Μετ’ εμποδίων λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο Δωδεκανήσου, το οποίο εξυπηρετεί την Ρόδο, την Κω και τη Λέρο, τρεις μήνες μετά τα εγκαίνιά του με δικηγόρους και συμβολαιογράφους να βρίσκονται σε αναστάτωση.
Η μετάπτωση από το προηγούμενο καθεστώς που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο εμφανίζει σοβαρές …αρρυθμίες, ενώ αποκάλυψε και δεκάδες χιλιάδες εκκρεμότητες, οι οποίες πρέπει να διεκπεραιωθούν συμπληρωματικά της καθημερινής λειτουργίας.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Ρόδου προέβη πρόσφατα σε επταήμερη αποχή για το θέμα, ενώ και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Κω έκανε συμβολική κατάληψη του Κτηματολογίου και παραλλήλως δύο μέρες αποχή.
Όπως κατήγγειλε σε επιστολή που έστειλε προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Δικηγορικός Σύλλογος της Ρόδου πριν από περίπου ένα μήνα, η κατάσταση είναι «εκτός ελέγχου» και χαρακτηρίζεται από «προχειρότητα», η οποία οδηγεί σε ανασφάλεια συναλλαγών με την πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί για την εξυπηρέτηση πολιτών και δικηγόρων να είναι συχνά εκτός λειτουργίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθετε ο Σύλλογος, αν και έως τα τέλη Φεβρουαρίου είχαν υποβληθεί περί τις πεντακόσιες αιτήσεις για πιστοποιητικά, αυτές δεν εμφαίνονταν στην πλατφόρμα.
Ύστερα από υπερπροσπάθεια των υπαλλήλων του γραφείου και του προσωπικού που διατέθηκε, χορηγήθηκαν περί τα 1.000 πιστοποιητικά που αφορούσαν αιτήσεις που είχαν κατατεθεί έως την 31/12/2024.
Την ίδια στιγμή, από τις 300 εισερχόμενες πράξεις έχουν διεκπεραιωθεί περίπου 50, χωρίς να έχει ασχοληθεί το προσωπικό με τις έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 εκκρεμείς πράξεις.
Το ζήτημα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Νικητιάδης επισημαίνοντας πως στο Κτηματολογικό Γραφείο Δωδεκανήσου «η λήψη αντιγράφων τίτλων πραγματοποιείται με ανεπίτρεπτη καθυστέρηση, ενώ δεν δίνονται καθόλου αντίγραφα σχεδιαγραμμάτων, δεν μεταγράφονται οι κατασχέσεις, καθώς επίσης δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά κανένας νομικός έλεγχος. Η ψηφιοποίηση του κτηματολογικού υλικού προχωρά αργά και «βασανιστικά», με εκτιμώμενο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης σε τουλάχιστον δύο έτη», ανέφερε ο ίδιος στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Ο κ. Νικητιάδης αναφερόμενος στον τέως αρμόδιο υφυπουργό, Κωνσταντίνο Κυρανάκη έκανε λόγο για «κρεσέντο επικοινωνιακής πρεμούρας»: «Ο κ. Κυρανάκης πανηγύριζε, ενώ οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι και οι μηχανικοί ξεσηκώθηκαν», τόνισε απευθυνόμενος στον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστο Μπουκώρο. Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισήμανε ότι η λειτουργία του Κτηματολογίου βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, με 40.000 εκκρεμείς υποθέσεις στη Ρόδο και 680 αιτήσεις για πιστοποιητικά στην Κω, από τα οποία εκδόθηκαν μόλις 200.
Επιπλέον, οι αποδείξεις που παίρνουν οι δικηγόροι όταν καταθέτουν έγγραφα, βγαίνουν στο όνομά τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα με την εφορία, διότι αυτά είναι χρήματα που πρέπει να πληρώσουν οι πελάτες τους.
