MENU

Ποιοι ευρωπαϊκοί παραθαλάσσιοι προορισμοί είναι ιδανικοί για να ζεις μόνιμα

Οι προτάσεις των ειδικών σε θέματα ακινήτων

Για κάποιους, οι παραθαλάσσιες πόλεις της Ευρώπης αποτελούν έναν προορισμό διακοπών μια φορά το χρόνο- για άλλους, είναι το μέρος όπου έχουν επιλέξει να εγκατασταθούν μόνιμα.

Και ενώ οι λόγοι μπορεί να ποικίλλουν, είτε γιατί είναι ψηφιακοί νομάδες που το επάγγελμά τους τους επιτρέπει να εργάζονται εξ αποστάσεως, είτε γιατί είναι συνταξιούχοι που αναζητούν ένα συναρπαστικό νέο μέρος για να περάσουν τα χρυσά τους χρόνια, τα οφέλη της μετακόμισης σε έναν παραλιακό προορισμό στην Ευρώπη, όπου οι χαλαροί περίπατοι κατά μήκος των αμμωδών εκτάσεων αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής, είναι πολλά.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η εγκατάσταση σε ένα τέτοιο μέρος, μπορεί να είναι και οικονομικά συμφέρουσα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα ακινήτων αυτοί είναι οι δέκα καλύτεροι παραθαλάσσιοι προορισμοί για να ζήσει κανείς

Αλικάντε, Ισπανία

Αυτή η μεσογειακή πόλη προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε μερικές από τις καλύτερες παραλίες της χώρας. Το αρχιτεκτονικό στυλ αντικατοπτρίζει την πλούσια ιστορία της, ενώ το κόστος ζωής είναι ιδιαίτερα προσιτό.

Σύμφωνα με το Euronews, μπορείτε να νοικιάσετε ένα διαμέρισμα στα περίχωρα του Αλικάντε με μόλις 600 ευρώ το μήνα. Και η International Living εκτιμά ότι χρειάζεστε λιγότερα από 2.000 δολάρια για να καλύψετε τα καθημερινά σας έξοδα σε αυτή την πόλη των περίπου 379.000 κατοίκων. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει τη στέγαση και την ιδιωτική ασφάλιση υγείας

Τέλος, το Αλικάντε είναι ένας δημοφιλής προορισμός δεύτερης κατοικίας για πολλούς πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βόρειας Ευρώπης.

Μάλαγα, Ισπανία

Πέρυσι, το InterNations ανακήρυξε τη νότια πόλη Μάλαγα ως το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να ζήσουν και να εργαστούν οι εκπατρισμένοι. Συγκέντρωσε την προτίμηση των ειδικών όσον αφορά στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αλλά και στο χαμηλό κόστος ζωής, ενώ τερμάτισε δεύτερη στις επιλογές αναψυχής.

Η Μάλαγα, η πρωτεύουσα της περιοχής Costa del Sol, χρονολογείται πάνω από 2.000 χρόνια πριν (στην πραγματικότητα, είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις στον κόσμο) και διαθέτει ένα εντυπωσιακό ιστορικό κέντρο, μουσεία και πολλές παραλίες. Η πόλη, η οποία είναι επίσης η γενέτειρα του Πικάσο, διαθέτει μια ζωντανή καλλιτεχνική σκηνή και φιλοξενεί διάφορα φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Βαλένθια, Ισπανία

Με περισσότερες από 300 ηλιόλουστες ημέρες το χρόνο, η Βαλένθια είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ζεστό καιρό. Η αναψυχή είναι παρούσα όλο το χρόνο σε αυτή την πόλη των περίπου 840.000 κατοίκων, με περισσότερα από 20 μίλια γραφικής ακτογραμμής, πολλά πάρκα, πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία και εστιατόρια, άλλωστε, αυτή είναι η γενέτειρα της παέγια. Ενώ η Βαλένθια κατατάσσεται τρίτη συνολικά στην τελευταία έκθεση της InterNations (κατέλαβε την πρώτη θέση το 2022), η πόλη έχει την καλύτερη ποιότητα ζωής παγκοσμίως και καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην προσιτή τιμή της υγειονομικής περίθαλψης.


