MENU

Ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα… Καθαρίζει το νερό σου από μόλυβδο!

Οι ερευνητές επιβεβαιώνουν – το τσάι δεν είναι μόνο υγιεινό, αλλά και φυσικό φίλτρο βαρέων μετάλλων!

Μια πρωτοποριακή έρευνα αποκαλύπτει ότι το πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο κρύβει ένα νέο, σημαντικό όφελος για την υγεία!

Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, η παρασκευή τσαγιού μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό φίλτρο που αφαιρεί επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, από το νερό.

Πώς το Τσάι Καθαρίζει το Νερό;

Ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες δοκίμασαν διάφορες ποικιλίες τσαγιού – πράσινο, μαύρο, oolong, λευκό, χαμομήλι και rooibos – σε νερό που περιείχε μόλυβδο, χρώμιο, χαλκό, ψευδάργυρο και κάδμιο.

🔬 Τι ανακάλυψαν;
➡️ Όταν το τσάι εκχυλίζεται σε νερό στους 85°C, μπορεί να αφαιρέσει έως και 15% του μολύβδου.
➡️ Τα φύλλα τσαγιού λειτουργούν σαν απορροφητικό υλικό, δεσμεύοντας τα βαρέα μέταλλα χάρη στη μεγάλη ενεργή επιφάνειά τους.
➡️ Το μαύρο τσάι ήταν ελαφρώς πιο αποτελεσματικό σε σχέση με τις υπόλοιπες ποικιλίες.
➡️ Όσο περισσότερη ώρα αφήνουμε το τσάι να εκχυλιστεί, τόσο μεγαλύτερη είναι η απορρόφηση των μετάλλων – ακόμα και διανυκτέρευση σε κρύο νερό (όπως στο παγωμένο τσάι) μπορεί να απομακρύνει σχεδόν όλα τα βαρέα μέταλλα!

Τι «παίζει» με τα σακουλάκια τσαγιού;

Η μελέτη αποκάλυψε ότι η επιλογή της συσκευασίας τσαγιού επηρεάζει την απορρόφηση των βαρέων μετάλλων.

Τα σακουλάκια από κυτταρίνη (ξύλινος πολτός) ήταν οι πιο αποτελεσματικά.
Τα βαμβακερά και νάιλον σακουλάκια δεν είχαν καμία επίδραση – ενώ τα νάιλον θεωρούνται προβληματικά και βλαβερά λόγω μικροπλαστικών.

Τι σημαίνει αυτή η ανακάλυψη για την υγεία μας;

Η έκθεση σε βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, από βλάβες στον εγκέφαλο και τα νεφρά μέχρι χρόνιες παθήσεις.

Ο Benjamin Shindel, κύριος συγγραφέας της μελέτης και πρώην διδακτορικός φοιτητής του Northwestern University, δήλωσε:
«Ο κόσμος δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα επιπλέον – απλά βάζει τα φύλλα στο νερό, και αυτά απομακρύνουν φυσικά τα βαρέα μέταλλα».

Επιπλέον, η μακροχρόνια κατανάλωση τσαγιού συνδέεται ήδη με βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία και προστασία από νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Θα μπορούσε, λοιπόν, να συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με βαρέα μέταλλα; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Μήπως είναι καιρός να βάλουμε το τσάι πιο συνειδητά στην καθημερινότητά μας;

Σχετικά Άρθρα