Παράλληλα, ο έλεγχος τίτλων με βάση τη μερίδα, που γίνεται ηλεκτρονικά επίσης, δεν παρέχει ασφάλεια, αφού ενώ εμφανίζεται στην πλατφόρμα που καταθέτεις συγκεκριμένη μερίδα, στη δεύτερη πλατφόρμα που έχουν οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου, εμφανίζεται άλλη μερίδα και επικρατεί σύγχυση.
Ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό
Την ύπαρξη χιλιάδων εκκρεμοτήτων στο Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου παραδέχτηκε και ο Χρήστος Μπουκώρος, ο οποίος υπερασπιζόμενος τον κ. Κυρανάκη, επεσήμανε πως είχε αναλάβει προ δεκαπέντε μηνών, το λειτουργούν Κτηματολόγιο στη χώρα σε ποσοστό 38% και φεύγοντας το παρέδωσε σε ποσοστό 57%. Ανέφερε επίσης ότι σήμερα η κτηματογράφηση είναι ολοκληρωμένη στο 90% της χώρας και στις 31 Δεκεμβρίου θα έχει αναρτηθεί το 100% της κτηματογράφησης, ενώ παράλληλα, προχωρά το έργο ψηφιοποίησης όλης της ύλης των παλιών υποθηκοφυλακείων με γοργούς ρυθμούς.
Να σημειωθεί ότι από την έναρξη της ψηφιοποίησης του ιστορικού αρχείου τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα έχουν ψηφιοποιηθεί 85.000 σελίδες (ποσοστό 12% επί του συνόλου) με τη διαδικασία να αναμένεται, σύμφωνα με το υπουργείο, να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2025.
Ως προς τις δυσλειτουργίες της πλατφόρμας, ο κ. Μπουκώρος επεσήμανε πως η εικόνα στην αρχή ήταν πράγματι έτσι, αλλά σήμερα είναι διαφορετική.
Προσέθεσε πως στη Λέρο οι εκκρεμότητες είναι σχεδόν μηδενικές. Παραδέχτηκε ότι στην Κω, με το προηγούμενο καθεστώς, δεν υπήρχαν προβλήματα και ανέκυψαν προβλήματα με τη λειτουργία της Πλατφόρμας 12 στο Κτηματολόγιο.
«Αρχικά δημιουργήθηκαν 750 εκκρεμότητες. Σήμερα είναι λιγότερες από εκατό», τόνισε αναφέροντας ότι εκτιμά πως το ίδιο θα συμβεί και στη Ρόδο με τις αλλαγές στην Πλατφόρμα, με τη μετάπτωση του Κτηματολογικού Γραφείου Ρόδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο στο άμεσο μέλλον.
Σήμερα, πάντως, στη Ρόδο εξακολουθούν να υπάρχουν περί τις 40.000 εκκρεμότητες, κάτι που δεν αρνείται και το υπουργείο.
«Πράγματι, ο αριθμός είναι γιγαντιαίος», τόνισε ο κ. Μπουκώρος προσθέτοντας όμως ότι οι εν λόγω εκκρεμότητες δεν δημιουργήθηκαν από τη λειτουργία της Πλατφόρμας, αλλά κληρονομήθηκαν από το προηγούμενο καθεστώς και πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Για την επίλυση των προβλημάτων, σύμφωνα με τον κ. Μπουκώρο, σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο έχουν εκπαιδευτεί από το περασμένο φθινόπωρο δικηγόροι προκειμένου να λάβουν την ιδιότητα του νομικού εισηγητή και να ασχοληθούν με όλες αυτές τις εκκρεμότητες. Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου υπέγραψε ήδη την προγραμματική συμφωνία με τον φορέα του Κτηματολογίου και το επόμενο διάστημα οι δικηγόροι θα πάρουν τους κωδικούς τους και θα αρχίσουν να εργάζονται για την παραγωγή νομικών εισηγήσεων.
Επιπλέον, όπως είπε ο υφυπουργός, το Κτηματολογικό Γραφείο της Ρόδου μετά το πέρασμα του στο Κτηματολόγιο ενισχύθηκε και πλέον έχει 38 υπαλλήλους όλων των ειδικοτήτων όταν με το προηγούμενο καθεστώς απασχολούνταν 17.