Λισαβόνα, Πορτογαλία

Η πορτογαλική πρωτεύουσα έχει αυξήσει τη δημοτικότητά της μεταξύ των συνταξιούχων και των ψηφιακών νομάδων χάρη στον ηλιόλουστο καιρό, τα ποιοτικά εστιατόρια, την πλούσια πολιτιστική ζωή και τον χαλαρό τρόπο ζωής της. Η Λισαβόνα κατέλαβε πρόσφατα την πρώτη θέση σε έρευνα για τα πιο προσιτά μηνιαία ενοίκια, καθώς διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο κοστίζει, κατά μέσο όρο, 1.125 δολάρια.

“Όποιος όμως πιστεύει ότι η πρωτεύουσα είναι ένας ελκυστικός προορισμός μόνο για ενήλικες, κάνει λάθος, τα παιδιά αγαπούν επίσης τη Λισαβόνα για την ποικιλία των εκδηλώσεων που προορίζονται γι΄αυτά και για τα μεγάλα πάρκα και τους χώρους πρασίνου που διαθέτει, προσφέροντας στιγμές διασκέδασης για όλες τις ηλικίες”, δήλωσε στο Travel + Leisure ο κ. Paulo Lopes, διευθύνων σύμβουλος της Casaiberia Real Estate, προσθέτοντας ότι η Λισαβόνα ξεχωρίζει επίσης ως ασφαλής πόλη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης, η Πορτογαλία είναι η έβδομη ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο.

Καρβοέιρο, Πορτογαλία

“Εδώ, μπορεί κανείς να απολαύσει μια υψηλότερη ποιότητα ζωής, καθώς η περιοχή συνδυάζει τις ανέσεις της μικρής πόλης αλλά και τη ζωντάνια των μεγάλων πολυσύχναστων πόλεων”, επισημαίνει ο Lopes για τη νοτιότερη περιοχή της Πορτογαλίας, η οποία προσελκύει επισκέπτες, συνταξιούχους και ψηφιακούς νομάδες λόγω των παραλιών της.

Ενώ η ακτογραμμή είναι διάσπαρτη με πόλεις και χωριά σε στυλ θέρετρου, ο Lopes συνιστά το Καρβοέιρο για το όμορφο σκηνικό του με τους βράχους, τα ασβεστωμένα σπίτια με τις τολμηρές κόκκινες στέγες και τις ποικίλες ανέσεις, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων γηπέδων γκολφ και των εξαιρετικών εστιατορίων.

Νίκαια, Γαλλία

Με ένα διεθνές αεροδρόμιο, ένα παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικό φεστιβάλ και μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης, η Νίκαια είναι ένα παγκόσμιο hot spot που επισκέπτονται συχνά οι jet-setters και οι A-listers. Η πόλη είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, με μουσεία, πάρκα, γοητευτικές γειτονιές και, φυσικά, την 4,3 μιλίων Promenade des Anglais, η οποία εκτείνεται κατά μήκος των γαλάζιων νερών της Baie des Anges.

“Για την αγορά ενός διαμερίσματος, συνιστώ να επιλέξετε μια κεντρική περιοχή για εύκολη πρόσβαση σε όλα όσα έχει να προσφέρει η Νίκαια. Γειτονιές όπως το Carré d’Or, το Musiciens, το λιμάνι και το Wilson είναι εξαιρετικές επιλογές”, δήλωσε η κ. Ulrika Topel, πράκτορας πωλήσεων στο Riviera Keys. “Περιζήτητες περιοχές, όπως το Cimiez, το Mont Boron ή το Fabron, βρίσκονται λίγο πιο ψηλά στους λόφους και είναι πιο ήρεμες, προσφέρουν εξαιρετικούς χώρους διαβίωσης και όμορφη θέα στη θάλασσα”.


Σπλιτ, Κροατία

Το Σπλιτ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά την πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, όπου οι κάτοικοι μπορούν να περιπλανηθούν στους δρόμους της παλιάς πόλης, να θαυμάσουν τα γαλαζοπράσινα νερά της Αδριατικής και να απολαύσουν τα πολλά μουσεία, εστιατόρια και καφετέριες.
Το αεροδρόμιο του Σπλιτ παρέχει καθημερινά τακτικές πτήσεις από και προς ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης. Το Σπλιτ έχει επίσης το τρίτο φθηνότερο κόστος ζωής στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση του 2023, όπου οι ομογενείς ξοδεύουν, κατά μέσο όρο, 1.585 δολάρια το μήνα για έξοδα.


