και τις γεωπολιτικές εντάσεις να κλιμακώνονται, οι αγορές ετοιμάζονται για νέα κύματα αστάθειας, καθώς η οικονομική και εμπορική αβεβαιότητα βαθαίνει.