MENU

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ASEAN η θαλάσσια ασφάλεια και το εμπόριο

Ανησυχία για τις κινήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Anthony Albanese δήλωσε ότι η θαλάσσια ασφάλεια, το εμπόριο και η καθαρή ενέργεια θα διαμορφώσουν το μέλλον της χώρας του με το μπλοκ ASEAN, καθώς το Πεκίνο επιδιώκει να αυξήσει την παρουσία του στην αμφισβητούμενη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η Αυστραλία φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής της ASEAN στη Μελβούρνη, η οποία σηματοδοτεί την 50ή επέτειο των δεσμών της με την ASEAN, παρά τα επεκτατικά σχέδια της Κίνας για διπλωματική και στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

«Η Αυστραλία δεσμεύεται να συνεργαστεί μαζί σας για να διασφαλίσει ότι οι αρχές της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της ισότητας και της ανεξαρτησίας διατηρούνται», δήλωσε ο Albanese στην ομιλία του στην τριήμερη σύνοδο κορυφής που θα ολοκληρωθεί αργότερα την Τετάρτη.

«Για να διασφαλίσουμε ότι η περιοχή μας είναι ασφαλής, ανθεκτική, ανοικτή, χωρίς αποκλεισμούς και ευημερούσα», είπε.

Ο Albanese δήλωσε ότι τόσο η Αυστραλία όσο και η Ένωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) πρέπει να συνεργαστούν για να μετατρέψουν τη φυσική τους σύνδεση σε μια πιο πρακτική συνεργασία για τη θαλάσσια βιωσιμότητα και την ασφάλεια.

Τα σχόλια έρχονται την ώρα που οι Φιλιππίνες κάλεσαν τον αναπληρωτή επικεφαλής της αποστολής της Κίνας στη Μανίλα για να διαμαρτυρηθούν για τις «επιθετικές ενέργειες», όπως τις χαρακτήρισε, των κινεζικών ναυτικών δυνάμεων εναντίον μιας αποστολής ανεφοδιασμού των φιλιππινέζικων στρατευμάτων που σταθμεύουν σε αβαθή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, έναν αγωγό για το εμπόριο με πλοία αξίας άνω των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο, και αποτελεί σημαντική πηγή έντασης με τις Φιλιππίνες.

Και οι δύο χώρες έχουν εγκλωβιστεί σε μια εδαφική διαμάχη, παρά την απόφαση του 2016 του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου που διαπίστωσε ότι οι αξιώσεις της Κίνας δεν είχαν νομική βάση. Το Πεκίνο απορρίπτει την απόφαση αυτή.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Anwar Ibrahim, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Albanese, δήλωσε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη «κινεζοφοβία» στη Δύση. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην εφημερίδα Sydney Morning Herald, ο Anwar υποστήριξε ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είχε υπερτονιστεί.

Σχετικά Άρθρα