«Θέματα» έχει η ενεργειακή μετάβαση της Ιταλίας, αφού η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι κάτω από τη βάση. Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, από το 2016 η χώρα έχει προσθέσει μεγάλα ηλιακά πάρκα αξίας 6 GW, σημαντικά λιγότερα από τη Γερμανία και την Ισπανία, όπου έχουν εγκατασταθεί περισσότερα από 20 GW νέας ισχύος.
Οι Βρυξέλλες έχουν θέσει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα για τη Ρώμη κατά 43,7% έως το 2030, αλλά η κυβέρνηση της Giorgia Meloni έχει ήδη παραδεχτεί ότι η Ιταλία δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει αυτόν τον στόχο.
O δρόμος για την επίτευξη του στόχου
Για να γίνει αυτό, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η χώρα χρειάζεται περίπου 12 GW νέας πράσινης ισχύος κάθε χρόνο μέχρι το 2030. Με την ηλιακή ενέργεια τη μεγαλύτερη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας της χώρας, αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς να ενισχυθεί ο αριθμός των μεγάλων φωτοβολταϊκών σταθμών.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταστήσουμε 12 GW ετησίως μόνο μέσω μικρών μονάδων», δήλωσε ο Agostino Re Rebaudengo, επικεφαλής του ιταλικού λόμπι Elettricita Futura. Η Ιταλία έχει αναπτύξει περίπου 22 GW σε μικρές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των «φωτοβολταϊκών στις στέγες».
Ο υπουργός Ενέργειας Gilberto Pichetto Fratin ισχυρίζεται ότι είναι δύσκολο για την Ιταλία να κατασκευάσει πολλά μεγάλα ηλιακά προτζεκτ λόγω της φύσης του ιταλικού εδάφους, το οποίο είναι πιο πυκνοκατοικημένο, με λιγότερους ανοιχτούς χώρους. «Η κυβέρνηση είναι επίσης ευαίσθητη στις εκκλήσεις για προστασία της φύσης και των πολιτιστικών αγαθών, καθώς υπάρχει κληρονομιά που πρέπει να διατηρηθεί και είναι τεράστια», είπε στο Reuters.
Παράλληλα, εκπρόσωποι του κλάδου διαμαρτύρονται για αργές διαδικασίες στις αδειοδοτήσεις.