Σύμβαση για την επίλυση των εκκρεμοτήτων
Στο μεταξύ το Ελληνικό Κτηματολόγιο με σκοπό να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην επίλυση των χιλιάδων εκκρεμοτήτων, αλλά και να εξομαλύνει τη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων, υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση με αντικείμενο τη σάρωση εκκρεμών αιτήσεων καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων σε Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα.
Η σύμβαση χωρίζεται σε δύο τμήματα ανάλογα με την τοποθεσία των Κτηματολογικών Γραφείων.
Στο πρώτο τμήμα εντάσσονται τα Κτηματολογικά Γραφεία Αθηνών, Αττικής, Κρήτης, Κυκλάδων και Πελοποννήσου και τα υποκαταστήματά τους, ενώ στο δεύτερο εντάσσονται τα Κτηματολογικά Γραφεία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδος και τα υποκαταστήματά τους.
Η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε σε έξι μήνες από την υπογραφή της ή έως την εξάντληση του προϋπολογισμού, ενώ μπορεί να παρατείνεται μετά από αιτιολογημένη απόφαση της αναθέτουσας αρχής μέχρι το 50% του αντικειμένου της.
Το συνολικό συμβατικό τίμημα ανέρχεται σε 459.996,88 ευρώ πλέον ΦΠΑ, με τα 247.072,56 ευρώ να αφορούν το πρώτο τμήμα και τα 212.924,32 ευρώ στο δεύτερο τμήμα (με τιμή ανά πράξη και για τα δύο τμήματα 2,8696 ευρώ πλέον ΦΠΑ).
Να σημειωθεί ότι τα τρία Κτηματολογικά Γραφεία της Περιφέρειας Αττικής (Αθηνών, Αττικής και Πειραιώς και Νήσων) υποδέχονται καθημερινά ποσοστό που αντιστοιχεί στο 50% των πράξεων που υποβάλλονται στις περιφερειακές υπηρεσίες του φορέα.
Η νομική επεξεργασία των αιτήσεων που θα υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών θα πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας νομικού ελέγχου.
Ωστόσο επειδή κατά τη νομική επεξεργασία των ηλεκτρονικών πράξεων μέσω της εν λόγω πλατφόρμας απαιτείται η πρόσβαση σε προηγούμενες πράξεις, που έχουν υποβληθεί σε έντυπη μορφή και οι οποίες δεν έχουν ακόμη ψηφιοποιηθεί από τα οικεία Κτηματολογικά Γραφεία και υποκαταστήματα λόγω υψηλού φόρτου συναλλαγών και ανεπαρκούς στελέχωσης, καθίσταται κρίσιμη η σάρωση των πράξεων αυτών προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εργασία των νομικών εισηγητών μέσω της πλατφόρμας.
Η διαδικασία νομικού ελέγχου μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας υλοποιείται ήδη πιλοτικά και στα υπόλοιπα Κτηματολογικά Γραφεία και υποκαταστήματα του Φορέα με στόχο να θεσμοθετηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε άλλες περιοχές της χώρας η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή πράξεων.
Ως εκ τούτου, καθίσταται αναγκαία η σάρωση των εντύπων αιτήσεων που έχουν συσσωρευτεί στις κατά τόπους υπηρεσίες αυτές και δεν έχουν ακόμη ψηφιοποιηθεί.
Οι εκκρεμείς πράξεις προς ψηφιοποίηση ανά Κτηματολογικό Γραφείο
Α΄ Τμήμα
ΑΘΗNΩΝ: 60.300
ΑΤΤΙΚΗΣ: 18.200
ΚΡΗΤΗΣ: 2.500
ΚΥΚΛΑΔΩΝ: 1.200
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: 3.900
ΣΥΝΟΛΟ: 86.100
Β΄ τμήμα
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ: 42.150
ΗΠΕΙΡΟΥ: 5.800
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: 8.450
ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ: 4.000
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: 8.250
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: 5.550
ΣΥΝΟΛΟ 74.200