Αντίμπ, Γαλλία

“Η Αντίμπ είναι μια πόλη για όλο το χρόνο, προσφέροντας μια πλούσια γκάμα εμπειριών για όλους. Σε αντίθεση με την πολύβουη ατμόσφαιρα των Καννών, η Αντίμπ αποπνέει μια πιο προσγειωμένη γοητεία”, δήλωσε ο κ.Anders Pettersson, μεσίτης στο Riviera Keys.

Ενώ πολλοί συνδέουν τον προορισμό του θέρετρου με την πολυσύχναστη καλοκαιρινή σκηνή και την παγκοσμίου φήμης μαρίνα του, η οποία γεμίζει με πολυτελή γιοτ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η Αντίμπ βρίσκεται επίσης κοντά στη Sophia Antipolis, μια τεχνολογική κοινότητα 2.400 εκταρίων, που ονομάστηκε η Silicon Valley της Ευρώπης, και όπου εργάζονται καθημερινά περισσότεροι από 40.000 εργαζόμενοι από 2.500 εταιρείες.

“Εδώ και αρκετά χρόνια, έχουμε βιώσει μια περιορισμένη προσφορά σπιτιών και διαμερισμάτων προς πώληση. Ωστόσο, φαίνεται ότι η τάση αυτή αρχίζει να αλλάζει, με τους πωλητές να επιστρέφουν σταδιακά στην αγορά. Το τιμολογιακό τοπίο παραμένει σταθερό και σε σύγκριση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, η αγορά κατοικίας είναι προσιτή”, δήλωσε ο Pettersson.

Σύμφωνα με τον γαλλικό ιστότοπο ακινήτων SeLoger, η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο στην Αντίμπ τον Φεβρουάριο του 2024 ήταν 6.060 ευρώ (ο αριθμός αυτός είναι 9.581 ευρώ για το Παρίσι και 4.151 ευρώ στη Λισαβόνα).

Στοκχόλμη, Σουηδία

Αν και η σουηδική πρωτεύουσα μπορεί να μην είναι αυτό που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε μια παραθαλάσσια πόλη, εντούτοις χτίστηκε πάνω σε 14 νησιά, πολλά από τα οποία διαθέτουν αμμώδεις εκτάσεις και χώρους κολύμβησης γεμάτους κόσμο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το Långholmen, ένα πρώην νησί φυλακών, είναι τώρα ένα σημείο αναψυχής για τους κατοίκους, χάρη στις μικρές παραλίες, τους όρμους και τις περιοχές για πικνίκ. Το Tantobadet στο πάρκο Tantolunden είναι ένας ακόμα προορισμός, ιδιαίτερα αγαπητός στις οικογένειες.

Πέρυσι, η Στοκχόλμη ανακηρύχθηκε μία από τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Και αν ποτέ κουραστείτε από όλες τις παραλίες της πόλης, μπορείτε να εξερευνήσετε την ευρύτερη περιοχή του αρχιπελάγους της Στοκχόλμης, που φιλοξενεί 30.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες.

Νάπολη, Ιταλία

Ποιος δεν θα ήθελε να ζήσει στη γενέτειρα της πίτσας, η οποία διαθέτει επίσης μερικές από τις πιο όμορφες αμμουδιές της Μεσογείου και ιστορία και πολιτισμό χιλιάδων ετών; Προσθέστε σε αυτό επικές πεζοπορίες στο κοντινό όρος Βεζούβιος και χαλαρές κρουαζιέρες στην ακτή Αμάλφι, και η μετακόμιση στη Νάπολη ακούγεται σαν μια εξαιρετική ιδέα.

Το κόστος ζωής και στέγασης εδώ είναι επίσης σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι σε μεγαλύτερες πόλεις όπως το Μιλάνο και η Ρώμη, και αυτό έχει προσελκύσει πολλούς συνταξιούχους.

Σχετικά Άρθρα