MENU

Αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού πρότεινε η ΕΥΑΘ στη ΡΑΑΕΥ

Για το 2023 δεν καταγράφονται ζημίες, προσεχώς οι αποφάσεις για το μέρισμα

Αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού προβλέπει η πρόταση που έχει καταθέσει η ΕΥΑΘ στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), σύμφωνα με στελέχη της διοίκησης της εταιρείας. Όπως συμπληρώνουν, οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν δεν θα είναι μεγάλες για καμία κατηγορία καταναλωτών.

Επίσης, οι προτεινόμενες επιβαρύνσεις θα είναι κλιμακωτές, δηλαδή θα αυξάνονται ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης. Παράλληλα, θα είναι διαφορετικές για οικιακούς χρήστες και επαγγελματίες, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να επιμεριστούν σε βάθος χρόνου, δηλαδή της τριετίας που ξεκινά από το 2024.

Όπως είναι φυσικό, τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η ΡΑΑΕΥ, με τη διαδικασία πάντως να φαίνεται πως θα καθυστερήσει, καθώς ακόμη δεν έχει στελεχωθεί ο Κλάδος Υδάτων της Ρυθμιστικής Αρχής. Έτσι, με βάση τις πηγές της ΕΥΑΘ, για να μην «χαθεί» η φετινή χρονιά, υπάρχει η εναλλακτική λύση να νομοθετηθεί από το ΥΠΕΝ ένα συγκεκριμένο ποσοστό αυξήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 ήταν το πρώτο ζημιογόνο έτος της εταιρείας, το οποίο προήλθε κατά κύριο λόγο από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, αλλά και της απόφασης για τη διατήρηση σταθερής τιμολογιακής πολιτικής μέχρι το τέλος του 2023. Έτσι, τα αποτελέσματα της ΕΥΑΘ γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο, ασκώντας κοινωνική πολιτική.

Για τη θωράκιση του ενεργειακού κόστους, η εταιρεία προχώρησε σε σύμβαση «πράσινου» PPA με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, το οποίο υπογράφηκε χθες και θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Απρίλιο. Όπως ανέφεραν τα στελέχη της διοίκησης της ΕΥΑΘ, με την «ενεργοποίηση» της σύμβασης, το ενεργειακό κόστος της εταιρείας θα επανέλθει στο προ της ενεργειακής κρίσης επίπεδα.

Όσον αφορά τη χρήση του 2023, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν δεν καταγράφονται ζημίες. Με το κλείσιμο των οικονομικών καταστάσεων, θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέρισμα.

Ποιες επενδύσεις «τρέχει» η ΕΥΑΘ

Όσον αφορά τις επενδύσεις, σε εξέλιξη βρίσκεται η επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ), μια επένδυση 26 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, μετά από αδράνεια ετών σε λειτουργία έχει μπει η μονάδα βιοαερίου 4 MW στις εγκαταστάσεις του βιολογικού στη Σίνδο, καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών των εγκαταστάσεων. Η εταιρεία έχει πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 9%.

Παράλληλα, η ΕΥΑΘ «τρέχει» συνεργασίες με επιχειρήσεις διαχείρισης υδάτων στη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία αλλά και με στην Κύπρο (Λάρνακα και Λεμεσό). Στο πλαίσιο των συνεργασιών, παρέχει τεχνογνωσία στη διαχείριση δικτύων, ενώ αποκομίζει εμπειρία για το πώς λειτουργούν μικροί βιολογικοί καθαρισμοί.

Επίσης «τρέχει» συνεργασίες με ΔΕΥΑ πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σε τεχνικά ζητήματα. Πάντως, το σχέδιο είναι να απορροφήσει τις ΔΕΥΑ του Νομού Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Ειδικά στην περίπτωση της Χαλκιδικής η διαχείριση των δικτύων θέτει σημαντικές προκλήσεις, με δεδομένο ότι τον χειμώνα αυτά εξυπηρετούν μερικές χιλιάδες καταναλωτές, που το καλοκαίρι 10πλασιάζονται.

Όσον αφορά τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, το ύψος τους ανέρχεται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ, ενώ δεν λείπουν και τα κρούσματα υδατοκλοπών. Οι πηγές της εταιρείας θεωρούν πως μέρος των οφειλών δεν γίνεται να εισπραχθεί.

Σχετικά Άρθρα